Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Θεσσαλονίκη: Οι περισσότεροι τουρίστες επιθυμούν να επιστρέψουν στην πόλη

«Πιστή και ικανοποιημένη πελατεία» φαίνεται πως διαθέτει η Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Η έρευνα αποτυπώνει το βαθμό ικανοποίησης των πελατών κατά τη διαμονή τους στην πόλη.
Σύμφωνα με την έρευνα για το 2011, οι 9 στους 10 επισκέπτες επιθυμούν να ξαναβρεθούν στη Θεσσαλονίκη και θέλουν να τη συστήσουν στο φιλικό τους κύκλο. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η σταθερά υψηλή βαθμολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως επίσης των χώρων αναψυχής και εστίασης, καθώς και των καταστημάτων. Αντίθετα, αρνητική είναι η κριτική των τουριστών σε θέματα της οργανωμένης πολιτείας, όπως η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων και μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την ποιότητα των υποδομών του αεροδρομίου και του λιμανιού.
Η έρευνα διεξήχθη από την ΕΞΘ με τη συμβολή της εταιρίας «GBR Consulting», σε ένα δείγμα περίπου 800 πελατών ξενοδοχείων της πόλης όλων των κατηγοριών.
Το προφίλ του τουρίστα
Ο τουρίστας το 2011 έμεινε στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο 3,77 ημέρες, αντί των 4,49 ημερών το 2010, ενώ ξόδεψε ημερησίως 93,77 ευρώ αντί των 105,11 ευρώ το 2010. Σε αναλογία το ποσοστό των Ελλήνων τουριστών είναι 59%, αντί 41% των ξένων. Από αυτούς περίπου το 40% έχει έρθει στην πόλη περισσότερες από τέσσερις φορές. Το βασικό αξιοθέατο που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι ο Λευκός Πύργος και ακολουθούν η παραλία, ο Άγιος Δημήτριος και τα μουσεία.

Ά. Τσοχατζόπουλος: Παραπέμπεται σε δίκη για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες»

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο «πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» για το έτος 2010, που αφορά τη χρήση του 2009. Ο πρώην υπουργός απαλλάσσεται από την ίδια κατηγορία, που αφορά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των ετών 1998 – 2005, εξαιτίας παραγραφής του αδικήματος λόγω παρέλευσης πενταετίας.
Το επίμαχο «πόθεν έσχες» για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει στο ακροατήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, κρίθηκε ως μη ειλικρινές, με βάση το πόρισμα που συνέταξε και απέστειλε στη Δικαιοσύνη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Βουλής, εμφανίζει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων. Επίσης του καταλογίζεται ότι δεν έχει δηλώσει το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ότι παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματά του.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, απολογούμενος στον αρμόδιο εφέτη, έχει υποστηρίξει πως το σπίτι δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2011, καθώς αποκτήθηκε το 2010, και επίσης ότι έστειλε στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Έρευνα: Σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας η ελληνική αγορά

Μειώνεται όλο και περισσότερο η παροχή πίστωσης στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η «ασφυξία» στην ελληνική αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως προέκυψε από έρευνα της Icap Group Μεταξύ οικονομικών διευθυντών επιχειρήσεων της χώρας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του λανσαρίσματος του δικτύου Trade Exchange, ήτοι του νέου κόμβου ανταλλαγής πιστωτικών δεδομένων μεταξύ εταιρειών, που στοχεύει στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προστατευθούν από τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά και να επιλέξουν συνεργασίες, που έχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Η έρευνα, που διάρκεσε από τις 5 – 25 Απριλίου, παρέχει συμπεράσματα για τις αλλαγές στην πιστωτική πολιτική των εταιρειών, αλλαγές καθοριστικές για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και της οικονομίας. Συμμετείχαν 445 οικονομικοί διευθυντές από τις σημαντικότερες εταιρείες όλων των κλάδων (68% των εταιρειών με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ/23% των εταιρειών με περισσότερους από 250 εργαζόμενους).
Το πρώτο εύρημα της έρευνας δείχνει ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών. Ειδικότερα, το 69.2% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των προβλέψεών τους έναντι των επισφαλών απαιτήσεων, ενώ μόνο το 5.6% δηλώνει ότι μειώθηκαν. Αυτό οδήγησε τις εταιρείες να μεταβάλουν την πιστωτική τους πολιτική, η οποία επηρεάστηκε κατά 77% από την αύξηση των καθυστερήσεων, κατά 46% από την αδυναμία των πελατών τους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και κατά 66% από την αύξηση των επισφαλειών (οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα να δώσουν μέχρι 3 απαντήσεις και στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξαν αυτές τις τρεις).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 45.5% των εταιρειών μείωσε τον αριθμό ημερών πίστωσης έναντι μόλις 24.3%, που τις αύξησε. Συνεπώς, οι εταιρείες σκληραίνουν την πιστωτική τους πολιτική, πωλώντας με αυστηρότερους όρους. Ακόμη, προτιμούν να ακυρώνουν πωλήσεις, όταν οι πελάτες δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την πιστωτική τους πολιτική. Άλλωστε, μόλις το 22.4% των οικονομικών διευθυντών δήλωσε ότι η πρώτη τους προτεραιότητα είναι η αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα, το 32.7% δήλωσε ότι η αύξηση της ρευστότητας είναι η πρώτη του προτεραιότητα, το 22.1% η μείωση των επισφαλειών και το 18.9% η μείωση του κόστους. Αθροιστικά, το 74% των απαντήσεων βάζουν σαν πρώτη προτεραιότητα την προστασία της βιωσιμότητας της εταιρείας έναντι του 22.4%, που θέτει την ανάπτυξη ως κυρίαρχο στόχο.
Επιπλέον, από την έρευνα των CFOs προέκυψε ότι το 43% των εταιρειών έχει μειώσει τις επενδυτικές του δραστηριότητες, ενώ μόλις το 22% τις έχει αυξήσει, αποτέλεσμα που σίγουρα επηρεάζεται από την αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης, που έχουν οι εταιρείες. Περίπου το 75% των εταιρειών δήλωσαν ότι έχουν αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκ των οποίων το 15% πολύ ή πάρα πολύ.
Όσον αφορά τους τρόπους, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης, σε μεγάλο βαθμό αυτές καλύπτονται από τον περιορισμό του κόστους, την αύξηση του δανεισμού, την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, αλλά και τη μεγαλύτερη επικέντρωση στη διαδικασία εισπράξεων. Συγκεκριμένα, 4/5 από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αφιερώνουν πολύ ή πάρα πολύ χρόνο στην είσπραξη εκπρόθεσμων απαιτήσεων, ενώ 3/5 αφιερώνουν πολύ ή πάρα πολύ χρόνο στην είσπραξη εμπρόθεσμων απαιτήσεων. Τέλος, το 85% των ερωτηθέντων αφιερώνει πολύ χρόνο στον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη, με το 70% να δηλώνει ότι η αξιολόγηση του πελάτη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, που επηρεάζει την πιστωτική τους πολιτική.

Έρωτας και σεξ… στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Φροντίστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία αλλά και τη σχέση σας με τον σύντροφό σας αν θέλετε να έχετε καλή σεξουαλική ζωή! Αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκη όπου σήμερα το σεξ και ο έρωτας ήταν τα μοναδικά αντικείμενα συζήτησης. Όχι… στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσαν μέλη του επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ με θέμα «Έρωτας και Σεξουαλικότητα» φιλοδοξώντας να ρίξουν φως σε αγωνιώδη ερωτήματα για το σώμα και τη σεξουαλικότητα το ρόλο του έρωτα στην ψυχολογική υγεία αλλά και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξης του.
Η σχέση του ζευγαριού και η σεξουαλική (δυσ)λειτουργία βρίσκονται σε μια αμφίδρομη σχέση, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ψυχίατρος Λουκάς Αθανασιάδης αναφερόμενος στο θέμα της ψυχογενούς σεξουαλικής δυσλειτουργίας. «Η σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να προκαλείται από προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού ή αντίθετα τα σεξουαλικά προβλήματα να συμβάλουν σημαντικά στην εμφάνιση συζυγικής δυσαρμονίας. Φαίνεται ότι τα προβλήματα στη σχέση των συντρόφων είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ψυχογενούς σεξουαλικού προβλήματος. Ο θεραπευτικός σχεδιασμός επομένως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και προβλήματα από την σεξουαλική λειτουργία αλλά και από την σχέση των συντρόφων. Επίσης για να έχει κανείς καλή σεξουαλική υγεία θα πρέπει να φροντίζει αφενός την σωματική και ψυχική του υγεία και αφετέρου να προασπίζεται την σεξουαλικότητά του και να φροντίζει για την σχέση του με τον σύντροφο», εξήγησε ο κ Αθανασιάδης.

Γερμανία: Η Μέρκελ έδωσε αύξηση… στον εαυτό της!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της έδωσαν στους εαυτούς τους μισθολογικές αυξήσεις 3,3% για το τρέχον έτος, αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο 2,2%, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών. Οι μισθοί των μελών της κυβέρνησης πρόκειται να αυξηθούν συνολικά κατά 5,7% σε τρεις φάσεις ως τον Αύγουστο του 2013. Αξιωματούχοι δικαιολόγησαν τις αυξήσεις υπογραμμίζοντας ότι είναι οι πρώτες εδώ και 12 χρόνια.
Η κίνηση είναι εντούτοις πολιτικά ευαίσθητη, καθώς γίνεται σε μια εποχή δημοσιονομικής λιτότητας στην ευρωζώνη. Η Μέρκελ είχε μπλοκάρει μια παρόμοια πρόταση για μισθολογικές αυξήσεις πριν από δύο χρόνια λόγω της οργής της κοινής γνώμης.
Η Μέρκελ παίρνει αυτή τη στιγμή μηνιαίο βασικό μισθό 16.152 ευρώ συν ένα επίδομα δαπανών 1.022 ευρώ. Με την αύξηση, οι μηνιαίες απολαβές της θα αυξηθούν κατά 930 ευρώ, στα 18.104. Αντίθετα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί να μειώσει τους μισθούς του ιδίου και της κυβέρνησής του κατά 30%. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός κερδίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 21.000 ευρώ το μήνα, έτσι αμφότεροι θα παίρνουν τελικά λιγότερα από την Μέρκελ.
Από το 2000, η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυξήσεις των μισθών των μελών της, που κανονικά ακολουθούν αυτομάτως τις αυξήσεις των μισθών των ανώτερων δημοσίων λειτουργών, που αποφασίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση Μέρκελ υπαινίχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι θα καλωσόριζε μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για όλους τους Γερμανούς ως έναν έμμεσο τρόπο για την προώθηση των οικονομιών των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αμοιβή των χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κατά 6,3%. Οι σταδιακές αυξήσεις των μελών της κυβέρνησης αρχίζουν με μια αύξηση κατά 3,3% με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, ακολουθεί μια αύξηση κατά 1,2% την 1η Ιανουαρίου και μια αύξηση κατά 1,2% την 1η Αυγούστου 2013.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ατομικό τεστ ανίχνευσης του ιού του AIDS θα γίνεται… στο σπίτι!


Ένα γρήγορο ατομικό τεστ που κάθε ενδιαφερόμενος θα αγοράζει μόνος του και θα το κάνει στο σπίτι του για να ελέγξει αν είναι θετικός στον ιό HIV του AIDS, έρχεται πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, καθώς μία 17μελής ειδική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι το τεστ, με την ονομασία OraQuick, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η θετική πλευρά του τεστ, δηλαδή η δυνατότητά του να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων, υπεραντισταθμίζει την αρνητική διάστασή του, δηλαδή την πιθανότητα να εμφανίσει λανθασμένα αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα θα είναι να δώσει κι επίσημα την έγκρισή της η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η FDA, η οποία αναμένεται να αποφασίσει εντός του έτους. Συνήθως, η Αρχή ακολουθεί τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.
Το τεστ, που διαρκεί 20 λεπτά, είναι κατά 93% ακριβές στα θετικά αποτελέσματα και κατά 99,8% στα αρνητικά, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατασκευάστρια εταιρία. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ με μεγάλη βεβαιότητα δείχνει ότι κάποιος δεν έχει AIDS, ενώ υπάρχουν κάποιες αυξημένες πιθανότητες να δείξει μία ανύπαρκτη μόλυνση.
Αν το τεστ τελικά εγκριθεί, σύμφωνα με την εταιρία, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο με τιμή κάτω των 60 δολαρίων (47 ευρώ περίπου). Το τεστ ελέγχει ένα δείγμα από το στοματικό υγρό στην εξωτερική περιοχή των ούλων, το οποίο δεν είναι ίδιο με το σάλιο. Το τεστ πρέπει να γίνεται, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία επαφή υψηλού κινδύνου. Για να είναι πάντως κανείς απολύτως σίγουρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει κι ένα τεστ αίματος για AIDS, το οποίο είναι πιο ακριβές.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, μία ξεχωριστή επιστημονική επιτροπή της FDA ενέκρινε το φάρμακο Truvada με μορφή ταμπλέτας, που παράγεται από την εταιρία Gilead Sciences Inc. Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο θα δρα προστατευτικά για τους υγιείς από τον ιό HIV.

Περισσότερα θέματα επιστήμης και υγείας στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com



Η πολλή ζάχαρη είναι βλαβερή για το μυαλό


Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να ελαττώσει τις νοητικές δυνάμεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι μειώθηκε η ικανότητα μάθησης και η μνήμη τους, μετά τη διατροφή τους με πολλή φρουκτόζη.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη, που είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα, αλλά επίσης μία συνθετική και ευρέως χρησιμοποιούμενη γλυκαντική και συντηρητική ουσία σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα και ποτά, μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια. Η νέα έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο, τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3 οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Physiology», τάισαν δύο ομάδες αρουραίων με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α. Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.
Πριν τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης (που είναι έξι φορές πιο γλυκό από το ζαχαροκάλαμο), τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους.
Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας των πειραματόζωων, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-3 οξέα –στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη– λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.
Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με πολλή φρουκτόζη, χωρίς παράλληλα να πάρουν και ωμέγα-3, εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης των σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για το λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν. Τα ζώα αυτά επίσης έδειξαν σημάδια αντίστασης του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η φρουκτόζη φαίνεται να μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των σκέψεων και της μνήμης.
Το DHA είναι ζωτικό για τη σωστή λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου και, κατά τη συνέπεια, για την ομαλή μετάδοση των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γι’ αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ωμέγα-3. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό που τρώει κανείς, επηρεάζει το νου του. Μία μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες. Όμως η προσθήκη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς», τόνισαν οι ερευνητές.

Περισσότερα θέματα επιστήμης και υγείας στο: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα οι φοιτητικές εκλογές

Ομαλά ξεκίνησε από το πρωί η εκλογική διαδικασία στα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών και σπουδαστών στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους, εκτός από κάποιες μικροκαθυστερήσεις σε σχολές στο ΑΠΘ, λόγω ελλείψεων ψηφοδελτίων.
Μέχρι στιγμής η προσέλευση είναι μικρή και αναμένεται να κορυφωθεί το μεσημέρι, ωστόσο, η συμμετοχή στις φετινές εκλογές εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη, παρά τις πολιτικές εξελίξεις. Το κλίμα ατονίας ήταν εμφανές και τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες δεν θύμιζαν σε τίποτα τις φοιτητικές εκλογές προηγούμενων ετών, καθώς πέρα από κάποια τραπεζάκια και αφίσες των παρατάξεων δεν υπήρξαν προεκλογικές ομιλίες, συγκεντρώσεις, μικροφωνικές εγκαταστάσεις.
Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν λίγο μετά τις 7.00 μ.μ. οπότε θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανά φοιτητικό σύλλογο θα ξεκινήσει το βράδυ από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τα αποτελέσματα στα δύο ΑΕΙ, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κοινή αποδοχή από τις παρατάξεις. Στη Θεσσαλονίκη, φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές η νέα παράταξη «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα», που δημιουργήθηκε από μέλη της ΠΑΣΠ.

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων σε οπαδούς του Άρη

Επίθεση από άγνωστους δέχθηκαν οπαδοί του Άρη έξω από το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε, οι δράστες, φορώντας κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς, ξύλινα κοντάρια, πέτρες, πυρσούς και μολότοφ σε οπαδούς του Άρη που εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν από λεωφορείο, επιστρέφοντας από την Τρίπολη, όπου είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα Κ-17 του Άρη και την αντίστοιχη του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε συμπλοκή, μικρής διάρκειας, και στην περιοχή επικράτησε προς στιγμήν πανδαιμόνιο.
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης αλλά ανακοινώθηκε μόλις σήμερα από τις αστυνομικές αρχές. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά ο οδηγός και ο συνοδηγός του λεωφορείου, ενώ στο σημείο βρέθηκαν δύο μεταλλικοί ράβδοι κι ένας μηχανισμός εκτόξευσης φωτοβολίδων. Οι δράστες της επίθεσης αναζητούνται.

Χάγη: Ξεκίνησε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Ξεκίνησε πριν από λίγο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η πολυαναμενόμενη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.
Ο Μλάντιτς, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο, αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και εκείνη της γενοκτονίας. Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».
Ο Μλάντιτς προσήλθε σήμερα στη δίκη του κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα. Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Ιταλία: Αυξάνεται συνεχώς το χρέος, μειώνονται οι εισπράξεις φόρων…


Όλο και περισσότερο συνεχίζει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος της Ιταλίας παρά τις προσπάθειες (αυστηρά μέτρα λιτότητας) που καταβάλει για τον περιορισμό του ο εντολοδόχος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι – ή ίσως εξαιτίας των μέτρων αυτών! Παράλληλα, μειώνονται οι εισπράξεις του κράτους από τους φόρους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1,946 τρισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 1,928 τρισεκατομμυρίων ευρώ του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι φοροεισπράξεις: το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών 83,168 δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011. «Το δημόσιο χρέος βαραίνει τις πλάτες του κάθε Ιταλού με 32.435 ευρώ, κάθε οικογένεια οφείλει 88.458 ευρώ», τονίζει η εφημερίδα «Λ' Ουνιτά».
Οι δε ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, προσθέτουν ότι συνολικά, κάθε οικογένεια, θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Οι ενώσεις αυτές συνεχίζουν να ζητούν για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους να προχωρήσει η χώρα σε μερική πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα της Ιταλίας.
Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται φάση ύφεσης. Όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με το Istat ο τομέας της γεωργίας, κατά του πρώτους αυτούς μήνες του χρόνου παρουσίασε παραγωγική άνοδο, ενώ κάμψη σημείωσαν ο τριτογενής και ο βιομηχανικός. Στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους, στενοί συνεργάτες του Μάριο Μόντι, όπως ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, έχουν υποστηρίξει ότι «η χώρα μπορεί να καταφέρει να αφήσει πίσω της την ύφεση, τους πρώτους μήνες του 2013».

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 13χρονη πορτοφολού


Πορτοφολού, ηλικίας μόλις… 13 ετών, συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Μαζί με την 16χρονη αδελφή της και δύο ακόμη γυναίκες, 17 και 21 ετών, αφαιρούσαν μέσα σε αστικά λεωφορεία τα πορτοφόλια επιβατών, εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούσαν. Οι δράστιδες είναι βουλγαρικής καταγωγής. Κατηγορούνται ότι τον τελευταίο μήνα διέπραξαν με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον τέσσερις κλοπές μέσα σε αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Οι κοπέλες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Έδεσσα: Σε οικονομικό αδιέξοδο ο δήμος λόγω χρεών προς την εφορία

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει η διοίκηση του δήμου Έδεσσας, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι αλλά και οι δημότες να απειλούνται να μην εισπράξουν τα προνοιακά επιδόματα.
Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος της Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου στο ΑΜΠΕ, λόγω χρεών παρελθόντων ετών προς την εφορία έχουν «μπλοκαριστεί» οι τραπεζικοί λογαριασμοί και καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. «Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία υπουργική απόφαση για ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου. Ωστόσο με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο κι ο δήμος θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο», πρόσθεσε ο κ. Γιάννου.
«Δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε υποχρεώσεις προς τρίτους, δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς εργαζομένων, ενώ δημιουργούνται και κοινωνικά προβλήματα καθώς δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε τα προνοιακά επιδόματα για τους δημότες», κατέληξε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα χρέη παρελθόντων ετών (από το 2002 έως το 2010) προς την εφορία ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ, ενώ με τις προσαυξήσεις το ποσό αγγίζει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Κοινό μέτωπο Μέρκελ - Ολάντ για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Με κοινό μέτωπο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και την ανάγκη εφαρμογής των όρων των συμφωνιών, με την προσθήκη μέτρων για την ανάπτυξη εμφανίστηκαν χθες το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη», δήλωσε εμφατικά η Μέρκελ, ενώ ο Ολάντ τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να βρουν λύσεις». Οι δύο ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την πρώτη τους συνάντηση χρησιμοποίησαν ωστόσο διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση και τις επικείμενες, νέες, εκλογές.
Η καγκελάριος τόνισε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, ενώ σημείωσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει και τρόπους με τους οποίους «θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε δομικά την Ελλάδα, να την βοηθήσουμε στην ανάπτυξη, να την βοηθήσουμε σε οργανωτικό επίπεδο». Σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στις κάλπες, η Μέρκελ δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές και επισήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Πρόσθεσε ότι «για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε».
Ο Ολάντ, απευθυνόμενος στους Έλληνες, εξέφρασε την κατανόησή του για τους πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους, ενώ έστειλε το μήνυμα, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης και ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να παραμείνει στην Ζώνη του ευρώ. Επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: «Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης. Είναι κοινή επιθυμία δική μου και της κυρίας Μέρκελ η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα οι Έλληνες ψηφοφόροι να δείξουν ότι και εκείνοι το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.
Παρά το φιλικό κλίμα που επικράτησε ενώπιον των ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν ότι έχουν και διαφορετικές απόψεις, όπως στο ζήτημα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά ανέδειξαν ως εξαιρετικά σημαντικό το να παρουσιάσουν από κοινού αναπτυξιακές προτάσεις στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Μαΐου, καθώς, όπως είπαν, αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την ανάπτυξη της Ευρώπης.