Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ιταλία: Αυξάνεται συνεχώς το χρέος, μειώνονται οι εισπράξεις φόρων…


Όλο και περισσότερο συνεχίζει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος της Ιταλίας παρά τις προσπάθειες (αυστηρά μέτρα λιτότητας) που καταβάλει για τον περιορισμό του ο εντολοδόχος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι – ή ίσως εξαιτίας των μέτρων αυτών! Παράλληλα, μειώνονται οι εισπράξεις του κράτους από τους φόρους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1,946 τρισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 1,928 τρισεκατομμυρίων ευρώ του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι φοροεισπράξεις: το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών 83,168 δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011. «Το δημόσιο χρέος βαραίνει τις πλάτες του κάθε Ιταλού με 32.435 ευρώ, κάθε οικογένεια οφείλει 88.458 ευρώ», τονίζει η εφημερίδα «Λ' Ουνιτά».
Οι δε ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, προσθέτουν ότι συνολικά, κάθε οικογένεια, θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Οι ενώσεις αυτές συνεχίζουν να ζητούν για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους να προχωρήσει η χώρα σε μερική πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα της Ιταλίας.
Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται φάση ύφεσης. Όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με το Istat ο τομέας της γεωργίας, κατά του πρώτους αυτούς μήνες του χρόνου παρουσίασε παραγωγική άνοδο, ενώ κάμψη σημείωσαν ο τριτογενής και ο βιομηχανικός. Στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους, στενοί συνεργάτες του Μάριο Μόντι, όπως ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, έχουν υποστηρίξει ότι «η χώρα μπορεί να καταφέρει να αφήσει πίσω της την ύφεση, τους πρώτους μήνες του 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου