Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Στο μηχανισμό στήριξης και η Κύπρος

Για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ), ενημέρωσε σήμερα τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σκοπός του αιτήματος, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
Πηγή: Isotimia.gr
Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Π. Στάινμπρουκ: «Το φάρμακο πρέπει να θεραπεύει, όχι να σκοτώνει»

Δριμύτατη κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την οικονομική πολιτική που επέλεξε για την ευρωζώνη γενικότερα, και την Ελλάδα ειδικότερα, άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.
Ο Στάινμπρουκ τονίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να καταστήσουν αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, προπάντων τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, να βελτιώσουν την ποιότητα διακυβέρνησης και να εφαρμόσουν τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. «Μόνον τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση», διευκρινίζει. Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με αυτήν τη δοσολογία», αναφερόμενος στο «φάρμακο» της λιτότητας που μας έχει χορηγηθεί. «Οι Έλληνες πρέπει φέτος να εξοικονομήσουν το 8% του ΑΕΠ τους. Εάν έπρεπε να κάνει κάτι αντίστοιχο η Γερμανία, το ποσό θα ανερχόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχαμε παντού μεγάλες διαδηλώσεις»,δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στάινμπρουκ.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ασκεί δριμεία κριτική στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική που επέλεξε στην ευρωζώνη. Επισημαίνει ότι «η στρατηγική, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη στην περίπτωση της Γερμανίας –δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις– μπορεί να έχει επιτυχία και σε άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση δαπανών, κάνει λόγο για ένα «απαραίτητο φάρμακο», αλλά υπογραμμίζει ότι «η δοσολογία πρέπει να είναι μελετημένη, ώστε να μην είναι θανατηφόρα, αλλά να θεραπεύει» και προσθέτει: «Η εμμονή της Μέρκελ οδηγεί αυτά τα κράτη στην κατάθλιψη. Η καγκελάριος έχει υπαγορεύσει σε όλους, μόνο λιτότητα. Αυτό ήταν λάθος, από οικονομική σκοπιά και απομόνωσε τη Γερμανία εντός της Ευρώπης». Διαπιστώνει πάντως, αλλαγή στη στάση της, «επειδή το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει». Αναφερόμενος σε όσους Γερμανούς ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι «δεν έχει κανένα νόημα να στραγγαλίσεις έναν ασθενή, ο οποίος μπορεί να συμπαρασύρει πολλούς και πολλά, μαζί του στο γκρεμό».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί θεωρούν υπερβολική την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία σε τρίτες χώρες, υποστηρίζει ότι «εάν ένας ηγέτης ασκεί, σε μόνιμη βάση, πολιτική, κατά της πλειοψηφίας του λαού, είναι πολιτικά τελειωμένος, αλλά οι πολιτικοί δεν πρέπει να ακολουθούν τυφλά τις διαθέσεις του πληθυσμού». Αναφέρεται δε ειδικά στο γεγονός ότι η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια κριτική –χρησιμοποιώντας μάλιστα σχεδόν παρομοιότυπη φρασεολογία– είχε ασκήσει προ ολίγων ημερών και ο πρόεδρος της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. (http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/06/spd.html).

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Α. Σαμαράς

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναχώρησε για το σπίτι του λίγο μετά τις 15.00. Οι γιατροί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του για τις επόμενες μέρες.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ο κ. Σαμαράς είχε όλες τις προηγούμενες μέρες και θα συνεχίσει να έχει επαφές με τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, με στόχο τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ φυσικά θα δώσει άμεσα και τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Πριν αναχωρήσει από το νοσοκομείο, ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη οι οποίοι αποφάσισαν να μην μεταβούν στις Βρυξέλλες.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πάντως, αποφάσισαν μόλις το επιτρέψει η υγεία του πρωθυπουργού να μεταβούν από κοινού σε Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Προϋπολογισμός: Στα 10,874 δισ. το έλλειμμα το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Στα 10,874 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, έναντι στόχου 12,896 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 2,349 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου των 4,234 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο ανήλθε σε 18,173 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση 661 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 18,834 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 305 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του Ιουνίου.
Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 497 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα. Ένα μέρος της υστέρησης των εσόδων καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,493 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,758 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους του πενταμήνου κατά 265 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μεγάλο μέρος της, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να καλυφθεί τον επόμενο μήνα.
Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,666 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 926 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 20,592 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30,541 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,947 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 33.488 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,510 δισ. ευρώ, όσο και στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,437 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται στον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών (1,126 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (136 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο).

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δυο θρασύτατες ληστείες με μεγάλη λεία το πρωί στη Θεσσαλονίκη

Θύμα ληστείας έπεσε το πρωί εργολάβος τού ΟΣΕ από τον οποίο δύο άγνωστοι αφαίρεσαν 105.000 ευρώ. Το περιστατικό συνέβη στις 10.20 το πρωί, όταν το θύμα κατευθυνόταν σε υποκατάστημα τράπεζας προκειμένου να καταθέσει το χρηματικό ποσό που είχε παραλάβει λίγο νωρίτερα από τα ταμεία του Οργανισμού, στις εγκαταστάσεις του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι δράστες, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν τον άνδρα, κι αφού άσκησαν βία εναντίον του τού αφαίρεσαν σακούλα που περιείχε τα χρήματα. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Σχεδόν την ίδια ώρα, δύο άνδρες λήστεψαν με κινηματογραφικό τρόπο ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων. Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα οδηγούσε το ΙΧ αυτοκίνητό της με το οποίο εκινείτο στην επαρχιακή οδό Λαγυνών – Λαγκάδα, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όταν δύο άντρες που επέβαιναν σε άλλο όχημα τής έκλεισαν το δρόμο, υποχρεώνοντάς την να σταματήσει. Με αστραπιαίες κινήσεις, ένας εκ των δραστών κατευθύνθηκε προς το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο, έσπασε το τζάμι του, κι αφού έριξε σπρέι πιπεριού στη γυναίκα, την ακινητοποίησε, αρπάζοντας τσάντα που κατά δήλωσή περιείχε 69.300 ευρώ σε μετρητά και επιταγές. Και σ' αυτήν την περίπτωση οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται. Οι αστυνομικές αρχές διενεργούν προανάκριση για τα δύο παραπάνω συμβάντα.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com


Μήνυση κατά της Λ. Κανέλλη κατέθεσαν οι αστυνομικοί της Κοζάνης

Μήνυση κατά της βουλευτού τού ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για εξύβριση κατέθεσε το πρωί η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης. Η μήνυση κατατέθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης έπειτα από ομόφωνη απόφαση που έλαβε προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.
Όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, αφορμή στάθηκε δήλωση της κ. Κανέλλη σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, όπου αποκαλεί «φασιστοτσόγλανους» ορισμένους αστυνομικούς. Η δήλωση αυτή έγινε λίγες μέρες μετά το γνωστό επεισόδιο που είχε κ. Κανέλλη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, κατά το οποίο υπήρξε θύμα άσκησης βίας από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. «Δεν δεχόμαστε να μας εξυβρίζουν και να μας προσβάλουν. Δεν είμαστε ούτε "φασίστες" ούτε "τσόγλανοι"», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Κοζάνης, Αθανάσιος Γκλαβίνας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια σε βάρος της κ. Κανέλλη.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει: «Σεβόμαστε και δεχόμαστε κάθε άποψη. Αυτό που δεν ανεχόμαστε είναι να μας εξυβρίζουν και να μας προσβάλλουν. Η συγκεκριμένη φράση μας προσβάλλει ως άτομα, ως Έλληνες αστυνομικούς και ως εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων της Κοζάνης. Μας απογοητεύει το γεγονός ότι ένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο κατά κρατικών λειτουργών – ένστολων εργαζομένων. Επισημαίνεται ότι η διαμαρτυρία μας και η μήνυσή μας αφορά μία συγκεκριμένη πράξη ενός συγκεκριμένου προσώπου και δεν θα θέλαμε να αντιμετωπιστεί το θέμα σε λάθος βάση».
«Πολιτικά σκόπιμη ενέργεια»
Από την πλευρά του, το γραφείο τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του τη μήνυση κατά της κ. Κανέλλη «πολιτικά σκόπιμη ενέργεια με κίνητρα που δημιουργούν ερωτηματικά». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το απόσπασμα της προεκλογικής συνέντευξης, την οποία επικαλούνται έχει ακριβώς το αντίθετο περιεχόμενο από αυτό που αναφέρουν ως βάση της μήνυσής τους». «Η μήνυση κατά της βουλευτή του ΚΚΕ έχει κατ' επέκταση ως στόχο το ΚΚΕ και έτσι θα αντιμετωπιστεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου προστίθεται ότι «η κ. Κανέλλη θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-, με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.
Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών –της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (Λαϊκή) και της Ελληνικής Τράπεζας– στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία. Ανέφερε ότι σχετική πρόσκληση έφθασε στο κόμμα του το μεσημέρι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Κλίμα: Ανησυχητικές εκτιμήσεις για άνοδο της στάθμης των ωκεανών

Η στάθμη των θαλασσών του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί αρκετά μέτρα μέσα στους επόμενους αιώνες, αν η υπερθέρμανση συνεχιστεί αμείωτη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που προχωρά σε τόσο μακρόχρονη πρόβλεψη αναφορικά με το επίπεδο των ωκεανών. Η μελέτη, από επιφανείς Ευρωπαίους κλιματολόγους, βασίζεται σε παρατηρήσεις για την άνοδο των θαλασσών κατά την τελευταία χιλιετία, καθώς και σε σενάρια (μοντέλα) σχετικά με το επίπεδο των μελλοντικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν το πόρισμα των μελετώ τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αναγνωρίζουν πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την μελλοντική άνοδο των υδάτων, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος έως ότου λιώσουν οι πάγοι της Γης και οι τεράστιες μάζες νερού αντιδράσουν στην άνοδο της θερμοκρασίας. Εκτιμούν ωστόσο ότι ακόμα και σχετικά χαμηλά επίπεδα ανόδου της θερμοκρασίας θα οδηγήσουν (έστω και όχι στον 21ο αιώνα) σε σημαντική άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Επισημαίνουν επίσης ότι κάθε συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας αποτελεί μεγάλο κέρδος και οδηγεί σε αντίστοιχη συγκράτηση της ανόδου των θαλασσών.
Έτσι, όπως προβλέπουν, έχει μεγάλη διαφορά αν η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι 1,5 ή δύο βαθμοί Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Στην πρώτη –και πιο αισιόδοξη– περίπτωση, η άνοδος των θαλασσών θα μπορούσε να περιοριστεί στο μισό έως το 2.300 (έως ενάμισι μέτρο) σε σχέση με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς (άνοδος υδάτων έως 2,7 μέτρα), σε σχέση με το επίπεδο του 2000. Αν όμως –στο ακόμα χειρότερο σενάριο– τελικά η θερμοκρασία ανέβει κατά τρεις βαθμούς, τότε θα πρέπει να αναμένεται άνοδος των θαλασσών κατά δύο έως πέντε μέτρα κατά μέσο όρο, με πιο πιθανή μια μέση άνοδο 3,5 μέτρων.
Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές ακόμα και μία άνοδος των υδάτων της Γης κατά ένα μέτρο είναι αρκετή για να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού ή σε όσες (π.χ. Μπαγκλαντές) βρίσκονται σε Δέλτα ποταμών, ενώ ακόμα και παραθαλάσσιες ανεπτυγμένες μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, θα κινδυνεύουν πλέον με συνεχείς πλημμύρες, με μέση συχνότητα μία κάθε τρία χρόνια, έναντι μόλις μία ανά αιώνα μέχρι σήμερα.
Η άνοδος των ωκεανών προκαλείται τόσο από το λιώσιμο των πάγων όσο και στην θερμική διόγκωση των υδάτων, καθώς αυτά απορροφούν αυξημένη θερμότητα. Οι προηγούμενες επίσημες προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το 2007, έκαναν λόγο για αναμενόμενη άνοδο των θαλασσών κατά 60 εκατοστά έως το 2100, όμως αυτή η πρόβλεψη δεν έπαιρνε υπόψη την επιτάχυνση του λιωσίματος των πάγων, που παρατηρείται στο μεταξύ. Η νέα γερμανική μελέτη –αν και αναγνωρίζει την εγγενή αβεβαιότητα που έχουν τέτοια μοντέλα πρόβλεψης– θεωρεί ότι δίνει μία πιο αξιόπιστη εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί στις θάλασσες του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις ΗΠΑ
Μία δεύτερη μελέτη, στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, που έκαναν ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στην ανατολική ακτή της χώρας είναι όχι μόνο μεγαλύτερη σε σχέση με τη δυτική ακτή, αλλά και τέσσερις φορές ταχύτερη σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για το απώτερο μέλλον παράκτιων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστόνη.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Η Ισπανία ζήτησε και επίσημα βοήθεια από την Ευρωζώνη

Η Ισπανία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή της με την οποία ζητάει βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πάντως να παράσχει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup. Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισεκατομμυρίων ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η ευρωζώνη έχει προτείνει ένα μέγιστο ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της»

«Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσπαθήσει επαρκώς» και «δεν έχει ως τώρα εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι, αν το πρόγραμμα δεν επιτύχει, «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Berlin Direkt του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι «η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνον εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν» και διευκρινίζει ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. «Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικοπολιτικές της δυσκολίες, αλλά κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε». Απέδωσε δε το πρόβλημα της Ισπανίας –η οποία, όπως τόνισε, «πράττει τα αναγκαία»– στην ελληνική κρίση: «Όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού, καθώς οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά». Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η πειστική απάντηση στην κρίση απαιτεί και «περισσότερη Ευρώπη» δηλαδή ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και βαθύτερη ολοκλήρωση.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η Ουάσιγκτον στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης» ενώ ανάλογη απάντηση δίνει και στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πρότεινε η Γερμανία να εγγυηθεί το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα: «Αν η Βρετανία θέλει, να γίνει μέλος της Ευρωζώνης και να είμαστε δύο αυτοί που θα εγγυηθούμε».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ο Ασάνζ ζητάει εγγυήσεις ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε διπλωματικές εγγυήσεις που θα του διασφαλίζουν ότι στην περίπτωση που τελικά εκδοθεί στη Σουηδία, δεν θα διωχθεί στη συνέχεια από τις ΗΠΑγια τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.
«Εξαρτάται από τις εγγυήσεις που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία είναι έτοιμες να δώσουν», δήλωσε ο Αυστραλός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Sydney Morning Herald από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στην οποία κατέφυγε για να γλιτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού. Ο Ασάνζ φοβάται ότι θα μεταφερθεί από την Στοκχόλμη στις ΗΠΑ για να δικαστεί για κατασκοπεία μετά την δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περισσότερων από 250.000 απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, κυρίως σε σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Για παράδειγμα, αν οι ΗΠΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι θα εγκαταλείψουν τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες του WikiLeaks στο Ανώτατο Δικαστήριο και οπουδήποτε αλλού, αυτό θα αποτελεί μια σημαντική εγγύηση...οι διπλωματικές δεσμεύσεις έχουν ειδικό βάρος», τόνισε ο Ασάνζ.
Ο Ασάνζ κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά σοβαρά με την υπόθεσή του. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Στις ΗΠΑ ακόμα και ο αντιπρόεδρος με παρουσίασε ως έναν "υψηλής τεχνολογίας" τρομοκράτη, το ίδιο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας... Αυτό απαιτεί οπωσδήποτε μια απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης Γκίλαρντ», υπογράμμισε ο Ασάνζ.
Χθες Κυριακή, η Καμπέρα επανέλαβε πως δεν έχει καμία ένδειξη πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοση του Ασάνζ, αν αυτός μεταφερθεί για να δικαστεί στη Σουηδία.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

Σήμερα ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τις 13:00 σε όλα τα λύκεια της χώρας.
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ θα μπορούν επίσης, μετά τις 13:00 το μεσημέρι, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν άμεσα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.
Επίσης αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια - Ομάδα Β', αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης. Παράλληλα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται κανονικά και η βαθμολόγηση των γραπτών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ και Επαγγελματικών Λυκείων Α΄ πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Αναβάλλεται η επίσκεψη της Τρόικας

Τα προβλήματα υγείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προοριζόμενου για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου, καθώς και η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μεταθέτουν χρονικά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, που είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει σήμερα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η Τρόικα ανέβαλε το ταξίδι της στην Ελλάδα για «μερικές μέρες» και η νέα ημερομηνία «θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα». Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει κι αυτός στο Reuters ότι η Τρόικα εξετάζει την αναβολή του ταξιδιού της στη χώρα για «μερικές μέρες».
Ο πρωθυπουργός θα λάβει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο, ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών του θα πρέπει να παραμείνει στην κατοικία του υπό παρακολούθηση και ακινησία για μία εβδομάδα. Ο Βασίλης Ράπανος αναμένεται να λάβει εξιτήριο σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.Ο Γιώργος Ζανιάς παραμένει υπουργός Οικονομικών, ωστόσο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Τούτων δοθέντων, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν θα είχαν ιδιαίτερα παραγωγική επίσκεψη εφόσον έρχονταν στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Εκτιμάται ότι η Τρόικα ενδεχομένως να φθάσει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου – πιθανώς τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com