Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Π. Στάινμπρουκ: «Το φάρμακο πρέπει να θεραπεύει, όχι να σκοτώνει»

Δριμύτατη κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την οικονομική πολιτική που επέλεξε για την ευρωζώνη γενικότερα, και την Ελλάδα ειδικότερα, άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.
Ο Στάινμπρουκ τονίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να καταστήσουν αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, προπάντων τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, να βελτιώσουν την ποιότητα διακυβέρνησης και να εφαρμόσουν τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. «Μόνον τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση», διευκρινίζει. Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με αυτήν τη δοσολογία», αναφερόμενος στο «φάρμακο» της λιτότητας που μας έχει χορηγηθεί. «Οι Έλληνες πρέπει φέτος να εξοικονομήσουν το 8% του ΑΕΠ τους. Εάν έπρεπε να κάνει κάτι αντίστοιχο η Γερμανία, το ποσό θα ανερχόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχαμε παντού μεγάλες διαδηλώσεις»,δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στάινμπρουκ.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ασκεί δριμεία κριτική στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική που επέλεξε στην ευρωζώνη. Επισημαίνει ότι «η στρατηγική, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη στην περίπτωση της Γερμανίας –δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις– μπορεί να έχει επιτυχία και σε άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση δαπανών, κάνει λόγο για ένα «απαραίτητο φάρμακο», αλλά υπογραμμίζει ότι «η δοσολογία πρέπει να είναι μελετημένη, ώστε να μην είναι θανατηφόρα, αλλά να θεραπεύει» και προσθέτει: «Η εμμονή της Μέρκελ οδηγεί αυτά τα κράτη στην κατάθλιψη. Η καγκελάριος έχει υπαγορεύσει σε όλους, μόνο λιτότητα. Αυτό ήταν λάθος, από οικονομική σκοπιά και απομόνωσε τη Γερμανία εντός της Ευρώπης». Διαπιστώνει πάντως, αλλαγή στη στάση της, «επειδή το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει». Αναφερόμενος σε όσους Γερμανούς ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι «δεν έχει κανένα νόημα να στραγγαλίσεις έναν ασθενή, ο οποίος μπορεί να συμπαρασύρει πολλούς και πολλά, μαζί του στο γκρεμό».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί θεωρούν υπερβολική την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία σε τρίτες χώρες, υποστηρίζει ότι «εάν ένας ηγέτης ασκεί, σε μόνιμη βάση, πολιτική, κατά της πλειοψηφίας του λαού, είναι πολιτικά τελειωμένος, αλλά οι πολιτικοί δεν πρέπει να ακολουθούν τυφλά τις διαθέσεις του πληθυσμού». Αναφέρεται δε ειδικά στο γεγονός ότι η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια κριτική –χρησιμοποιώντας μάλιστα σχεδόν παρομοιότυπη φρασεολογία– είχε ασκήσει προ ολίγων ημερών και ο πρόεδρος της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. (http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/06/spd.html).

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου