Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μάθε παιδί μου... ηθική

Νέο μάθημα από την επόμενη σχολική χρονιά στη γαλλική εκπαίδευση


Τέλος η Αγωγή του Πολίτη για τους γάλλους μαθητές, καθώς τη θέση της παίρνει η Κοσμική Ηθική. Από το επόμενο σχολικό έτος στην εβδομαδιαία διδακτέα ύλη των γάλλων μαθητών, από την πρώτη τάξη του δημοτικού έως και την τελευταία του λυκείου, θα συμπεριλαμβάνεται το μάθημα της Ηθικής. Ανακοινώνοντας την απόφασή του για την εισαγωγή του συγκεκριμένου μαθήματος, διά μέσου μιας συνέντευξης στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», ο γάλλος υπουργός Παιδείας Βινσέντ Πεγιόν δήλωσε ότι για τον ίδιο «η κοσμική ηθική είναι η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται κανείς το δίκαιο, να διακρίνει το καλό από το κακό, και να έχει υποχρεώσεις όπως ακριβώς και δικαιώματα, να έχει αρετές και κυρίως αξίες».

Αυτό που επιδιώκει η γαλλική κυβέρνηση δεν είναι τόσο η προστασία (μέσω της αρτιότερης εκπαίδευσης) των μαθητών και των μαθητριών από επιθετικές και αλαζονικές συμπεριφορές που παρατηρούνται (και) στα σχολεία της Γαλλίας, όσο η επισημοποίηση της «πνευματικής δύναμης» που το σχολείο (δύναται να) ασκεί στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Πεγιόν, «κάποιες αξίες είναι σημαντικότερες από άλλες: η γνώση, η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, αντί για την αξία του χρήματος, της ανταγωνιστικότητας, του εγωισμού».

Ο υπουργός Παιδείας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ φοβάται ότι, αν δεν φροντίσει η Δημοκρατία για την κάλυψη του αξιακού κενού που χαρακτηρίζει τις νέες γενιές, αν δεν κοινοποιήσει τη δική της οπτική αναφορικά με τις αρετές και τα ελαττώματα, με αυτό που θεωρείται δίκαιο και με αυτό που θεωρείται άδικο, τότε κάποιοι άλλοι θα το κάνουν - και σίγουρα όχι ανιδιοτελώς• κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται «οι έμποροι και οι κάθε είδους φονταμενταλιστές».

Πριν από τους μαθητές, όμως, ο Πεγιόν επιθυμεί να εκπαιδεύσει πρωτίστως τους καθηγητές, καθώς ο προσδιορισμός του μαθήματος της Ηθικής είναι δύσκολος ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκληφθεί η κίνηση αυτή ως απόπειρα ιδεολογικής κατήχησης ή προώθησης αντικληρικών ιδεών. «Η κοσμικότητα ως νομική, φιλοσοφική και ιστορική έννοια δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός. «Κάποιοι θεωρούν ότι η κοσμικότητα αντιτίθεται στις θρησκείες, άλλοι πιστεύουν πως πρόκειται απλώς για μια μορφή ανεκτικότητας και κάποιοι άλλοι πως αποτελεί ένα σύνολο κανόνων συμβίωσης». Για τον Πεγιόν όμως υπάρχει και μια «εσωτερική κοσμικότητα», ήτοι η ικανότητα ή μάλλον η τέχνη της διερώτησης, της αμφιβολίας και της λογικής ανάλυσης.

Την απόφαση του υπουργού Παιδείας της Γαλλίας στηρίζει ο επίσης σοσιαλιστής πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Τζακ Λανγκ. «Μπράβο, Πεϊγιόν!» έσπευσε να δηλώσει ο Λανγκ. «Η ηθική της Δημοκρατίας πρέπει να τεθεί στο κέντρο της παιδείας και της εκπαίδευσης. Το σχολείο δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά ζητήματα τόσο σημαντικά».

Πηγή: tanea.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ο Μπιλ Γκέιτς υποψήφιος για το κινεζικό αντι-Νόμπελ Ειρήνης


Οι πρώην γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και Μπαν Κι-μουν, αλλά και ο πάμπλουτος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τα λεγόμενα κινεζικά Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή στο Πεκίνο.
 
Το Βραβείο Ειρήνης «Κομφούκιος» αποτελεί την απάντηση του Πεκίνου στο Νόμπελ Ειρήνης ειδικά μετά τη βράβευση από τη νορβηγική επιτροπή το 2010 του φυλακισμένου κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαόμπο.
 
Την ίδια χρονιά το Κινεζικό Διεθνές Κέντρο Ερευνών Ειρήνης θέσπισε το Βραβείο Ειρήνης «Κομφούκιος», το οποίο απονεμήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Λιεν Τσαν, για τη συμβολή του στη γεφύρωση των διαφορών της χώρας του με την ηπειρωτική Κίνα. Πέρυσι το «Κομφούκιος» πήγε στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την «εδραίωση του κύρους της Ρωσίας».
 
Εφέτος οι επιλογές των υποψηφίων είναι επίσης προσεγμένες: ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο διάδοχός του Μπαν Κι-μουν, αλλά και ιδρυτής της Microsoft με τη μεγάλη φιλανθρωπική δράση, Μπιλ Γκέιτς, είναι μεταξύ των διεκδικητών όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.
 
Πέρα από την υποψηφιότητα του Γκέιτς, αυτή που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι αυτή του Παντσέν Λάμα, δεύτερου ανώτερου θιβετιανού θρησκευτικού ηγέτη, μετά τον Δαλάι Λάμα. Μολονότι ανώτερος θρησκευτικός άρχοντας, ο Παντσέν Λάμα δεν είναι αποδεκτός από τους περισσότερους Θιβετιανούς επειδή είναι διορισμένος από το Πεκίνο.
 
Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Βενιζέλος: Διαβουλεύσεις για να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ


«Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», τόνισε στα στελέχη της τρόικας με τα οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση μίας ώρας με το κλιμάκιο της τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκε το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε οτι «η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα», προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις. Ζήτησε επίσης, τόσο η τρόικα, όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμά» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κρίσιμο σημείο της συζήτησης ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη, όπως επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση. Πλαίσιο το οποίο προσδιορίζεται, όχι μόνον από την ανάγκη να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και από την ανάγκη να διασφαλιστούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών στερεοτύπων και τη λήψη μέτρων στήριξης της ανάπτυξης με τη βοήθεια των εταίρων μας.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία.


Τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τρόικα έχει απορρίψει μέτρα ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από το σύνολο όσων παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχει επαναφέρει τα αιτήματα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Εμείς καταθέσαμε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και υπάρχει μια συζήτηση και μια αξιολόγηση των μέτρων. Η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών.

Το κλίμα είναι «δύσκολο και ζόρικο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα της διετίας 2013- 2014, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «διαπραγματευτική μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή», προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω κοινωνικές αδικίες εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι το πακέτο των περικοπών πρέπει να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες κοινωνικά και οι οικονομικά ομάδες και κυρίως θα προσπαθήσει να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα και οι αγροτικές συντάξεις.

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θα δοθεί μάχη έως το τέλος προκειμένου να εγκριθούν όσα περισσότερα γίνεται από την αρχική πρόταση», ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30.

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για την Φρανκφούρτη, όπου την Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά το πρόγραμμα «απεριόριστης και αποστειρωμένης αγοράς ομολόγων» που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις περικοπές δαπανών και το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών.

Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χθες το βράδυ δεν υπήρξαν αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Έγκυος η Kate Middleton

Το πρώτο δισέγγονο της βασίλισσας Ελισάβετ σε λίγους μήνες θα έρθει στον κόσμο

Όταν η Diana παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο, φήμες για εγκυμοσύνη της πριγκίπισσας ακούγονταν σχεδόν καθημερινά. Το ίδιο συμβαίνει με το νιόπαντρο ζευγάρι Kate Middleton και πρίγκηπα William. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κοιτάζουν την Kate στην κοιλιά προκειμένου να δουν αν έχει φουσκώσει!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Star», η είδηση που όλοι περιμένουν… άρχισε ήδη να μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά της Kate!

Η είδηση κοσμεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε με φωτογραφία της Kate Middleton και με τίτλο: "Είναι επίσημο! Η Κate είναι έγκυος".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εγκυμοσύνη προέκυψε στις διακοπές του ζευγαριού στην Ουαλία, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου". "H Kate ελπίζει να είναι κόρη για να της δώσουν το όνομα Diana, τιμώντας έτσι την αδικοχαμένη μητέρα του William, αν και αυτό θα σοκάρει τη βασίλισσα".

Επίσημη ανακοίνωση από το παλάτι δεν έχει δοθεί, αλλά, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, αναμένεται από ώρα σε ώρα.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αιματηρή ληστεία στο Πέραμα


Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε το πρωί στο Πέραμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δυο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτα προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν έναν 23χρονο ο οποίος είχε βγει από σούπερ μάρκετ και μετέφερε τσάντα με χρήματα. Όταν αυτός αντιστάθηκε, οι δράστες αφού τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο πόδι, άρπαξαν την τσάντα και διέφυγαν. Το θύμα, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι υπάλληλος σούπερ μάρκετ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
 

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Τον Οκτώβριο κληρώνει για τη ΔΕΘ


Εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο μέρος της χρηματοοικονομικής μελέτης για το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο του οποίου θα προτείνονται οι τρόποι χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση στη Σίνδο και την ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΔΕΘ ΑΕ), Τάσος Τζήκας, για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των δύο επενδύσεων (σ.σ. συνολικού ύψους 340-420 εκατ. ευρώ), θα μπορούσαν ενδεχομένως ν΄ αξιοποιηθούν -μεταξύ άλλων- κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και πόροι του «πράσινου ταμείου» (π.χ.,για την ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου).

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς το παρόν εξετάζονται και η τελική μορφή τους εκτιμάται ότι θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί προς το τέλος του επόμενου μήνα. «Η τελική απόφαση και για το εκθεσιακό κέντρο πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ γρήγορα, ενόψει και της προγραμματισμένης συγχώνευσης ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ (Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου)», διευκρίνισε ο κ. Τζήκας.

Το πρώτο και δεύτερο μέρος της μελέτης, που αφορούν αντίστοιχα το χρηματοοικονομικό σκέλος της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο και της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραδόθηκαν και παρουσιάστηκαν -με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ- στους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.


Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη προσδιορίζει το κόστος της μετεγκατάστασης στη Σίνδο στα 280-300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζει ότι εκείνο της ανάπλασης θα ξεκινάει από 60 εκατ. για ένα σύγχρονο «μικρομεσαίο» εκθεσιακό κέντρο και θα φτάνει μέχρι τα 120 εκατ., εάν υλοποιηθεί στο σύνολό του και το σχέδιο δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου.

Οι σχετικές με το εκθεσιακό κέντρο εξελίξεις εκτιμάται ότι παρακολουθούνται στενά και από υποψηφίους στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκθεσιακός φορέας της Γαλλίας, «GL Events». Ο γαλλικός φορέας επιβεβαίωσε προ ημερών το ήδη από την άνοιξη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του για τη συνδιαχείριση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του προς τη διοίκηση της HELEXPO.

Στο μεταξύ, «πάρα πολύ σύντομα», ενδεχομένως ακόμη και εντός των αμέσως επόμενων ημερών του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο συγχώνευσης – κατάργησης 213 νομικών προσώπων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ (σ.σ. για την οποία, πάντως, εκδηλώνονται αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές, σε ό,τι αφορά το σκέλος του ΟΠΕ), όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Πάρις Μαυρίδης.

Πολύ σύντομα αναμένει την εν λόγω θεσμική παρέμβαση και ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Θεόδωρος Σουμπάσης. Όπως επισήμανε, το προσωπικό του συμπέρασμα από όσα διημείφθησαν στη διάρκεια των συναντήσεων στην 77η ΔΕΘ είναι αφενός ότι υπάρχει προβληματισμός των τοπικών φορέων για το τί μέλλει γενέσθαι με τις συγχωνεύσεις, ιδίως ενόψει του σχεδίου νόμου και, αφετέρου, ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια μοναδική ευκαιρία «να πάρει στα χέρια της» κάποιες αποφάσεις, που
αφορούν το μέλλον της.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι


Τις αντιδράσεις του δήμου και των κατοίκων της Καλαμαριάς έχει προκαλέσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης σε περιοχή – "φιλέτο" μπροστά στη θάλασσα, στο Καραμπουρνάκι και ειδικότερα από τον Ναυτικό Όμιλό μέχρι το Κυβερνείο.

Ο δήμος διεκδικεί τις εν λόγω εκτάσεις για χρήσεις πρασίνου ενώ προτίθεται να παραχωρήσει σε αντάλλαγμα άλλες εκτάσεις στους ιδιοκτήτες. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, κληρονόμοι προσφύγων στους οποίους παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα το 1922, εδώ και χρόνια κάνουν προσπάθειες για την εκμετάλλευσή τους.

Σήμερα στο συγκεκριμένο σημείο έκανε την εμφάνισή της μια μπουλντόζα που ξεκίνησε να σκάβει, ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους βρέθηκαν ορισμένα κεραμεικά, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας ώστε να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω εργασίες.

Επιπλέον, οι κάτοικοι έχουν υποβάλλει στα δικαστήρια αίτηση αναίρεσης κατά της άδειας που έλαβαν οι ιδιοκτήτες από την πολεοδομία του δήμου. «Η οικοδομική άδεια δόθηκε στους ιδιοκτήτες ενός οικοπέδου, οι οποίοι νωρίτερα είχαν προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν», επισημαίνει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και τονίζει ότι η πολεοδομία του δήμου συμμορφώθηκε με την απόφαση αυτή καθώς δεν θα μπορούσε να παρανομήσει.

Ωστόσο, κατά τον δήμαρχο, «εξακολουθεί να ισχύει η θέση του δήμου κατά της οικοδόμησης της παραλιακής ζώνης και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με νόμιμο τρόπο να αποτραπεί η οικοδόμηση». Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού που προβλέπει χρήσεις πρασίνου στην περιοχή ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης ενώ το θέμα δεν προχωρά χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και του δήμου» εξηγεί η κάτοικος Φανή Καζαντζή και προσθέτει: «καθώς τα οικόπεδα αυτά δεν χτίστηκαν όταν παραχωρήθηκαν στους πρόσφυγες, ο δήμος ζητά να του δοθούν ώστε να μην στερηθεί η περιοχή το παραλιακό της μέτωπο».


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Βέροια: Γιορτή διαδικτύου "Webfest" στις 16 Σεπτεμβρίου


Μία ξεχωριστή γιορτή διαδικτύου με τίτλο «Webfest.gr» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στην πλατεία δημαρχείου στη Βέροια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού για τα ελευθέρια της πόλης.

Η γιορτή, που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, θα έχει ως θεματική ενότητα «Μάθηση, ελευθερία και διαδίκτυο στην πράξη». Οι πολίτες της Βέροιας καλούνται να πάρουν τους φορητούς τους υπολογιστές και να κάνουν μία βόλτα στην πλατεία όπου θα ενημερωθούν για το πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή τους με το περιεχόμενο του διαδικτύου.

Θα έχουν την ευκαιρία οι νέοι να διδάξουν τους γονείς και τους δασκάλους τους για τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook και να δώσουν συμβουλές για πιο πετυχημένες αναζητήσεις στη Google. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι θα τους καθοδηγήσουν για την οικοδόμηση του επαγγελματικού προφίλ στο Linkedin και τη σύνταξη ολοκληρωμένων λημμάτων στη Wikipedia.

Τα Webfests είναι ανοιχτές εκδηλώσεις για την εξοικείωση στην πράξη με την ευχάριστη, δημιουργική και ασφαλή πλευρά του διαδικτύου. Περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του ιντερνετ, διαγωνισμούς, παιχνίδι, μουσική και εκπλήξεις.


Οι γιορτές διαδικτύου ξεκινάνε από τη Βέροια στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος και η Θεσσαλονίκη.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

ΟΣΕ: Χωρίς δρομολόγια το τμήμα Οινόη - Χαλκίδα

Μετά από κλοπή καλωδίων από το εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης
 

Ανεστάλησαν τα δρομολόγια μεταξύ της Οινόης και της Χαλκίδας μέχρι νεωτέρας, λόγω κλοπής καλωδίων από το εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλονται τα δρομολόγια μεταξύ των σταθμών Οινόη και Χαλκίδα μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Γαλλία: Ο Ολάντ ανακοίνωσε «ατζέντα ανόρθωσης»

Υποσχέθηκε να αναστρέψει την καμπύλη της ανεργίας σε ένα χρόνο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει στις δημοσκοπήσεις, απέρριψε την Κυριακή με σθένος τις επικρίσεις για αδράνεια, ανακοινώνοντας μια μελλοντική "ατζέντα ανόρθωσης" μέσα σε δύο χρόνια και υποσχόμενος να αναστρέψει την καμπύλη της ανεργίας σε ένα χρόνο.

"Δεν πρόκειται να κάνω σε τέσσερις μήνες αυτό που οι προκάτοχοί μου δεν έκαναν σε πέντε ή σε δέκα χρόνια", είπε στη διάρκεια μιας παρέμβασης στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, ενώ οι επικριτές του δεν χάνουν την ευκαιρία να υπενθυμίζουν τον "ακτιβισμό" που είχε αναπτύξει ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί.

"Η πορεία, είναι η ανόρθωση της Γαλλίας", συνέχισε. Και πρόσθεσε: "Θα ορίσω μια ατζέντα ανόρθωσης: δύο χρόνια". "Δύο χρόνια για να τεθεί ταυτόχρονα σε εφαρμογή μια πολιτική για την απασχόληση, για την ανταγωνιστικότητα και για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών".

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα, "η κυβέρνηση δεν έχασε καιρό. Έδρασε και γρήγορα", διαβεβαίωσε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Δικαιολογήθηκε επικαλούμενος "μια αυξημένη ανεργία, μια υποβαθμισμένη ανταγωνιστικότητα, σημαντικά ελλείμματα, ένα ιστορικό έλλειμμα".

Ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε επίσης την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την ανεργία. "Οφείλουμε να αναστρέψουμε την καμπύλη της ανεργίας σε ένα χρόνο", είπε, καθώς πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των τριών εκατομμυρίων ανέργων στη Γαλλία.

Το διακύβευμα ήταν να πείσει ότι είναι ο άνδρας τού "αλλαγή τώρα" --το προεκλογικό του σύνθημα-- και όχι εκείνος της "αδράνειας", όπως τον κατηγορούν η δεξιά και ο τύπος περιλαμβανομένου και εκείνου της αριστεράς.

Επειδή ανησυχεί για ένα ποσοστό ανεργίας που δεν σταματά να αυξάνεται (κοντά στο 10%) στο φόντο των κοινωνικών σχεδίων στη βιομηχανία και αγωνιά από μια υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη που πλήττεται από το μαρασμό (την ύφεση στην Ιταλία και την Ισπανία ή την επιβράδυνση στη Γερμανία), η κοινή γνώμη ανυπομονεί.

Κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στο Ελυζέ, ο Φρανσουά Ολάντ αύξησε τον κατώτατο μισθό και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, ανέστειλε τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα του Νικολά Σαρκοζί αυξάνοντας το φόρο στην περιουσία ή επαναφέροντας εν μέρει τη συνταξιοδότηση στα 60 έτη.

Όμως η πτώση της δημοτικότητάς του, πρωτόγνωρη για τόσο λίγο χρόνο μετά την εκλογή του, επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της BVA που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν ένας στους δέκα Γάλλους δηλώνει "μάλλον δυσαρεστημένος" από τις αρχικές επιδόσεις του Ολάντ εκτιμώντας πως ο αρχηγός του κράτους δεν έχει προχωρήσει «αρκετά μακριά» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

"Οι Γάλλοι αμφιβάλλουν σοβαρά στο εξής για την ικανότητά του να αλλάξει τα πράγματα", λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της BVA Γκαέλ Σλιμάν.

'Άκουσε το μήνυμα ο Φρανσουά Ολάντ; Το βράδυ της Κυριακής, υπογράμμισε: "Μου λέτε: πρέπει να επιταχύνεις. Επιταχύνω".

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος έχει στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Γαλλίας, για τις οποίες πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ από εξοικονομήσεις ή αύξηση φόρων.

Υποσχέθηκε πως το κράτος δεν θα δαπανήσει "ούτε ένα ευρώ παραπάνω το 2013 απ΄ό,τι το 2012".

Εξήγησε πως από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να κλείσει ο προϋπολογισμός, "δέκα εκατομμύρια ευρώ" θα προέλθουν "από εξοικονομήσεις", άλλα δέκα από μεγάλες επιχειρήσεις και ακόμη δέκα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το σχέδιο νόμου των δημοσιονομικών για το 2013 θα καταρτιστεί σε συνάρτηση με μια πρόβλεψη "ρεαλιστικής" ανάπτυξης, δηλαδή "χωρίς αμφιβολία 0,8%", πρόσθεσε Όσον αφορά τον έκτακτο φόρο 75% στα εισοδήματα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ τον οποίο θέλει να επιβάλει, ένα "ανεύθυνο" μέτρο σύμφωνα με τους αντιπάλους του που επιχειρηματολογούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων, διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν "εξαιρέσεις".

Η διαμάχη ξέσπασε το Σάββατο μετά την αποκάλυψη ενός αιτήματος υπηκοότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες από τον πιο πλούσιο των Γάλλων, τον ιδιοκτήτη της αυτοκρατορίας LVMH Μπερνάρ Αρνό.

"Θα έπρεπε να μετρήσει καλά τι σημαίνει να ζητά την υπηκοότητα μιας άλλης χώρας, γιατί είμαστε περήφανοι που είμαστε Γάλλοι", σχολίασε με αυστηρότητα ο Φρανσουά Ολάντ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Κινητοποιήσεις με το πρώτο κουδούνι


Μία ημέρα απομένει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο με επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή και διδακτικό προσωπικό. Τα νέα οικονομικά μέτρα όμως έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και ήδη έχουν εξαγγελθεί οι πρώτες κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Οι πανεπιστημιακοί απεργούν σήμερα (10/09) και αύριο (11/09)
  • Οι καθηγητές των ΤΕΙ απέχουν από τα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα 10 μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.
  • Οι δάσκαλοι έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για την επομένη του αγιασμού, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
  • 24ωρη απεργία μεθαύριο Τετάρτη (12/09) έχουν προγραμματίσει και οι καθηγητές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
  • Οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης έχουν προγραμματίσει 3ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.
Οι μειώσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα αγγίξουν μεσοσταθμικά το 17,5% με τους διδάσκοντες που αμείβονται με ποσό άνω των 2.500 ευρώ μηνιαίως να αναμένουν μείωση που θα φτάσει το 30%. Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι έχουν διασφαλιστεί κονδύλια για συνολικά 16 χιλιάδες αναπληρωτές και από αυτή τη δεξαμενή θα καλυφθούν τα επιπλέον κενά που ενδέχεται να προκύψουν με το πρώτο κουδούνι. Ωστόσο, τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία, όσο και η ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, για τα οποία θα δώσουν, όπως λένε, συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (11/09).

Εν τω μεταξύ, διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας θα έχει σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Ραφήνα: Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος

Αποσύρονται όλοι οι αστυνομικοί για την προστασία βουλευτών της Χ.Α.
 

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος (Α.Τ) Ραφήνας, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη από μέλη της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ αποσύρονται όλοι οι αστυνομικοί για την προστασία βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο διοικητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του συμβάντος, ενώ παράλληλα διεξάγεται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται επίσης, ότι με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας «παύει η διάθεση των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής».

Όπως διευκρινίζεται, η απόφαση αποσκοπεί «στο να αποφεύγεται η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών, συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων, ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων». Της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του γενικού γραμματέα του κόμματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και παράλληλα υπογραμμίζεται πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τις Αστυνομικές Αρχές, ώστε τα άτομα που προετοιμάζουν τέτοιου είδους ενέργειες ή συμμετέχουν σε αυτές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Γαλλία: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μακελειό στις Άλπεις

Συνεχίζονται οι έρευνες


Περιπλέκεται η υπόθεση της μακελειού που σημειώθηκε στις γαλλικές Αλπεις την περασμένη εβδομάδα καθώς, σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες, ο Βρετανός ιρακινής καταγωγής, Σαάντ αλ Χίλι, εργαζόταν σε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής κατασκοπευτικών δορυφόρων για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, την Surrey Satellite Technology Limited.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η αστυνομία ερευνά το εργασιακό περιβάλλον του 50χρονου προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια δολοφονίας του ιδίου και της οικογένειάς του στην Άνω Σαβοία.

Οι αρχές ετοιμάζονται να ανακρίνουν τους συναδέλφους του, την ίδια ώρα εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο της οικογενειακής βεντέτας μεταξύ του αλ Χίλι και του αδερφού του για χρήματα. Ο αδερφός του αλ Χιλι έχει ήδη ανακριθεί αλλά έχει αρνηθεί πως υπήρχε οποιαδήποτε διαφωνία.

Στο μεταξύ, το τετράχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επί οκτώ ώρες παρέμεινε κρυμμένο κάτω από τη σορό της μητέρας του, επέστρεψε στη Βρετανία αφού πρώτα υποβλήθηκε σε ερωτήσεις από την αστυνομία. Οι αρχές την ενημέρωσαν για τον θάνατο των γονιών της.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δώνης: «Δυο καλές μεταγραφές τον Γενάρη»


Ο Γιώργος Δώνης μετά το τέλος του φιλικού αγώνα με τον Πανσερραϊκό κι αποκάλυψε ότι ο ΠΑΟΚ θα προχωρήσει σε δυο δυνατές μεταγραφές τον Γενάρη, ενώ μίλησε και για τις επαφές που είχε με τον Ιβάν Σαββίδη και το πλάνο του τελευταίου για την ενίσχυση του «δικέφαλου». Αναλυτικά μίλησε:

Θεσσαλονίκη: Επιφυλάξεις για την τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ


Επιφυλάξεις για την τριπλή συγχώνευση των εταιριών ΔΕΘ και HELEXPO και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα παρουσιάζει κενά σε οικονομοτεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελέσει αρχικά η συγχώνευση ΔΕΘ και Helexpo, οι οποίες είναι αδερφές εταιρείες και υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να αναζητηθεί έτερο επιχειρησιακό σχέδιο που θα αφορά τη συγχώνευση και του ΟΠΕ με τις δύο εταιρείες.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ακόμη ουσιαστική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την ενίσχυση του ρόλου των επιμελητηρίων, όπως αυτή εκφράστηκε δια στόματος του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και για τη συχνότερη επαφή του πρωθυπουργού (μία φορά το μήνα) με εκπροσώπους των επιμελητηρίων.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Ανεξάρτητο κράτος από σήμερα το Κόσοβο

Χωρίς διεθνή επιτήρηση από σήμερα η περιοχή
 

Το Κόσοβο αποκτά από σήμερα καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και θα λειτουργεί πλέον ως κυρίαρχο κράτος. Το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης που είχε επιβληθεί με το σχέδιο Αχτισάαρι παύει να ισχύει.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 2 Ιουλίου στη Βιέννη από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης, η οποία αποτελείται από χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή.

Στην Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κατά την οποία θα επικυρωθεί η τροποποίηση του συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα αποφασίσει επίσης την παράταση της θητεία της διεθνούς αστυνομικής αποστολής EULEX μέχρι τον Ιούλιου του 2014.

Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν, εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, ο "αρχιτέκτονας" της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, εκπρόσωπος της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε του πολίτες να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».

Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη διεθνή μεσολαβητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά που κράτησαν δύο χρόνια περίπου, χωρίς να καρποφορήσουν. Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνήθηκε στις συνομιλίες να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Στάση που τηρεί και σήμερα επιδιώκοντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.

Το Κόσοβο μέχρι σήμερα αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος 92 χώρες μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αναγνώρισαν 23 χώρες, ενώ δεν το έπραξαν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος. Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία παράνομη.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Τρόικας

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη
 

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας στην οποία συζητήθηκε το νέο «πακέτο μέτρων».

Το πακέτο αυτό αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δεχθεί η τρόικα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στην Φραγκφούρτη, ενώ την Τετάρτη θα επαναληφθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Γερμανία: Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μαζί για «θρησκευτική ελευθερία»

Κοινή διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της απαγόρευσης της περιτομής
 

Εκατοντάδες Γερμανοί Εβραίοι και Μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν χθες κοινό συλλαλητήριο στο Βερολίνο, απαιτώντας το σεβασμό προς τη «θρησκευτική ελευθερία», σε μια σπάνια κίνηση ενότητας, διαμαρτυρόμενοι για μια δικαστική απόφαση που απαγορεύει την τελετουργική περιτομή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η απόφαση, η οποία πάρθηκε τον Ιούνιο από δικαστήριο της Κολονίας, έχει πυροδοτήσει ισχυρές αντιπαραθέσεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία.

Παρόλο που η απαγόρευση αφορά μόνο την περιοχή της Κολονίας, γιατροί σε όλη τη χώρα αρνούνται να πραγματοποιήσουν τις εν λόγω επεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Τέσσερις συλλήψεις στις Σκουριές Χαλκιδικής

Κατά τις διαμαρτυρίες για τα μεταλλεία χρυσού την Κυριακή 
 

Τέσσερα άτομα, ηλικίας 28 έως 39 ετών, συνελήφθησαν χθες κατά την διάρκεια επεισοδίων με αστυνομικές δυνάμεις στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της στάσης. Παράλληλα προσήχθησαν άλλα πέντε άτομα, τα οποία αφού εξετάστηκαν, αφέθηκαν ελεύθερα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΛΑΣ χθες κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή Σκουριές της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, «άτομα προκάλεσαν επεισόδια και επιτέθηκαν κατά αστυνομικών δυνάμεων που είχαν διατεθεί για λήψη μέτρων τάξης».

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, κατά απογευματινές ώρες ομάδα ατόμων επιτέθηκε «απρόκλητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ προκλήθηκαν εμπρησμοί εκ προθέσεως σε τουλάχιστον δεκαπέντε σημεία στην ευρύτερη δασική έκταση».

Επίσης, «τα αναφερόμενα σε διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για πρόκληση εμπρησμών στη δασική περιοχή από αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για λήψη μέτρων τάξης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν και προστάτευσαν πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Κατά την διάρκεια των ελέγχων που έκαναν οι αστυνομικοί βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλινων κονταριών, πέντε αντιασφυξιογόνες μάσκες, δεκαεννέα βόμβες μολότωφ, έντεκα ναυτικές φωτοβολίδες με αλεξίπτωτο, μία αναλωθείσα ναυτική φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο, δύο μαχαίρια και μία αυτοσχέδια σφεντόνα, που κατασχέθηκαν.

Η έρευνα για τα όσα συνέβησαν διενεργείται από το τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής.
 

Πηγή: tovima.gr
 
Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Ελβετία: Επεκτείνεται η ισότιμη φορολόγηση των ξένων

Μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, και η Βέρνη τελειώνει ως φορολογικός παράδεισος

Τέλος στην άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν, ειδική φορολογική μεταχείριση προς τους πλούσιους ξένους σκέφτονται να βάλουν οι εκλογείς του ελβετικού καντονίου της Βέρνης, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν για μία νέα νομοθεσία σχετικά με τη «δίκαιη και ισότιμη φορολόγηση για τις οικογένειες».

Η βουλευτής των Σοσιαλιστών Μάργκρετ Κίνερ Νέλεν, σε δήλωσή της σε ελβετική εφημερίδα, αναφέρεται στο ζήτημα αυτό, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «στο Γκστάαντ βρίσκουμε δεκατρείς ελληνικές οικογένειες πολυεκατομμυριούχων, που πληρώνουν εξευτελιστικούς φόρους. Είναι σκάνδαλο».

Βέβαια, πέρα από τους πλούσιους Έλληνες, στην Ελβετία βρίσκονται και πολλοί Γάλλοι.

Το θέμα με την ψηφοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου, δεν άφησε αδιάφορο τον γαλλικό Τύπο που αναρωτιέται εάν «ο ελβετικός παράδεισος» θα λήξει προσεχώς και για τον ιδιαίτερα δημοφιλή στους Γάλλους ροκ τραγουδιστή Τζόνι Χαλιντέι.

Η Ελβετίδα βουλευτής, που έφερε σαν παράδειγμα την παρουσία των 13 ελληνικών οικογενειών υπογραμμίζει ότι «οι ξένοι κλέβουν, όχι μόνον το καντόνι της Βέρνης αλλά και την Ελβετική Συνομοσπονδία».

Σημειωτέον ότι το καντόνι της Ζυρίχης κατήργησε το ευνοϊκό αυτό για τους ξένους φορολογικό σύστημα το 2009, ενώ το καντόνι της Γενεύης αναμένεται ότι θα το καταργήσει έως το τέλος του έτους.
 

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού στις εκδηλώσεις "Παρά θιν' αλός"


Με αφιέρωμα στην ιστορία του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης συνεχίζεται απόψε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Παρά θιν' αλός" του δήμου Καλαμαριάς.

Στις 9 το βράδυ, στο δασάκι του Κόδρα, οι λάτρεις του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν τα σημαντικότερα τραγούδια που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του θεσμού, ενώ θα υπάρχουν κι αναφορές στην πορεία του με κείμενα και προβολή ντοκουμέντων.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού ξεκίνησε ως διαγωνισμός ελαφρού τραγουδιού το 1959 υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και οι τρεις πρώτες διοργανώσεις του διεξήχθησαν στην Αθήνα. Το 1962 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον διεξάγεται με τη συνδιοργάνωση του Ε.Ι.Ρ. (μετέπειτα Ε.Ρ.Τ.) και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ η αρίθμησή του ξεκινά εκ νέου από το 1962. Η πορεία του διακόπηκε το 1997 έπειτα από 36 συνεχείς διοργανώσεις, ενώ ανασυστάθηκε το 2005. Ωστόσο, το 2009 σταμάτησε να διεξάγεται. Ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με το Φεστιβάλ ήταν αυτό του Άλκη Στέα, που παρουσίασε συνολικά 20 διοργανώσεις.

Στο αποψινό αφιέρωμα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Νικολούδης, Κώστας Πρατσινάκης, Κατερίνα Σιάπαντα και Ανθή Τατσιούλη, σε ενορχήστρωση του Κώστα Ματσίγκου. Την επιμέλεια- παρουσίαση του προγράμματος έχει ο Γιάννης Τσολακίδης.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι πέντε ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Χαλκιδική: Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:30 χθες το βράδυ, νοτιοανατολικά της Χερσονήσου του Άθω, στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ιερισσού, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Από τη σεισμική δόνηση δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή προβλήματα, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο επίκεντρο δίνει συχνά σεισμούς τέτοιου μεγέθους, καθώς βρίσκεται στην προέκταση από το ρήγμα της Ανατολίας.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Παραολυμπιακοί αγώνες 2012: Ο απολογισμός των Ελλήνων αθλητών


Ένα ακόμα μετάλλιο χάρισε στην Ελλάδα η Ανθή Καραγιάννη, η οποία πήρε την τρίτη θέση στον τελικό του μήκους γυναικών. Η Ελληνίδα αθλήτρια… πέταξε στα 15.16 μ στην τρίτη της προσπάθεια, ανεβαίνοντας έτσι στο τρίτο σκαλί του βάθρου για δεύτερη φορά μετά το 2008.

Ραφήνα: Είχαν άδεια οι αλλοδαποί μικροπωλητές λέει ο δήμαρχος

Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των υπαίθριων πωλητών συμφωνεί με την πρακτική της Χρυσής Αυγής

Την ώρα που συνεχίζεται η προανάκριση από την ΕΛΑΣ προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία για την έφοδο βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στο πανηγύρι της Ραφήνας, από όπου έδιωξαν αλλοδαπούς μικροπωλητές, ο δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι οι αλλοδαποί μικροπωλητές είχαν άδεια για τους πάγκους τους.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου ανέφερε ακόμη ότι την κρίσιμη ώρα στο σημείο δεν υπήρχαν αστυνομικοί καθώς η αστυνομική δύναμη στο δήμο είναι μικρή, ενώ σημείωσε ότι ο δήμος δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των υπαίθριων πωλητών, που μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι αυθόρμητες κινήσεις ματ μελών της Χρυσής Αυγής σε διάφορες εμποροπανηγύρεις ανά την επικράτεια μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους, με την παρότρυνση αυτή η δράση τους να συνεχιστεί σε όλους τους υπαίθριους χώρους».

Η ανακοίνωση εστάλη στη Χρυσή Αυγή, η οποία και την δημοσιοποιεί με δικό της δελτίο Τύπου. Άλλωστε, η Χρυσή Αυγή έχει προαναγγείλει ότι οι έφοδοι θα συνεχιστούν. Πάντως, εντός της εβδομάδας αναμένεται να φθάσει στη Βουλή η δικογραφία για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που συμμετείχαν στην έφοδο στη Ραφήνα.

Από το οπτικό υλικό που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η Χρυσή Αυγή, είναι εμφανές ότι οι βουλευτές του κόμματος Παν. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους στο αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο -μία ημέρα μετά την επίθεση στη Ραφήνα- στο Μεσολόγγι.

Τα κόμματα καταδίκασαν τις εφόδους της Χρυσής Αυγής. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη»· ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης· να λάβει τα μέτρα της η κυβέρνηση ζήτησε το ΚΚΕ.

Παράλληλα τα κόμματα τόνισαν ότι η δράση της Χρυσής Αυγής είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και κάλεσαν τους πολίτες να μην υποκύπτουν στη δημαγωγία της.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Έξι στους δέκα φορολογούμενους πλήρωσαν τη δόση στην εφορία


Σε νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο οδηγεί η αδυναμία καταβολής των φόρων από μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- από τη ροή των εισπράξεων στον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να καταστήσουν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα, μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου και σε πολύ περισσότερες δόσεις την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, στις 31 Αυγούστου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης από τις 7 δόσεις του φόρου εισοδήματος, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνον ένα μικρό ποσόν έναντι της δόσης και δέχθηκαν το υπόλοιπο μέρος της δόσης να καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος.

Παράλληλα, άλλοι περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής και δεν κατέβαλαν καθόλου τη δόση. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως και 48 δόσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη μη καταβολή του φετινού φόρου εισοδήματος να έχουν ανέλθει έως σήμερα στα 270 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ από όσους κατέβαλαν κάποιο ποσό έναντι της δόσης και 235 εκατ. ευρώ από όσους δεν πλήρωσαν καθόλου τη δόση). Τη δόση του φόρου εισοδήματος που έληξε στις 31 Αυγούστου, πλήρωσαν ολόκληρη μόνον οι 6 στους 10 από τους υπόχρεους.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com  

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Στο Μαξίμου σε λίγη ώρα ο επικεφαλής της τρόικας


Ραντεβού για την Τετάρτη έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς η χθεσινή συνάντησή τους με επίκεντρο το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, έληξε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Υπάρχουν κάποια όρια αντοχής που κάθε καλόπιστος συνομιλητής μπορεί να τα καταλάβει», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης. «Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου από την πλευρά του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι «η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη».

Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Μ. Σαλμάς: Ανακοινώνει σχέδιο για την εξόφληση των φαρμακοποιών


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων θα ανακοινώσει σήμερα στις 13.00 τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών και των γιατρών στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, συνεχίζουν τη μη χορήγηση επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους, ενώ τεταμένο είναι και το κλίμα στον χώρο των γιατρών οι οποίοι προχωρούν σε νέα επίσχεση εργασίας.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com  

"Φουσκώνει" το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Το μάγμα αυξήθηκε κατά 20 εκατ. κυβικά τον περασμένο χρόνο


Ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος (των λιωμένων πετρωμάτων) κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε σημαντικά, κατά περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το «φούσκωμα» του μάγματος έχει όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ηφαιστειολογίας Ντέηβιντ Πάιλ και την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Τμήματος Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, καθώς και την Τζούλιετ Μπιγκς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Geoscience», υπολόγισαν ότι η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού κατά 8 έως 14 εκατοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι επιτόπιοι υπολογισμοί στη Σαντορίνη έγιναν με τη βοήθεια εικόνων από δορυφορικά ραντάρ που παρείχαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος (DLR), καθώς και μετρήσεων GPS από το έδαφος.

Αν και τα νέα στοιχεία ρίχνουν περισσότερο φως στη λειτουργία του ηφαιστείου (το οποίο γύρω στα 1600 π.Χ. σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην παγκόσμια ιστορία, οδηγώντας πιθανώς στην καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού), σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν διαφωτίζουν για το μείζον ερώτημα: πότε το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά.

Το «ζωντάνεμα» του ηφαιστείου καταγράφηκε στην αρχή του 2011 με μικρούς σεισμούς, που τράβηξαν την προσοχή των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, καθώς για περίπου 25 χρόνια επικρατούσε σχετική ησυχία στην καλδέρα. Οι μικρο-σεισμοί συνοδεύτηκαν από ορισμένες άλλες περιστασιακές ενδείξεις, όπως αλλαγές στο χρώμα του νερού σε ορισμένα σημεία και έκλυση αερίων με χαρακτηριστική οσμή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα λιωμένων πετρωμάτων (μάγματος) που έχει σωρευτεί κάτω από το ηφαίστειο κατά το περασμένο έτος, ισοδυναμεί με περίπου 10 έως 20 έτη ανάπτυξης του ηφαιστείου. Επισημαίνουν όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται κάποια έκρηξη, αντίθετα, όπως τονίζουν, η σεισμική δραστηριότητα έχει σαφώς υποχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφανίζει δύο διαφορετικών ειδών εκρήξεις στο πέρασμα του χρόνου: αφενός μικρές εκρήξεις που συμβαίνουν σχετικά συχνά και εκλύουν λάβα και, αφετέρου, μεγάλες εκρήξεις που συμβαίνουν σπάνια, ανά περίπου 10.000 έως 30.000 χρόνια. Και οι δύο τύποι εκρήξεων θεωρείτο ότι «εκκολάπτονται» σε ένα ρηχό θάλαμο μάγματος, ο οποίος τροφοδοτείται σε συνεχή βάση από μικρές ποσότητες λιωμένων πετρωμάτων, οι οποίοι ανεβαίνουν από κάτω προς τα πάνω.

Όμως, όπως αναφέρει η νέα μελέτη, γεωλογικές (ορυκτολογικές) μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 15% του υλικού που εκτινάχθηκε κατά την Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου, έφθασε στον θάλαμο του μάγματος λιγότερο από 100 χρόνια πριν την έκρηξη, δηλαδή όχι σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είτε το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται στην πιο συνηθισμένη (αργή) φάση συσσώρευσης λάβας, είτε στην πιο σπάνια (και γρήγορη) εκρηκτική φάση του, ο ρηχός θάλαμος του μάγματος τροφοδοτείται περιστασιακά με ταχείας ροής ποσότητες μάγματος. Η χρονική διάρκεια αυτών των περιόδων τροφοδότησης του μάγματος είναι σύντομη σε σχέση με τις ενδιάμεσες περιόδους ηρεμίας, ενώ το πότε θα συμβούν αυτές οι περιστασιακές ανατροφοδοτήσεις, δηλαδή ο χρονισμός τους, εξαρτάται από την υπόγεια δυναμική που αναπτύσσεται στο ακόμα βαθύτερο τμήμα του μάγματος κάτω από τη Σαντορίνη.

Κατά τις πιο πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης, στην επιφάνεια έχουν ανέλθει συνήθως δύο διαφορετικά είδη μάγματος, κατά κύριο λόγο δακίτης (λάβα πλούσια σε πυριτία) και δευτερευόντως ανδεσίτης (πιο καυτή λάβα με λιγότερη πυριτία). Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εκρήξεις εμφανίζονται να πυροδοτούνται από την άνοδο προς την επιφάνεια του ανδεσίτη, ο οποίος «αναμοχλεύει» τον πιο άφθονο δακίτη, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έκρηξη, πιθανώς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Επειδή όμως, σύμφωνα με τους Βρετανούς γεωεπιστήμονες (στην έρευνα των οποίων συνέβαλαν οι έλληνες ερευνητές Παρασκευή Νομικού, Ξάνθος Παπανικολάου, Δημήτρης Παραδείσης, Κώστας Ραπτάκης και Βαγγέλης Ζαχάρης), η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο, γίνεται η υπόθεση ότι τα λιωμένα πετρώματα που συσσωρεύονται τώρα κάτω από τη Σαντορίνη, είναι δακίτες και όχι ανδεσίτες.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/abs/ngeo1562.html

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com 

Άκαρπη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το τελικό πακέτο των μέτρων


Οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας σε σχέση με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και η απόρριψη μέτρων 2 δισ. από την Δημόσια Διοίκηση, την Άμυνα και την Υγεία ουσιαστικά άλλαξαν την ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χθες το βράδυ, καθώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν να θέσουν θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό μεταξύ των τριών αρχηγών αλλά βαρύ καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς ότι η τρόικα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Δημόσια Διοίκηση και τα υπόλοιπα από την Άμυνα και την Υγεία. Η τρόικα, τους είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν επιμένει για πρόσθετα μέτρα λόγω ύφεσης αλλά τα 11,5 δισ. τα θέλουν στο χέρι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας που μετείχε στη σύσκεψη υποστήριξε ότι η τρόικα είναι πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις της και δεν βιάζεται να κλείσει χρονικά το πακέτο.

Η εκτίμηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η τρόικα θέλει αίμα καθώς πιέζει για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να δεχτούν και ζητούν να συζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.

Μάλιστα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ρεαλιστικές και μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στο μεταξύ οι ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά και από την σύσκεψη.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Χθες το πρωί οι κ.κ. Πρωτόπαππας, Κουτρουμάνης και Χατζησωκράτης είχαν σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για να συζητήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις μέτρων των δύο κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν συμπίπτουν με αυτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά υπάρχει μια κοινήκατεύθυνση σε κάποια θέματα.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τη συνάντησή του με την τρόικα σήμερα το πρωί και πριν ο κ. Βενιζέλος συναντηθεί με αυτήν στις 3 το μεσημέρι, ώστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ούτε και την Τετάρτη είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά ίσως να υπάρχει πρόοδος και σίγουρα θα υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι δέχεται και τι όχι η τρόικα.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις τους ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, όπου τέθηκαν επί τάπητος το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ άρχισε στις 19.00 και τελείωσε στις 21:30 χθες στο Μέγαρο Μαξίμου .

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο να τους πείσει ότι τα μέτρα είναι «ρεαλιστικά» και με την ελπίδα να μην απορριφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις κυβερνητικές προτάσεις.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Ενστάσεις της τρόικας για ορισμένα μέτρα

Σε καλό κλίμα η δίωρη συνάντηση Στουρνάρα χθες με Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ


Με δέκα φακέλους ανά χείρας και με πρώτους εκείνους των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, όπου κρύβονται μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ, προσήλθαν στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας χθες το απόγευμα στις 16.00.

Στη συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του παρουσίασαν στους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) το σχέδιο της ελληνικής πλευράς τόσο για τα μέτρα της επόμενης διετίας όσο και για τους κρίσιμους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα, δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Σε ερώτηση «αν τα εξειδικεύσουμε υπάρχει περίπτωση να τα απορρίψουν;» το ίδιο στέλεχος απάντησε «ναι». Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, το κλίμα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση.

«Ηταν μια καλή συνάντηση» ανέφερε αμέσως μετά ο Πόουλ Τόμσεν. «Δουλεύουμε μέρα νύχτα» σημείωσε ο Κλάους Μαζούχ. Από ελληνικής πλευράς στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι «για να εγγραφούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή στο πακέτο πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 19.00 για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα (ή τις αρχές του επόμενου) για να καθορίσουν τη στάση τους.

Κλειδί της απογευματινής σύσκεψης, αλλά και των επόμενων ημερών πριν από την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα και της τρόικας για το κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας (14 Σεπτεμβρίου), είναι η υποβολή από την ελληνική πλευρά ισοδύναμων μέτρων και η επεξεργασία από τους δανειστές.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει πρόγευση των μέτρων με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο ως την Παρασκευή.

Που επιμένουν

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δύσκολα θα αποδεχθεί ισοδύναμα μέτρα η τρόικα που επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το βασικό θέμα που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό e-mail του τεχνικού κλιμακίου για 6ήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.

Σήμερα το πρωί στις 11:45 ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών και την Τρίτη θα πάει στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ περίπου, στο οποίο θα υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις της τρόικας.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

ΣΥΡΙΖΑ: «Η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει ο λαός»


«Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει», αναφέρει σε σχόλιό του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά το σχόλιο:

«Με περισσή άνεση ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικα, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα μέτρα ύψους 17 δις έτσι ώστε να διαλέξουν τα πρώτα 11,5, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και απόθεμα για νέα μέτρα αργότερα.

Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Ψιλά γράμματα για τον κ. Υπουργό. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκήσεις για να πείσουν πως αγωνιούν μήπως τα μέτρα είναι οριζόντια και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

Μάταια προσπαθούν ο καθένας για τον εαυτό του να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ο λαός μας γνωρίζει πως η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για το έγκλημα που διαπράττουν ενάντια στην ελληνική κοινωνία».


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Χρ. Ζώης: «Οι συναντήσεις γίνονται για το θεαθήναι»

"Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον «κόκορα» και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη"

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, σε δήλωσή του κάνει λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση», σχολιάζοντας τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τις συναντήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων γιατί όλοι γνωρίζουν καλά ότι γίνονται για το θεαθήναι, καθώς τα μέτρα έχουν «κλειδώσει», έχουν την έγκριση των πιστωτών και το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον «κόκορα» και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com