Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Βενιζέλος: Διαβουλεύσεις για να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ


«Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», τόνισε στα στελέχη της τρόικας με τα οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση μίας ώρας με το κλιμάκιο της τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκε το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε οτι «η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα», προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις. Ζήτησε επίσης, τόσο η τρόικα, όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμά» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κρίσιμο σημείο της συζήτησης ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη, όπως επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση. Πλαίσιο το οποίο προσδιορίζεται, όχι μόνον από την ανάγκη να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και από την ανάγκη να διασφαλιστούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών στερεοτύπων και τη λήψη μέτρων στήριξης της ανάπτυξης με τη βοήθεια των εταίρων μας.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία.


Τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τρόικα έχει απορρίψει μέτρα ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από το σύνολο όσων παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχει επαναφέρει τα αιτήματα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Εμείς καταθέσαμε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και υπάρχει μια συζήτηση και μια αξιολόγηση των μέτρων. Η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών.

Το κλίμα είναι «δύσκολο και ζόρικο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα της διετίας 2013- 2014, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «διαπραγματευτική μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή», προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω κοινωνικές αδικίες εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι το πακέτο των περικοπών πρέπει να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες κοινωνικά και οι οικονομικά ομάδες και κυρίως θα προσπαθήσει να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα και οι αγροτικές συντάξεις.

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θα δοθεί μάχη έως το τέλος προκειμένου να εγκριθούν όσα περισσότερα γίνεται από την αρχική πρόταση», ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30.

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για την Φρανκφούρτη, όπου την Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά το πρόγραμμα «απεριόριστης και αποστειρωμένης αγοράς ομολόγων» που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις περικοπές δαπανών και το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών.

Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χθες το βράδυ δεν υπήρξαν αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου