Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Ρεύμα γκρίνιας» κλυδωνίζει τη ΔΗΜΑΡ

Πονοκέφαλος για την ηγεσία η αρνητική στάση βουλευτών στα σχεδιαζόμενα σκληρά οικονομικά μέτρα
 

Ένα ντόμινο πιέσεων μεταξύ της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ και στελεχών που, όπως όλα δείχνουν, θα εκφράζουν πιο ηχηρά και πιο συγκροτημένα τις πολιτικές τους διαφωνίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Γύρω από τη θέση-κλειδί του Φ. Κουβέλη ότι προέχει η παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και η φροντίδα να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια στη χώρα, ξετυλίγονται κινήσεις τακτικής που επιδιώκουν να στείλουν «σήμα» προς τον Αντ. Σαμαρά ότι «συγκυβερνά, δεν κυβερνά» αλλά και να συσπειρώσουν στελέχη και βουλευτές, ακόμη κι αν διατυπώνουν αντιρρήσεις.

Το ηγετικό επιτελείο επιχειρεί από τη μια να βάλει τη σφραγίδα της ως μέρος της λύσης στην κρίση χρέους της χώρας, διά των προσπαθειών να είναι λιγότερο άδικα τα μέτρα και από την άλλη να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τη δρομολογημένη, βαριά για την κοινωνία, τελική απόφαση για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύγκρουση διαφορετικών απόψεων για την πορεία του κυβερνητικού έργου, με επίκεντρο την ψήφιση των μέτρων, αναμένεται κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που προγραμματίζεται για μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι κκ. Ανδρέας Νεφελούδης, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Σταυρόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, έχουν δρομολογήσει πρωτοβουλία με την οποία θα εκφράζουν διαφοροποιημένες πολιτικές θέσεις από την επίσημη γραμμή και επιχειρήματα κατά μέτρων που χτυπούν το εναπομείναν κοινωνικό κράτος, μισθούς και συντάξεις.

Τα στελέχη που εμφανίζονται να διεκδικούν την υπεράσπιση των κόκκινων προγραμματικών γραμμών, όπως οι κκ. Θράσος Φωτεινός, Γιάννης Σκοπούλης, Αρης Τσουκνίδας, η πρώην βουλευτής κυρία Σοφία Ανδριοπούλου κ.ά., είχαν διαφωνήσει από νωρίς με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας κορμός στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που να συγκροτήσει εσωκομματικό «ρεύμα» για διατήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει στραμμένο το βλέμμα και προς τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει δημοσίως βουλευτές όπως οι κκ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα που πλήττουν οριζόντια τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης επέλεξε να προβάλει το προηγούμενο διάστημα την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ θα κρίνει με βάση τα τελικά μέτρα και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ψήφο των βουλευτών της. Και οι τρεις προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η κριτική που άσκησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Νίκος Μπίστης στον κ. Βουδούρη. Με επίκεντρο τις παρεμβάσεις του βουλευτή κατά των μέτρων, ο κ. Μπίστης διεύρυνε την κριτική του προς τον κ. Βουδούρη που έχει υποστηρίξει ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αφήσει δίαυλο πολιτικής επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο κ. Μπίστης - αλλά και η ηγετική ομάδα, όπως και μεγάλο τμήμα στελεχών της ΔΗΜΑΡ - θεωρεί ότι έχει στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου