Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μπιλ Γκέιτς υποψήφιος για το κινεζικό αντι-Νόμπελ Ειρήνης


Οι πρώην γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και Μπαν Κι-μουν, αλλά και ο πάμπλουτος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τα λεγόμενα κινεζικά Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή στο Πεκίνο.
 
Το Βραβείο Ειρήνης «Κομφούκιος» αποτελεί την απάντηση του Πεκίνου στο Νόμπελ Ειρήνης ειδικά μετά τη βράβευση από τη νορβηγική επιτροπή το 2010 του φυλακισμένου κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαόμπο.
 
Την ίδια χρονιά το Κινεζικό Διεθνές Κέντρο Ερευνών Ειρήνης θέσπισε το Βραβείο Ειρήνης «Κομφούκιος», το οποίο απονεμήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Λιεν Τσαν, για τη συμβολή του στη γεφύρωση των διαφορών της χώρας του με την ηπειρωτική Κίνα. Πέρυσι το «Κομφούκιος» πήγε στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την «εδραίωση του κύρους της Ρωσίας».
 
Εφέτος οι επιλογές των υποψηφίων είναι επίσης προσεγμένες: ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο διάδοχός του Μπαν Κι-μουν, αλλά και ιδρυτής της Microsoft με τη μεγάλη φιλανθρωπική δράση, Μπιλ Γκέιτς, είναι μεταξύ των διεκδικητών όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.
 
Πέρα από την υποψηφιότητα του Γκέιτς, αυτή που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι αυτή του Παντσέν Λάμα, δεύτερου ανώτερου θιβετιανού θρησκευτικού ηγέτη, μετά τον Δαλάι Λάμα. Μολονότι ανώτερος θρησκευτικός άρχοντας, ο Παντσέν Λάμα δεν είναι αποδεκτός από τους περισσότερους Θιβετιανούς επειδή είναι διορισμένος από το Πεκίνο.
 
Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου