Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πρόσφυγες της Συρίας και ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Ερώτημα ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν για το τί έχει σκοπό να πράξει


Έχουν ξεπεράσει τις 140.000 οι πρόσφυγες από την Συρία στις γειτονικές της χώρες -Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία- και, καθώς συνεχίζεται η δραματική έξοδός τους και οι χώρες που παρέχουν άσυλο αδυνατούν να δεχθούν άλλους, δημιουργείται μέγα πρόβλημα με άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόβλημα έθεσαν στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Αστον, οι ευρωβουλευτές κκ Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Κασουλίδης, οι οποίοι εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, την ρωτούν ως αρμοδία αν έχουν ληφθεί μέτρα ή έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, αν εξετάζονται «νέες πολιτικές κινήσεις, διαβήματα και πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να τεθεί το ταχύτερο σε εφαρμογή η Συμφωνία Επανεκδοχής ΕΕ - Τουρκίας», αν έχει εξετάσει ή πρόκειται να εξετάσει μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών που «θα επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση όπως γειτονικές της Τουρκίας χώρες που θα δεχτούν κατά προέκταση μεγάλο αριθμό προσφύγων» και αν έχει αρχίσει σχετική συνεργασία με τον ΟΗΕ και ποιά η προοπτική της.

Πηγή: tovima.gr


 Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΕΣΗΕΜ-Θ: Καταδικάζει τη φραστική επίθεση συνεργατών του πρύτανη του ΑΠΘ κατά δημοσιογράφου


Τη φραστική επίθεση συνεργατών του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλου, εναντίον δημοσιογράφου του Ελεύθερου Τύπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ζήτημα των δαπανών της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του πανεπιστημίου, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι διοργανωτές συνεντεύξεων τύπου οφείλουν πάντα να θυμούνται ότι οι ίδιοι καλούν δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν, αλλά και για να απαντήσουν στα ερωτήματά τους. Ασφαλώς όμως όχι για να τους παραδώσουν μαθήματα δημοσιογραφίας, ηθικής ή δεοντολογίας». Παράλληλα, η ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει στα μέλη της ότι τα δημοσιεύματά τους, ερευνητικά, σχολιαστικά ή άλλα, οφείλουν να υπακούν σε συγκεκριμένες αρχές δεοντολογίας. Με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΜ-Θ, ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε να εξεταστεί αν ο συγκριμένος δημοσιογράφος έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα μετά από δημοσίευμα που εξέδωσε, στο οποίο αναφέρεται σε συνήθειες της προσωπικής ζωής του πρύτανη και του αντιπρύτανη, Γιάννη Παντή.

Εξάλλου, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την διοίκηση του ΑΠΘ, προκειμένου να απαντήσει σε δημοσίευμα του εν λόγω δημοσιογράφου για προκλητικές δαπάνες της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του πανεπιστημίου – για τα οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και στον υπουργό Παιδείας – ο δημοσιογράφος δέχτηκε την φραστική επίθεση μελών της Συγκλήτου, που με έντονο ύφος καταδίκαζαν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και αναφέρονταν απαξιωτικά κατά των δημοσιογράφων. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένταση στην αίθουσα και οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι απείλησαν να αποχωρήσουν.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Στη βουλή η δικογραφία για την κυβέρνηση Παπανδρέου


Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε έστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης τη δικογραφία σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι ήταν γνωστό πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Η αποστολή της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο γίνεται προκειμένου να διαβιβαστεί ακολούθως στη βουλή ώστε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα. Μάλιστα, στη δικογραφία αναφέρεται ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σημαντικών μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσε δύο φορές ο κ. Ρουμελιώτης, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε τις δημόσιες δηλώσεις του, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό περί των προβληματισμών που επικρατούσαν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος, ενώ καταθέσεις έδωσαν και η πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης και ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Διώξεις για απιστία και υπεξαίρεση σε Θ. Ζαγοράκη και Η. Βιολίδη


Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη θα βρεθεί ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης, καθώς και ο αντιπρόεδρος Ηλίας Βιολίδης καθώς ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος!

Η εισαγγελία αφού παρέλαβε το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ καθώς και τα στοιχεία του ελέγχου που διενενήργησαν οι ορκωτοί ελεγκτές διαπιστώνει αδιαφανείς διαδικασίες στην οικονομική δαχείριση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ καθώς και ένα θολό τοπίο στο καθεστώς χρηματικής διευκόλυνσης που είχε δημιουργηθεί με τις επιταγές του Ηλία Βιολίδη. Στο πόρισμα που έχει στα χέρια της εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης περιγράφεται ακόμη και δάνειο ύψους 110.000 ευρώ που έδωσε η ΠΑΕ σε υπάλληλό της!

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από το πόρισμα σχετικά με τις επιταγές που έδινε ο Ηλίας Βιολίδης στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να τη διευκολύνει οικονομικά. Οπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μεταβίβαζε τις επιταγές του Βιολίδη σε πιστωτές της και στη συνέχεια επέστρεφε τα χρήματα αυτά σε τραπεζικό λογαριασμό του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με τον έλεγχο από τις συναλλαγές αυτές φαίνεται να επωφελείται ο Ηλίας Βιολίδης και να ζημιώνεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ! Οπως αναφέρεται στο πόρισμα πολλές από τις επιταγές που έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος ως χρηματική διευκόλυνση είτε σφραγίστηκαν είτε ακυρώθηκαν παρά το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ του είχε επιστρέψει ολόκληρο το ποσό της αξίας των επιταγών που έδινε.

«Το συνολικό ποσό το οποίο ο Ηλίας Βιολίδης είχε διευκολύνει οικονομικά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ λαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την επιστροφή σε τραπεζικό του λογαριασμό αλλά δεν έχει εξοφλήσει στους πιστωτές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 752.846, 98 ευρώ» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα.

Επίσης στις 8 Μαρτίου 2012 αναφέρεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εμφανίζει στα βιβλία της και μία οφειλή του Ηλία Βιολίδη ποσού 84.120 ευρώ από την αγορά των εισιτηρίων διαρκείας και ευρωπαϊκών αγώνων.

Αναπάντητα ερωτηματικά προκύπτουν και από τη "ρύθμιση" που έγινε το Φεβρουάριο του 2012 με το Θοδωρή Ζαγοράκη καθώς με απόφαση του δ.σ. δόθηκε στον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ αναδρομική αμοιβή 6.400 ευρώ καθαρά μηνιαίως για το διάστημα που ήταν διευθύνων σύμβουλος ώστε να απαλλαγεί από την υποχρέωση επιστροφής ποσού ύψους 320.476 ευρώ που βγήκαν από τα ταμεία με γραπτές και προφορικές εγκρίσεις για διάφορους σκοπούς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Θεσσαλονίκη: Σε επίσχεση εργασίας από αύριο οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ


Κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν από τις 9.00 έως τις 12.00 γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που διεκδικούν δεδουλευμένα για εφημερίες και υπερωρίες.

Από αύριο οι γιατροί του νοσοκομείου θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες από τον περασμένο Μάρτιο και μετά, ενώ οι αμοιβές για τις εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν μειωμένες κατά 30%, ανέφερε ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σούλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο δυσλειτουργεί λόγω υποχρηματοδότησης και δημιουργείται ανασφάλεια στους ασθενείς, αφού στο πλαίσιο των περικοπών κλείνουν τμήματα λόγω της έλλειψης υλικών και των χρεών του νοσοκομείου στις προμηθεύτριες εταιρείες.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου – Σαμαρά


Επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Β. Σόιμπλε με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς και νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα υπάρξει από τον υπουργό Οικονομικών ενημέρωση για τη συνάντηση στο Βερολίνο τόσο στον ίδιο, όσο και στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Σε ότι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αυτή προσδιορίζεται για μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων


Έως το τέλος Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε μια πρώτη εξέταση της κατάστασης και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισαν, από την πλευρά τους, ότι ήδη βρίσκονται στην κατεύθυνση της ρύθμισης αρκετών υποθέσεων δανείων.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται ακόμη και η νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


 Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Κινηματογραφική ληστεία σε βενζινάδικο στο Κιλκίς


Κινηματογραφική ληστεία εκτυλίχθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε βενζινάδικο στο Κιλκίς. Δύο κουκουλοφόροι ληστές φίμωσαν, έδεσαν και κλείδωσαν την 69χρονη ιδιοκτήτρια του πρατηρίου και την 73χρονη αδερφή της και στη συνέχεια αφαίρεσαν 10.000 ευρώ από το ταμείο του καταστήματος.

Οι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομία, με τη χρήση σωματικής βίας τις έδεσαν σε καρέκλες και στη συνέχεια τις κλείδωσαν σε δωμάτιο του πρατηρίου. Αφού αφαίρεσαν τα χρήματα, έκοψαν το καλώδιο του τηλεφώνου και τράπηκαν σε φυγή.

Διεξάγονται αστυνομικές αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ προανάκριση διενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Κιλκίς.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Έξι θέσεις κάτω η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα


Οικονομίες σαν την Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταγωνισθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Η Ελλάδα υποχώρησε κατά έξι θέσεις στην 96η, στην ετήσια Έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα που περιλαμβάνει 144 χώρες.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος περιλαμβάνεται η Γαλλία, η οποία εγκατέλειψε την ομάδα των 20 ανταγωνιστικότερων χωρών, υποχωρώντας στην 21η θέση από την 18η που κατείχε κατά τον περασμένο χρόνο και την 15η το 2010.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος είναι το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 49η. Η Ισπανία διατήρησε την 36η θέση.

Η κρίση στις χώρες της νότιας Ευρώπης οδήγησε στην αύξηση του χάσματος, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αποτελεσματικότερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που οργανώνει την ετήσια διάσκεψη του Νταβός.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Lufthansa: Ακυρώνονται για σήμερα περισσότερες από είκοσι πτήσεις


Περίπου είκοσι πτήσεις της Lufthansa κυρίως από Φρανκφούρτη και Μόναχο ακυρώθηκαν σήμερα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων του ιπτάμενου προσωπικού της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.

«Ακόμα και μετά το τέλος της απεργίας, η Lufthansa προβλέπει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις», επισημαίνει η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, το ιπτάμενο προσωπικό της Lufthansa προχώρησε σε στάση εργασίας αρκετών ωρών με αποτέλεσμα να ακυρωθούν εκατοντάδες πτήσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου (Τέγκελ). Η στάση έληξε το απόγευμα και στο αεροδρόμιο του Μονάχου το βράδυ.

Εκτός από τις πτήσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί, η Lufthansa προειδοποιεί τους πελάτες της για ξαφνικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις. «Αυτήν την στιγμή η Lufthansa δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την απεργία», επισημαίνει η εταιρία.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο Ufo απείλησε με γενική 24ωρη απεργία την Παρασκευή.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ανησυχητικά τα επίπεδα της πολυανθεκτικής φυματίωσης παγκοσμίως


Επιστήμονες διαπίστωσαν έναν ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική η οποία είναι ανθεκτική μέχρι και σε τέσσερα ισχυρά αντιβιοτικά φάρμακα.

Σε μια μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, ερευνητές βρήκαν ότι η αναλογία τόσο της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) όσο και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης (XDR-TB) είναι υψηλότερα απ' ό,τι πιστευόταν και απειλούν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Η φυματίωση είναι ήδη μια πανδημία που κατά το 2010 έπληξε 8,8 εκατ. ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε 1,4 εκατ. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή στην αντιμετώπισή της από τη συνηθισμένη φυματίωση και είναι συχνότερα θανατηφόρα.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ρομπάι: «Δεν είναι δικαιολογημένα» τα επιτόκια δανεισμού ορισμένων χωρών


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια δανεισμού που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες «δεν είναι δικαιολογημένα» με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποσπάσματα της ομιλίας αυτής αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του βαν Ρομπάι στο Twitter. «Τα ασφάλιστρα κινδύνου ορισμένων χωρών δεν δικαιολογούνται από τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη», σημείωσε ο ίδιος. Αντίθετα, «τα επιτόκια δανεισμού για ορισμένες χώρες είναι υπερβολικά χαμηλά, διότι αυτές μετατρέπονται σε καταφύγια», πρόσθεσε.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Σόιμπλε: Σίγουρος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε τρίτο πρόγραμμα βοήθειας
 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, απέκλεισε όμως ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε «ασφαλώς» και καταδίκασε τις «εικασίες» γύρω από ένα αντίθετο σενάριο. «Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα «μοναδικό».

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες ώστε «δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα». Ο Γερμανός υπουργός είπε για μια ακόμη φορά πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), η οποία θα ελέγξει τον Σεπτέμβριο την πρόοδο της Αθήνας για να αποδεσμευτεί ένα νέο τμήμα της βοήθειας.

«Την επόμενη χρονιά, το ευρώ θα σταθεροποιηθεί και η νευρικότητα στις χρηματαγορές θα μειωθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας πάντως πως αυτό θα πάρει χρόνο.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Interview: Επιδεινώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στη Β. Ελλάδα


Μεγάλη επιδείνωση παρουσίασε τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), που αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, συνεπεία κυρίως της διογκούμενης απαισιοδοξίας των επιχειρήσεων της περιοχής για τις προοπτικές τους το επόμενο εξάμηνο.

Ο δείκτης, που καταρτίζεται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων υποχώρησε στο -36 έναντι -28 τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο τζίρος των επιχειρήσεων «γκρεμίστηκε», με το ποσοστό της μείωσης να καταγράφει ιστορικό υψηλό από τον Οκτώβριο του 2009 (ίσο ποσοστό έχει καταγράφει ξανά μόνο τον Μάρτιο του 2012). Οριακή άνοδο στο 15% από 14% τον Ιούλιο, σημείωσε τον Αύγουστο το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι καλή, ενώ σημαντική αύξηση στο 58% από 51% κατεγράφη σε εκείνες που τη χαρακτήρισαν ως κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, πάνω από τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 42%, έναντι 43% τον Ιούλιο) εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση της επιχείρησής τους. Στασιμότητα προβλέπει το 44% (33% τον Ιούλιο) και βελτίωση μόνο το 14% (25% τον Ιούλιο).

Λιγότερες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το σημερινό προσωπικό τους. Οριακά αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 32%, έναντι 31% τον Ιούλιο του 2012, ενώ χαμηλή, στο 12%, παραμένει η πιθανότητα για προσλήψεις. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει πάντως να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων. Ωστόσο, η βούληση των εργοδοτών να διατηρήσουν το προσωπικό τους κάμφθηκε αρκετά μέσα σε έναν μήνα, αφού το αντίστοιχο ποσοστό
μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο (56% από 61%).


Κατακρημνίστηκαν οι πωλήσεις

Όσον αφορά το ερώτημα για τον τζίρο, οι απαντήσεις καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δήλωσαν τον Αύγουστο πως μειώθηκε (71%, έναντι 53% τον Ιούλιο). Αύξηση πωλήσεων κατεγράφη μόλις από το 4% (25% τον Ιούλιο) των επιχειρήσεων, ποσοστό που είναι νέο ιστορικό χαμηλό και δεν έχει παρατηρηθεί ξανά εδώ και 34 μήνες.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Καναδάς: Ένοπλη επίθεση κατά την ομιλία της νέας πρωθυπουργού


Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος την ώρα που η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Πολίν Μαρουά, εκφωνούσε την επινίκια ομιλία της στην αίθουσα του θεάτρου Metropolis στο κέντρο του Μόντρεαλ, ύστερα από τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην επαρχία αυτή του Καναδά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης περίπου 50 ετών, συνελήφθη. Άνδρες ασφαλείας έσπευσαν να απομακρύνουν την επικεφαλής του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ (Παρτί Κεμπεκουά) από τη σκηνή την ώρα που ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά λίγο αργότερα η Μαρουά επέστρεψε για να ολοκληρώσει την ομιλία της.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης έβαλε φωτιά στην πίσω πλευρά του κτιρίου. Το περιστατικό είναι σπάνιο για τα δεδομένα του Καναδά όπου τα ποσοστά των επιθέσεων με όπλα είναι σχετικά χαμηλά και οι πολιτικοί συνήθως κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RDI μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν μεγαλόσωμο άνδρα με μια καραμπίνα ντυμένο στα μαύρα. Ο δράστης ακούγεται να φωνάζει στα γαλλικά την φράση «Οι Άγγλοι ξυπνάνε». Η Μαρουά ηγείται του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, το οποίο επιδιώκει την αυτονομία της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ.

Η Μαρουά έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την νομοθεσία που διασφαλίζει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας, γεγονός που προβληματίζει ορισμένα μέλη της αγγλόφωνης κοινότητας. Το κόμμα της κέρδισε χθες οριακά στις εκλογές στο Κεμπέκ και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, επιστρέφοντας έτσι στην εξουσία ύστερα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τα μέτρα εν όψει ΔΕΘ


«Εμπόδια» στο σχεδιασμό των μέτρων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ αντιμετωπίζουν φέτος οι αστυνομικές αρχές.

Ο λόγος είναι ότι φορείς, συνδικάτα και σωματεία έχουν μεν προγραμματίσει συλλαλητήρια, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το σημείο στο οποίο θα καταλήξουν, αφού για πρώτη χρονιά φέτος ο πρωθυπουργός δε θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την ώρα των διαδηλώσεων.

Μάλιστα, το χειρότερο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι οι κεντρικές πορείες να επιλέξουν ακόμη και διαφορετικά σημεία τερματισμού, γεγονός που σημαίνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να διασπαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν.

Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εκεί, αφού, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, το πρατήριο καυσίμων της ΕΛΑΣ που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να... στερέψει το αργότερο σε μία με δύο μέρες και ήδη αναζητείται τρόπος για να προμηθευτούν καύσιμα για τα περιπολικά και τις μοτοσικλέτες που θα συμμετέχουν στα μέτρα.

Οι μετακινήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα για τη ΔΕΘ θα λάβουν μέρος περίπου 3.000 με 3.500 αστυνομικοί, από τους οποίους περίπου οι 2.000 θα έρθουν από Αθήνα και από άλλες περιοχές της χώρας. Ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ αλλά και διμοιρίες των Υποδιευθύνσεων Αποκατάστασης Τάξης και Μέτρων Τάξης αναμένεται να καταφτάσουν από Αθήνα προκειμένου να συνδράμουν στα μέτρα. Από πληροφορίες προκύπτει πως από τα 2.000 άτομα που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές της χώρας περίπου οι 1.200 θα παραμείνουν στην πόλη για μία εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι 800 θα συμμετέχουν σε μέτρα για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Το κόστος

Μάλιστα, από πληροφορίες που συγκέντρωσαν συνδικαλιστές αστυνομικοί προκύπτει πως το κόστος για τη μετακίνηση τόσων αστυνομικών ανέρχεται περίπου στο 1.300.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν πολύ σημαντικότερες ανάγκες. Πρόκειται για χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν οι αστυνομικοί, η διατροφή τους αλλά και τα έκτος έδρας που θα πρέπει να τους καταβληθούν.

Ο σχεδιασμός

Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός φέτος θα ολοκληρωθεί την τελευταία στιγμή, σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Τα συλλαλητήρια έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει που θα καταλήξουν, ενώ κάποιοι δεν έχουν ανακοινώσει ούτε το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικότερα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ΕΔΟΘ καλούν σε συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση για τις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας οργανώνει και το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης, αντιεξουσιαστές αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Καμάρα, ενώ διαμαρτυρία έχουν προγραμματίσει και οι ένστολοι στο Λευκό Πύργο.

«Το Βελλίδειο θα είναι κλειστό, επομένως δεν υπάρχει λόγος για φραγμούς. Ωστόσο, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα στο σημείο, εάν τελικά καταλήξει εκεί κάποια από τις πορείες. Είχε ακουστεί, επίσης, ότι ίσως κάποιοι να κινούνταν προς το ΥΜΑ-Θ ή το λιμάνι. Το χειρότερο, βέβαια, θα είναι να έχουμε πορείες που θα καταλήξουν σε διαφορετικά σημεία. Επομένως, πρέπει πρώτα να αποφασίσουν τα συνδικάτα και οι φορείς πώς θα κινηθούν, για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των μέτρων», εξηγεί στέλεχος της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως η αστυνομική παρουσία είναι ήδη έντονη στην πόλη, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι σε πολλά σημεία της και ειδικότερα στις περιοχές του κέντρου. Μάλιστα, ο σχεδιασμός των μέτρων προβλέπει πως και φέτος αναμένονται πορείες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα βγουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αντίδρασή τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως έχει γίνει ειδικός σχεδιασμός ακόμη και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τις τυχόν συλλήψεις που θα πραγματοποιηθούν σε περίπτωση επεισοδίων.

Χωρίς καύσιμα;

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί καταγγέλλουν το γεγονός πως μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες αναμένεται να στερέψουν τα καύσιμα στο πρατήριο της ΕΛΑΣ, με συνέπεια να υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτήν. Αλλωστε, είναι γνωστό πως, λόγω της μείωσης των κονδυλίων, πολλές φορές τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν προβλήματα με τα καύσιμα, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις τα οχήματα να τροφοδοτούνται από το στρατό. «Οι αστυνομικοί πρέπει να βρίσκονται στο δρόμο και να κάνουν ελέγχους, να περιπολούν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε τα βασικά, όπως π.χ. καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παδιώτης. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει πως σε περιόδους που γίνονται περικοπές σε όλα δε θα έπρεπε να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά σε μετακινήσεις αστυνομικών.

Τριήμερο φεστιβάλ

Την ίδια ώρα, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εκδόθηκε ανακοίνωση για την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης, εν όψει του τριήμερου φεστιβάλ του αντιεξουσιαστικού χώρου, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο εντός του ΑΠΘ και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, από τις 06.00 σήμερα το πρωί μέχρι τις 14.00 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στην οδό Εθν. Αμύνης, στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Σιντριβανίου, αλλά και στην Εγνατία, από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά της πόλης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/ 

Με απόφαση του ΣτΕ τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα


Στην υφιστάμενη νομοθεσία και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία δεν κρίνεται αντισυνταγματική η επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή αναφορικά με τα δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Το έγγραφο του υπουργού Παιδείας διαβιβάστηκε στη βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και με την οποία επικαλούνταν το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει ότι «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι το υπουργείο Παιδείας καλύπτει με επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό το κόστος λειτουργίας 253 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών επί συνόλου 504 προγραμμάτων μεταπτυχιακών. Περαιτέρω, κάνει γνωστό στον βουλευτή ότι, σύμφωνα με την 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν κρίνεται αντισυνταγματική.

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθυμίζει ότι η επιβολή διδάκτρων για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών καθορίζεται από τις διατάξεις του νόμου 2083/92 όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 3685/08 με τον οποίο για πρώτη φορά ρυθμίστηκε και ο τρόπος διαχείρισης των διδάκτρων και των άλλων πηγών χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, πλην του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Σημειώνει δε, επικαλούμενος τη νομοθεσία ο υπουργός, ότι η επιβολή διδάκτρων και το ύψος αυτών έγκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών οργάνων.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει επισημάνει ότι σε περίοδο κρίσης υπάρχουν φαινόμενα σημαντικής αύξησης των διδάκτρων, επικαλούμενος την περίπτωση μεταπτυχιακού προγράμματος στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης που τα δίδακτρα ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, ενώ το περασμένο έτος ήταν 4.000 ευρώ.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν όσοι συνταξιούχοι δεν απογραφούν


Αναστέλλεται από τις 24 Σεπτεμβρίου η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ένστολους) δεν θα απογραφούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην άμεση αναζήτηση όσων συνταξιούχων του Δημοσίου λάμβαναν παράνομα συντάξεις, προκειμένου τα ποσά να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, καθώς και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη εκείνων που με δόλο εισέπρατταν αυτές τις συντάξεις. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, έως τις 20 Αυγούστου δεν είχαν απογραφεί 6.972 άτομα.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΛ, (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια περίοδο, θα εγγραφούν και οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμασίες για την επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ


Με την προετοιμασία της διήμερης επίσκεψης του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ασχολήθηκε η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου στους παραγωγικούς φορείς, ενώ θα έχει και πολλές συναντήσεις με συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του για σειρά θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως το μεταναστευτικό, η Παιδεία, η Υγεία κλπ. Την επομένη, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο «μετρ» της φοροδιαφυγής


Άλλες δύο συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 73χρονη ως υπεύθυνη εταιρίας αγροτικών προϊόντων για οφειλές 492.450 ευρώ, ενώ όπως διαπιστώθηκε σε βάρος της εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Θεσσαλονίκης για παράβαση του νόμου περί ΦΠΑ, καθώς και 20 καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής φυλάκισης 27 ετών και ενός μηνός για φοροδιαφυγή, ακάλυπτες επιταγές, απάτη και πλαστογραφία.

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε και ένας 53χρονος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 1.963.576 ευρώ. Σε βάρος του εκκρεμούν και δύο καταδικαστικές αποφάσεις, συνολικής ποινής κάθειρξης 11 ετών και φυλάκισης 5 ετών και 6 μηνών για παραβάσεις του νόμου περί Δημοσίων εσόδων.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

77η ΔΕΘ: Διάσημοι ακροβάτες, συναυλίες και ποδοσφαιρικές κόντρες σε γήπεδο και… υπολογιστή


Διάσημοι ακροβάτες και δημοφιλείς καλλιτέχνες θα βρεθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ και των εκδηλώσεων που προγραμματίζουν οι διοργανώτριες εταιρίες Helexpo ΑΕ και ΔΕΘ ΑΕ. Παράλληλα οι επισκέπτες της Έκθεσης, με το εισιτήριο των 5 ευρώ που απαιτείται για την είσοδο στους χώρους της 77ης ΔΕΘ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικά ματς από «μετρ» του είδους.

Καθημερινές παραστάσεις στον αέρα

Οι ακροβάτες που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της 77ης ΔΕΘ, δεν είναι τυχαίοι επαγγελματίες. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται ο Σουηδός Alexander Weibel, από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως, στις ακροβατικές παραστάσεις, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα μοναδικό θέαμα, χρησιμοποιώντας ασύμμετρα σχοινιά.

Επίσης, οι «μετεκπαιδευθείσες» στο εξωτερικό Ελληνίδες Ασημίνα Πολυχρονίου (από τη σχολή Tsirko la Arena της Αργεντινής) και Αννέτα Πούλη (σχολή Arko της Ισπανίας) και το ακροβατικό ντουέτο των Τζένης Στεφανίδου και Βαγγέλη Γεωργιάδη, πρωταθλητών Ελλάδος στην ενόργανη γυμναστική.

Παραστάσεις ακροβατικών θα δίνονται καθημερινά στον υπαίθριο χώρο του Περιπτέρου 8, στις 13.00, 13.30, 18.30. 19.00, 19.30, 20.30, 21.00 και 21.30.

Έξι μεγάλες συναυλίες

Εξάλλου, έξι βραδιές με ορισμένα από τα γνωστότερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου θα προσφέρουν στους επισκέπτες της ΔΕΘ τα φετινά "Music Events" της ΔΕΘ (όλες οι συναυλίες θα ξεκινούν στις 21.30, στον υπαίθριο χώρο του "τόξου" της ΔΕΘ απέναντι από τη ΧΑΝΘ). Το πρόγραμμα θα ανοίξει την Τρίτη 11/9 με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Ελεωνόρα Ζουγανέλη και θα συνεχιστεί ως εξής: Professional Sinnerz-Enola Str 8-My Excuse (12/9), Νατάσα Μποφίλιου (13/9), Λαυρέντης Μαχαιρίτσας-Δημήτρης Σταρόβας-Σάκης Μπουλάς & Tonino Caratone (14/9), Αλκηστις Πρωτοψάλτη και Ευανθία Ρεμπούτσικα (15/9) και Ελευθερία Αρβανιτάκη-Μπάμπης Στόκας (16/9).

Ποδοσφαιρικές κόντρες σε γήπεδο και… υπολογιστή

Στους χώρους της ΔΕΘ θα λειτουργεί ακόμη μίνι γήπεδο, όπου οι ακαδημίες ποδοσφαίρου θα επιδεικνύουν τη δεξιοτεχνία τους, ενώ με την οργανωτική φροντίδα των ΔΕΘ, Helexpo και Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας θα διενεργηθεί πρωτάθλημα παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, του Αρη, του Ηρακλή, του Απόλλωνα Καλαμαριάς και της ΕΠΣΜ.

Σε άλλο «γήπεδο» και συγκεκριμένα σε οθόνες υπολογιστών θα δώσουν το δικό τους «ματς» οι συμμετέχοντες στο E-Gaming, το μεγαλύτερο αφιέρωμα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Ελλάδα. Στο χώρο του E-Gaming θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν την περίοδο 2012 / 2013 στο ελληνικό κοινό. Το μεγαλύτερο κομμάτι του αφιερώματος αφορά στη δυνατότητα να συμμετάσχει το κοινό σε τουρνουά, τα οποία θα διοργανώνονται καθόλη τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Βαλκανικό πρωτάθλημα League of Legends

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα του Pro Evolution Soccer θα ξεκινήσει πάλι από τη ΔΕΘ και για πρώτη φορά στην ιστορία του gaming, θα διεξαχθεί το Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο League of Legends. Επίσης, στους υπαίθριους χώρους της ΔΕΘ θα υπάρχει ένα ζαχαρωτό χωριό με λούνα παρκ. Μέγας χορηγός της 77ης ΔΕΘ είναι ο ΟΠΑΠ.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/

Πολυμελές κύκλωμα εξαπατούσε κληρικούς σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη


Πολυμελή σπείρα που διέπραττε απάτες σε βάρος κληρικών εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές. Ως μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται συνολικά δέκα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία.

Όπως ανακοινώθηκε, στα «δίχτυα» του κυκλώματος το οποίο δρούσε από το Δεκέμβριο του 2011 ως τον περασμένο Μάρτιο, έπεσαν συνολικά 24 κληρικοί από διάφορες περιοχές των Πατρών και της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 455.000 ευρώ. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 52 κληρικούς από διάφορες περιοχές της χώρας, αξιώνοντας το ποσό των 210.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ως αρχηγός της σπείρας φέρεται 35χρονος ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους ιερείς στους οποίους συστηνόταν ως εκπρόσωπος του Ταμείου Κληρικών. Στη συνέχεια, με το πρόσχημα ότι δικαιούνται αναδρομικά χρήματα από το εν λόγω Ταμείο, τους έπειθε να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των συγκατηγορουμένων του και μέσα σε προθεσμία λίγων ωρών, μέρος των χρημάτων που υποτίθεται ότι δικαιούνταν.

Η ανάληψη των χρημάτων γινόταν άμεσα από τους υπόλοιπους δράστες και αφού έπαιρναν το μερίδιό τους, απέδιδαν τα υπόλοιπα χρήματα στον 35χρονο.


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Μόντι - Ολάντ: Η πορεία του ευρώ έχει τρεις σταθμούς

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της παράτασης για την Ελλάδα, υπό όρους
 

Για «ταύτιση απόψεων» έκαναν λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της διμερούς συνάντησής τους, ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο κυβερνητικό μέγαρο Βίλα Μαντάμα στην Ρώμη.

«Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, όπως και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο Μάριο Μόντι.

«Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ) του Ιουνίου», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ακόμη «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε «ο μάθημά μας», αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ένωση και την λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται σπρεντ (σ.σ. διαφορές αποδόσεων των επιτοκίων) που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», εξήγησε ο Μόντι.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης.

Για το ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση».

«Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν πολιτική αξιοπιστία ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο». Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της παράτασης για την Ελλάδα, υπό όρους και εφόσον η έκθεση της τρόικας είναι θετική. «Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Παραολυμπιακοί αγώνες: Ο απολογισμός των Ελλήνων αθλητών της Τρίτης


Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο πανηγύρισε η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου με την ομάδα του μπότσια αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Γκουντάνη και Μαρία-Ελένη Κορδαλή! To πρώτο ασημένιο για την Ελλάδα κατέκτησε ο Πασχάλης Σταθελάκος στη δισκοβολία της κατηγορίας F40 με βολή στα 44.11!

Στους δρόμους δικαστικοί και γιατροί για το "μαχαίρι" στα ειδικά μισθολόγια


Κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για την εξοικονόμιση των 11,8 δισ. ευρώ σχεδιάζουν πανεπιστημιακοί, δικαστές, γιατροί και ένστολοι.

Πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση διοργανώνουν στις 12.30 το μεσημέρι στον Άρειο Πάγο οι 6 δικαστικές Ενώσεις. H εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα, ενώ ήδη έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος. Στα ΤΕΙ οι καθηγητές αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις για τις περικοπές των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί μελετούν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, γεγονός που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εξεταστική περίοδο που αρχίζει μέσα στον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στις προθέσεις των πρυτάνεων είναι η οποιαδήποτε κινητοποίηση να μην περιλαμβάνει κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Στο μεταξύ, στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί και έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι την Πέμπτη και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιάς "λευκής απεργίας".


Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Μπότσια: Το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα!


Η ελληνική ομάδα ζευγαριών BC3 του μπότσια αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Ελένη Κορδαλή (αναπληρωματική) χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.