Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα σε μαγαζιά της Λεωφόρου Νίκης

Σε επιβολή προστίμων και κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες ελεγκτές του δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν εκτεταμένη μεταμεσονύκτια επιχείρηση σε καταστήματα της Λεωφόρου Νίκης και διαπίστωσαν παραβιάσεις αυθαίρετης κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου και παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας της άδειας μουσικής.
Είχε προηγηθεί επιστολή του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, προς τους καταστηματάρχες στην οποία επισήμαινε ότι μετά από τις συνεχείς αναφορές κατοίκων του κέντρου της πόλης και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται παρακώλυση της ελεύθερης χρήσης - προσπέλασης των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα ή από μόνιμα εμπόδια ή εγκαταστάσεις των καταστημάτων τους. Επιπλέον σημείωνε ότι δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα στην κίνηση ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και γονέων με βρεφικά καρότσια και προειδοποιούσε για τη λήψη μέτρων. Όπως έγινε γνωστό από τον δήμο, οι έλεγχοι στο κέντρο και σε άλλες περιοχές της πόλης το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Χτύπημα σε διεθνές κύκλωμα που θα γέμιζε την πόλη κοκαΐνη!

Φορτίο με 167 κιλά κοκαΐνης κατάσχεσαν οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες –δύο Βούλγαροι, ένας Ισπανός κι ένας Πορτογάλος– οι οποίοι εκτιμάται ότι ανήκουν σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Η κατασχεθείσα ποσότητα, από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί έως τώρα στη Βόρεια Ελλάδα, βρέθηκε μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι συλληφθέντες. Στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών συμμετείχαν μέλη της αμερικανικής DEA (υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών) στην Ελλάδα και αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν αργότερα το απόγευμα από τις αστυνομικές αρχές.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Ελλάδα: Προς παγκόσμιο ρεκόρ ύφεσης



Του Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ* 

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία, έχοντας ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929. Πηγαίνοντας πίσω μέχρι και το 1700, μόνο σε δύο άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει μακροβιότερες υφέσεις: από το 1980 μέχρι το 1997 στη Λιβερία, μία χώρα στη Δυτική Αφρική και από το 1989 μέχρι το 1997,στο Τατζικιστάν, μία χώρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν (στοιχεία BBC, UK). Αμέσως μετά ακολουθεί η ύφεση της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο και πιθανό για δύο ή περισσότερα.
Δεν είναι, όμως, μόνον η διάρκεια της ελληνικής ύφεσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ αλλά και το κόστος της που είναι ασύλληπτο.
Πέρα απ' το γεγονός του αποκλεισμού της απ' τις αγορές, της αναδιάρθρωσης του χρέους της και της ανάγκης για πολυετή άντληση δανείων απ' την Τρόικα με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, η χώρα έχει υποστεί μέχρι στιγμής αθροιστική μείωση του ΑΕΠ της κατά 20%. Μόνο από τη μείωση αυτή του ΑΕΠ, τη μείωση της τιμής βασικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών) και των τραπεζικών καταθέσεων, το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το μισό τρις ευρώ. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Το οικονομικό κόστος του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε στην Ιαπωνία το 2011 ήταν της τάξης του 4% του ΑΕΠ της χώρας.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην 4η, πλέον, χειρότερη θέση στον κόσμο στην ανεργία, χάνει θέσεις εργασίας με το μεγαλύτερο ρυθμό διεθνώς, έχει υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών στην αγορά κατοικίας, τη μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων διεθνώς, καταγράφει το μεγαλύτερο ρυθμό στο κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες κοινωνικού και οικονομικού πόνου στα αναπτυγμένα κράτη, τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη απαισιοδοξίας, τη μεγαλύτερη αθροιστική πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όπως μετοχές, αυτοκίνητα, ακίνητα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε έμμεσους φόρους κ.λπ.
Η περιουσία του μέσου Έλληνα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα. Η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%. Ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ χρειαζόταν κατά μέσο όρο το 30% ενός μισθού του για να αγοράσει 1.000 λίτρα πετρέλαιο στη δεκαετία του '00. Από την αυγή της νέας δεκαετίας μέχρι σήμερα απαιτείται το 100% ενός μισθού για την αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου.
Απ' την υπογραφή του Μνημονίου μέχρι σήμερα οι άνεργοι έχουν αυξηθεί περίπου κατά 700.000 με κίνδυνο ο αριθμός αυτός να φτάσει στο 1 εκ. μέχρι τις αρχές του 2013, ανεβάζοντας το σύνολο των ανέργων στο 1,6 εκ. Οι οικονομικές συνέπειες της εκτόξευσης της ανεργίας είναι τεράστιες. Η ανάγκη καταβολής επιδομάτων ανεργίας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης τόσο για τον άνεργο όσο και για την οικογένειά του, η μείωση στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές, η απογείωση των ιδιωτικών πτωχεύσεων, η αδυναμία αποπληρωμής δανείων, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμής φόρων και τελών είναι μόνο μερικές απ' αυτές.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το κοινωνικό κόστος απ' την ανεργία. Μελέτες δείχνουν πως κάποια απ' τα προβλήματα που συνδέονται με την ανεργία είναι η αύξηση ασθενειών εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης ιατρικών αναγκών, διατάραξη της ψυχικής υγείας των ανέργων, αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής έντασης και βίας, ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας, αύξηση της εγκληματικότητας, υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, υποβάθμιση του επιπέδου μόρφωσης, ανασφάλεια, απαισιοδοξία κ.λπ. Ιατρικές μελέτες συνδέουν την κρίση με τη μείωση των γεννήσεων και του μέσου όρου ζωής, την αύξηση των θανάτων, των αυτοκτονιών και των λοιμώξεων.
Αν τα δύο πρώτα χρόνια του δεύτερου Μνημονίου προκαλέσουν αντίστοιχη βλάβη με αυτήν των δύο πρώτων ετών του πρώτου Μνημονίου, τότε το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα θα μετρά 2,4 εκ ανέργους και το κόστος απ' την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων θα έχει ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για οικονομική γενοκτονία των Ελλήνων.

* Ο Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ είναι Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής, διευθυντής GSTA Ltd, WTAEC Ltd

Το παρόν άρθρο δημοσιεύητκε στο tvxs.gr την Κυριακή 8 Ιουλίου

Περισσότερα θέματα από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com


Η γέννα παχαίνει, αλλά ο θηλασμός αδυνατίζει τις γυναίκες!


Το πόσα παιδιά θα κάνει μία γυναίκα και κατά πόσο θα τα θηλάσει, μπορεί να επηρεάσει το βάρος της μετά από δεκαετίες, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Βρετανία. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γέννα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, όμως ο θηλασμός περιορίζει κάπως τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας International Journal of Obesity, ανέφεραν ότι ο θηλασμός δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία των παιδιών, αλλά και των μητέρων. Μάλιστα, η ωφέλειά του μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια, κάτι που και άλλες μελέτες έχουν συμπεράνει στο παρελθόν.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 740.000 γυναίκες –πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού– με μέση ηλικία 58 ετών και συσχέτισαν το βάρος και το ύψος τους (από όπου προκύπτει ο δείκτης σωματικής μάζας) με το ιστορικό των γεννήσεων και του τυχόν θηλασμού που είχαν κάνει στα μωρά τους. Ο δείκτης 18,5 έως 25 είναι φυσιολογικός, από 25 έως 30 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο.
Όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερα παιδιά έχει κάνει μία γυναίκα, τόσο τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου ο δείκτης σωματικής μάζας της. Όσες δεν έκαναν παιδιά, είχαν δείκτη 25,6 κατά μέσο όρο (ελαφρώς μόνο υπέρβαρο), ενώ όσες είχαν κάνει τέσσερις ή περισσότερες γέννες, είχαν μέσο δείκτη 27,2 (κανονικά υπέρβαρο) μετά τα 55 χρόνια τους. Μεταξύ των γυναικών που είχαν γεννήσει, περίπου το 70% είχαν θηλάσει για 7,7 μήνες κατά μέσο όρο. Για κάθε έξι μήνες θηλασμού, ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας της γυναίκας ήταν περίπου 1% μικρότερος.
Οι επιστήμονες φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως ο θηλασμός αδυνατίζει, όμως δείχνει ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο κατοπινό βάρος της γυναίκας και στον προγενέστερο θηλασμό. Η σχέση αυτή υπάρχει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης. Αν και δεν είναι σαφές γιατί ο θηλασμός συνδέεται με ελαφρώς μειωμένο βάρος, μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι επιδρά στο κέντρα ελέγχου του μεταβολισμού στον εγκέφαλο της μητέρας. Όπως τόνισε, οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ακόμα, καλά θα έκαναν να θηλάσουν τα μωρά τους.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Θ. Σκορδάς: 4 δισ. ευρώ θα επιστραφούν στην αγορά έως το τέλος του έτους!

Ρευστότητα στην αγορά και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων αποτελούν προτεραιότητες για το υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.
Ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί στην αγορά τα 4 δισ. από τα 6,8 δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος από επιστροφές ΦΠΑ λέγοντας: «όλη η προσπάθεια, λοιπόν, που κάνει και ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης είναι στο πως θα πάμε πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που λέγεται ρευστότητα. Χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες 6,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ. Έχει δεσμευτεί το αρμόδιο υπουργείο για τα 4 δισ. ευρώ από αυτά να επιστραφούν, μέχρι το τέλος του χρόνου».
Σε ότι αφορά στις τιμές και τα καρτέλ στην αγορά προειδοποίησε ότι δε θα γίνουν ανεκτά και είπε ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα σημειώνοντας: «Το λέω όσο πιο κομψά γίνεται νομίζω ότι, το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αθέμιτες πρακτικές, η καρτελοποίηση γενικά της αγοράς, δεν θα είναι μια κατάσταση που θα είναι ανεκτή. Νομίζω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να υπάρχει ένα απτό αποτέλεσμα σε αυτά τα ζητήματα».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Έρευνα: Το Facebook δεν προκαλεί κατάθλιψη

Τους φόβους ότι όσο περισσότερη ώρα περνάει κανείς στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και στα άλλα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει κατάθλιψη (ιδίως αν είναι νέος), έρχεται να διαλύσει μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ. Όπως προκύπτει, κατά πάσα πιθανότητα ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Journal of Adolescent Health, έκαναν έρευνα μεταξύ 190 φοιτητών ηλικίας 18 έως 23 ετών και δεν βρήκαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχέση μεταξύ χρήσης κοινωνικών δικτύων και κατάθλιψης.
Η συσχέτιση Facebook – κατάθλιψης ιδίως μεταξύ των εφήβων έγινε πέρυσι από μία μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής. Αντίθετα, η νέα έρευνα θεωρεί πρόωρο να θέτουν οι γιατροί ζήτημα κινδύνου κατάθλιψης, αν ένας νέος περνάει αρκετές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως επεσήμαναν, και άλλες έρευνες στο παρελθόν, που αφορούσαν άλλες χρήσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-mail, chat κ.α.), επίσης δεν είχαν βρει κάποια συσχέτιση με την κατάθλιψη.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, ακόμα και αν ένα παιδί αφιερώνει αρκετό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εφόσον δεν αλλάζει η διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού, έχει πάντα φίλους (όχι ηλεκτρονικούς!) και τα πάει καλά στο σχολείο. Από την άλλη, τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές θα πρέπει να φροντίζουν να συστήνουν τη λελογισμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Α. Τσίπρας: Στη Σύνοδο Κορυφής χάθηκε η ευκαιρία για την Ελλάδα

«Εμείς τη μάχη θα τη δίναμε στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου η κυβέρνηση ήταν απούσα, το Eurogroup θα ήταν λεπτομέρεια», τόνισε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. υπογράμμισε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, χάθηκε η ευκαιρία για τη χώρα μας να κερδίσει κάτι από την διαπραγμάτευση που «έστησε ένας τραπεζίτης Ιταλός πρωθυπουργός και ένας Δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός».
«Όταν βάζει η Ιταλία και η Ισπανία βέτο, είναι αδιανόητο η Ελλάδα που γονατίζει 2,5 χρόνια τώρα να μην πει μία λέξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για «σαφή υστέρηση πατριωτικής ευθύνης», σημείωσε ότι «οι εδώ κυβερνήσεις, παραδόθηκαν, δεν διαπραγματεύθηκαν ποτέ» και υπογράμμισε πως «σήμερα έχουμε έναν νέο υπουργό Οικονομικών, που πηγαίνει στο Eurogroup και λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο Σόιμπλε. Τους λέει: δεν ζητάμε τίποτα». Τέλος, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα γονατίζει και το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ευρώπη είναι «ότι προαιρείστε».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Ισπανία: Νέα μέτρα λιτότητας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Ραχόι

Νέα μέτρα λιτότητας για την πολύπαθη Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μαριάνο Ραχόι ενώπιον της βουλής της χώρας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο νέου πακέτου λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σημείωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», δήλωσε.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Ουγγαρία: Σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για το νέο δάνειο από ΔΝΤ και ΕΕ!

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αποδεχθεί τους όρους του δανείου στις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την ΕΕ αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνεί. Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Η κυβέρνηση Όρμπαν πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης της χώρας. «Αν κάτι εξυπηρετεί τους στόχους μας, τότε θα διαπραγματευθούμε και θα συμφωνήσουμε, αν δεν εξυπηρετεί τους στόχους μας, ή μάλλον τους στόχους της χώρας, τότε μάλλον θα το παρακάμψουμε», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό κανάλι HirTV. «Η αφετηρία μας δεν είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο διαπραγματευτικός εταίρος, αλλά οι δικοί μας στόχοι», συμπλήρωσε.
Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει «τρομάξει» τις αγορές με τις «ανορθόδοξες» πολιτικές τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο τραπεζικό φόρο στην Ευρώπη, την εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων, βαρύ φόρο στην ενέργεια, στο λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών!
Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το δάνειο με το οποίο η Ουγγαρία θέλει να αποφύγει το υψηλό κόστος δανεισμού της στις αγορές, το κυβερνητικό κόμμα Fidesz έλαβε την απόφαση να προωθήσει στο κοινοβούλιο νέο φόρο επί των συναλλαγών, ο οποίος θα πρέπει να επιβάλλεται από την κεντρική τράπεζα. Ο νέος φόρος θα χρηματοδοτήσει τις περικοπές στους φόρους των εργοδοτών αξίας 300 δισεκατομμυρίων φιορινιών ( 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ώστε να προστατευτούν θέσεις εργασίας.
Η ΕΚΤ δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη την άποψή της για το νέο φορολογικό καθεστώς, για το οποίο η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας πιστεύει ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της, και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα ακανθώδες ζήτημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ο Όρμπαν πάντως χαρακτήρισε την επέκταση της φορολογικής κλίμακας και στην κεντρική τράπεζα «λογική, αναγκαία και αναπόφευκτη» όπου κανείς δεν μπορεί να ασκήσει βέτο. «Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη της, αξίζει να ακούσουμε τη γνώμη της, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα απόφασης. Ανεξάρτητα από αυτό, φυσικά σεβόμαστε την ΕΚΤ», σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μεταβαίνουν σε κοινή αποστολή στην Ουγγαρία στις 17 Ιουλίου, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τις πιθανές προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η είσπραξη του τέλους ακινήτων

Από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το Μνημόνιο. Αυτό  τέθηκε ως προϋπόθεση από το χθεσινό Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την Τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος. Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε 5 δόσεις.
Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία επίσης θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του μήνα, είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε ότι αφορά στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές (το Μνημόνιο προβλέπει μείωση 12%). Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου. Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Σέρρες: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από την ξαφνική κακοκαιρία

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών και στην αστυνομική διεύθυνση του νομού, μετά την ξαφνική κακοκαιρία που ξέσπασε τα μεσάνυχτα.
Ο δυνατός άνεμος και η παρατεταμένη νεροποντή έσυραν σπασμένα δέντρα και κλαδιά σε πολλά οδικά περιφερειακά δίκτυα. Μικρές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σημειώθηκαν επί των περιφερειακών οδών Σερρών – Λαϊλιά, Σερρών – Σκουτάρεως, Γαζώρου – Ν. Ζίχνης και στην περιοχή του δήμου Σιντικής. Παράλληλα, πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ πολυκατοικιών λόγω των αλλεπάλληλων διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται, παρότι σημειώνεται σταδιακή ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Ο Πετεφρής και η κρίση στον Τύπο



Ο Τύπος, λένε, περνάει κρίση. Ότι οι εφημερίδες δεν πουλάνε. Ποιος να αγοράσει «το χαρτί», αναρωτιούνται, και να διαβάσεις χθεσινές, μπαγιάτικες, ειδήσεις; Πώς να συναγωνιστεί η εφημερίδα την αμεσότητα του διαδικτύου ή την εικόνα της τηλεόρασης; Άρα, συμπεραίνουν, οι εφημερίδες είναι καταδικασμένες να σβήσουν, και ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως αυτό που ζούμε – πόσοι, άραγε, διαθέτουν κάθε μέρα ένα ευρώ και κάτι για να αγοράσουν μια εφημερίδα;