Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Έρευνα: Το Facebook δεν προκαλεί κατάθλιψη

Τους φόβους ότι όσο περισσότερη ώρα περνάει κανείς στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και στα άλλα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει κατάθλιψη (ιδίως αν είναι νέος), έρχεται να διαλύσει μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ. Όπως προκύπτει, κατά πάσα πιθανότητα ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Journal of Adolescent Health, έκαναν έρευνα μεταξύ 190 φοιτητών ηλικίας 18 έως 23 ετών και δεν βρήκαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχέση μεταξύ χρήσης κοινωνικών δικτύων και κατάθλιψης.
Η συσχέτιση Facebook – κατάθλιψης ιδίως μεταξύ των εφήβων έγινε πέρυσι από μία μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής. Αντίθετα, η νέα έρευνα θεωρεί πρόωρο να θέτουν οι γιατροί ζήτημα κινδύνου κατάθλιψης, αν ένας νέος περνάει αρκετές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως επεσήμαναν, και άλλες έρευνες στο παρελθόν, που αφορούσαν άλλες χρήσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-mail, chat κ.α.), επίσης δεν είχαν βρει κάποια συσχέτιση με την κατάθλιψη.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, ακόμα και αν ένα παιδί αφιερώνει αρκετό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εφόσον δεν αλλάζει η διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού, έχει πάντα φίλους (όχι ηλεκτρονικούς!) και τα πάει καλά στο σχολείο. Από την άλλη, τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές θα πρέπει να φροντίζουν να συστήνουν τη λελογισμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου