Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Με τον Μάριο Μόντι θα συναντηθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός

Σαμαράς: «Επιδιώκουμε επιμήκυνση έως το 2016»


«Μιλάμε για επέκταση έως το 2016», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας για πρώτη φορά δημοσίως το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα» στην κοινωνία, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε είμαι πολύ ανήσυχος». Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή τη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι. Θα προηγηθεί, εντός της προσεχούς εβδομάδας, νέα συνάντηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη με αντικείμενο το πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει ότι «μιλάμε για επέκταση έως το 2016», στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή. Επίσης, υποστηρίζει ότι «έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Στη συνέντευξή του επισημαίνει ακόμη ότι «η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν αναφορικά με την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.

«Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορείς να δώσεις χρήματα σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, και δεν μπορείς να επιτρέψεις στο σύστημα να αναπνεύσει. Και χρειαζόμαστε πολλές αναπνοές σ' αυτό το σημείο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Ρευστότητα μέσω ΕΚΤ
Σε άλλες ερωτήσεις για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αναμένουν να δουν πρώτα την έκθεση της τρόικας.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν Grexit (μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη) δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή», προσθέτοντας ότι το 2013 η χώρα θα εισέλθει στο έκτο έτος της ύφεσης με ανεργία πάνω από το 22%, η οποία αυξάνεται, όπως σημειώνει.

Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα δοθούν όλα μαζί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες».

Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

Τέλος, μιλά για το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.


Σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων και ραντεβού με τον Μόντι
Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη με αντικείμενο το πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκλίνουν σε κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις από το ποσό των 650 ευρώ, κλιμακωτές περικοπές στα δώρα - που δεν θα αγγίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους -, ενώ καμία περικοπή δεν συζητείται στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια των ευρωπαϊκών επαφών του με φόντο την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, και έχοντας πλέον διατυπώσει ευθέως το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή τη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι.

Η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Μόντι είναι προγραμματισμένη για τις 09:30 το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, όπως μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ του Σαββάτου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη ακολουθεί την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την οποία ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε παραγωγική επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Μήνυση στο περιοδικό «Closer» κατέθεσε το πριγκιπικό ζεύγος Ουίλιαμ - Κέιτ

Δεύτερο περιοδικό του Μπερλουσκόνι δημοσιεύει τις τόπλες φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον


Στη γαλλική Δικαιοσύνη κατά του περιοδικού Closer προσέφυγαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, μηνύοντας το έντυπο για «προσβολή της ιδιωτικής τους ζωής», μετά τη δημοσίευση γυμνόστηθων φωτογραφιών της Κέιτ Μίντλετον. Το όλο θέμα πήρε νέες διαστάσεις το Σάββατο όταν το ιταλικό περιοδικό Chi ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναδημοσιεύσει τις επίμαχες φωτογραφίες την προσεχή εβδομάδα. Και τα δύο έντυπα ανήκουν στον όμιλο Mondadori, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

Σε πεντασέλιδο δημοσίευμά του, το περιοδικό Closer δημοσίευσε στο τεύχος της Παρασκευής 15 φωτογραφίες που εικονίζουν το πριγκιπικό ζεύγος στη διάρκεια διακοπών του στο Λουμπερόν της νότιας Γαλλίας. Σε αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες, που ελήφθησαν με τηλεφακό, η δούκισσα του Κέμπριτζ απαθανατίστηκε γυμνόστηθη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ζεύγους.

Νωρίτερα σήμερα το Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε ότι οι φωτογραφίες είναι «αυθεντικές», ενώ τα Ανάκτορα Σεντ Τζέιμς χαρακτήρισαν «ανάρμοστη και εντελώς αδικαιολόγητη προσβολή της ιδιωτικής ζωής» του Ουίλιαμ και της Κέιτ τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών.

Το περιοδικό από την πλευρά του έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση της βασιλικής οικογένειας και επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες ελήφθησαν από τον δρόμο, άρα το πριγκιπικό ζεύγος έκανε το μπάνιο του ουσιαστικά σε κοινή θέα.

Καμμία βρετανίκη εφημερίδα δεν αναδημοσίευσε τις φωτογραφίες μολονότι, όπως ανέφερε το Σάββατο η Daily Mail, προσφέρθηκαν οιεπίμαχες εικόνες.

Ωστόσο το ιταλικό περιοδικό Chi ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα φιλοξενήσει ειδικό 26σελιδο αφιέρωμα στην Κέιτ, χρησιμοποιώντας και τις γυμνόστηθες φωτογραφίες της. Τόσο το Closer όσο και το Chi, ανήκουν στον εκδοτικό όμιλο του πρώνην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Eurogroup: Κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Θετικά μηνύματα προς την Ελλάδα
 

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε στη χώρα μας το άτυπο Eurogroup από τη Λευκωσία, αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι εταίροι μας κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα πρόγραμμα σταθερότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup πριν από τις 15 Οκτωβρίου, μεταθέτοντας τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης, είπε ότι έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτή είναι η επίτευξη του στόχου της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας και της Ολλανδίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, αλλά "όχι περισσότερα χρήματα".

Θετικό, χαρακτήρισε το πνεύμα της συζήτησης στο Eurogroup για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα.


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

ΗΠΑ: Προβάδισμα Ομπάμα σε νέα δημοσκόπηση


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί ένα προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, παρόλο που πολλοί Αμερικανοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας έδωσαν στη δημοσιότητα το CBS News και η εφημερίδα New York Times.

Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 8 ως τις 12 Σεπτεμβρίου, το 49% των ψηφοφόρων θα επιλέξει τον Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου, έναντι του 46% που θα επιλέξει τον Ρόμνεϊ. Μόνο το 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Το ενθαρρυντικό ποσοστό για τον Ομπάμα δείχνει ότι οι επικρίσεις του Ρόμνεϊ όσον αφορά την οικονομική πολιτική του Ομπάμα, δεν πείθουν τους ψηφοφόρους.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com