Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Χείρα βοηθείας» από τον Μπαρόζο προσμένει η κυβέρνηση

Κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα για την κυβέρνηση καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά σημαντικές συναντήσεις, αρχικά (στις 14.00) μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία (στις 17.30) μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέπτεται έπειτα από πολύ καιρό την Αθήνα.
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει επενδύσει πολύ στο μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που αναμένεται να μεταδώσει ο Μπαρόζο κατά την επίσκεψη του, κάτι που παραδέχτηκε χθες με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο Μπαρόζο θα «προσφέρει» και κάτι πιο… χειροπιαστό από ένα τυπικό μήνυμα στήριξης, όμοιο με αυτά που ο ελληνικός λαός έχει πλέον βαρεθεί να ακούει μιας και τα λόγια δεν συνοδεύονται με πράξεις. Το «χειροπιαστό» αυτό εκτιμάται ότι θα σχετίζεται με την ανάπτυξη και ενδεχομένως με την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μένει να φανεί αφενός αν η εκτίμηση αυτή την οποία διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου έχει… κάποια σχέση με την πραγματικότητα, και αφετέρου –αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο– αν αυτά που θα προσφέρει ο Μπαρόζο θα είναι κάτι παραπάνω από κούφιες υποσχέσεις.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα φροντίσει να κάνει το… καλό παιδί για μια ακόμα φορά προσφέροντας «γη και ύδωρ» στην Τρόικα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα «που είναι αναγκαία» για να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με διαρροές και «πληροφορίες», ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Μπαρόζο το αίτημα να ξεκινήσει μια διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης για το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Παράλληλα, στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η προσέγγιση των στόχων του προγράμματος σε συνδυασμό με την καλύτερη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και τον περαιτέρω περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ενδεχομένως να ευνοήσουν αυτό το αίτημα καθώς θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις της χώρας μας από τον μηχανισμό στήριξης.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς από την αξιολόγηση της Τρόικας θα κριθεί αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται ή αν «η χώρα θα καταστραφεί». Τα τρία μνημονιακά κόμματα της Βουλής ανέμεναν χθες το βράδυ το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να μελετήσουν τους τρόπους εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ και τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει. Στη συνάντηση των τριών αρχηγών θα οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων που θα φορτωθεί στις πλάτες των Ελλήνων!

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου