Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη

Μια 71χρονη από τα Διαβατά είναι το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα, που εμφάνισε συμπτώματα πριν από λίγες μέρες, υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.
Με το περιστατικό αυτό, τα διαπιστωμένα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν στα 18, ενώ σε μια ασθενή η μετάδοση έγινε μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος. Η 67χρονη γυναίκα νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα στη χώρα μας στο οποίο ο ιός μεταδόθηκε με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι, η μετάδοση μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα. Η ασθενής είναι βαριά ανοσοκατασταλμένη και έχει ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων.
Δυο θάνατοι, 18 κρούσματα
Τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 18, μετά τα τρία τελευταία που διαγνώστηκαν προχτές, ενώ δυο ασθενείς κατέληξαν. Στις δεκατέσσερις περιπτώσεις, οι ασθενείς εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα -εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση- και τέσσερα κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις, με βασικό σύμπτωμα τον πυρετό.
Μέχρι χτες, έξι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου πήραν εξιτήριο, τρεις δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν, άλλοι τέσσερις εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους κλινικών και τρεις σε ΜΕΘ.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου