Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ιταλία: Νέα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι

Την περικοπή του 20% των θέσεων διευθυντών και του 10% των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως τουλάχιστον διέρρεαν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει ακόμα τις απευθείας αναθέσεις έργου και τις εξωτερικές συνεργασίες, ενώ γίνεται λόγος και για συγχώνευση κρατικών οργανισμών.
Το σχέδιο φέρεται να έχει καταρτίσει το δεξί χέρι του Μόντι, ο υφυπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% τον Οκτώβριο χρειάζεται άμεσα να εξευρεθούν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υποσχέθηκε, όμως, ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει η λογική των οριζόντιων περικοπών. Οι μειώσεις δαπανών αφορούν κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών με τους αρμόδιους υπουργούς που προσπαθούν κατά το δυνατόν, να διαπραγματευτούν την μείωση του προϋπολογισμού άμεσης αρμοδιότητάς τους.
Ο Μάριο Μόντι επιμένει ότι πρόκειται για διαρθρωτικές, μόνιμες αλλαγές , και όχι για τις γνωστές, έκτακτες δέσμες μέτρων, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων, πρόκειται να ανακοινωθεί, πιθανότατα, μέχρι την Παρασκευή.
Τα ιταλικά συνδικάτα όμως δηλώνουν έτοιμα να αντικρούσουν το όλο σχέδιο. «Η κυβέρνηση δεν μας έπεισε. Ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες ημέρες, ζητάμε να γίνει σοβαρή δουλειά, και όχι μέτρα βιτρίνας», δήλωσε ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την γενική απεργία, αν τελικά, όπως φαίνεται, επιλεγούν οριζόντιες περικοπές, όπως στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ανζτελέτι, του συνδικάτου Uil.
Αντιθέτως, οι πρώτες αντιδράσεις της Ένωσης Βιομηχάνων ήταν, όπως μάλλον αναμενόταν, θετικές. «Πρόκειται για μια καλή αρχή, τώρα, θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες», δηλώνει ο επικεφαλής των ιταλών επιχειρηματιών, Τζόρτζιο Σκουίντσι.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου