Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Πιο κοντά στο πρώτο μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Παναγής Φιλιππακόπουλος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) βρήκαν μια ουσία που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο αποτελεσματικό και μη ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες.

Η πολλά υποσχόμενη ουσία –που ακόμα πάντως δεν είναι έτοιμη για κλινική δοκιμή– δοκιμάστηκε σε αρσενικά ποντίκια και τα κατέστησε πρόσκαιρα στείρα, χωρίς να αμβλύνει τις σεξουαλικές ορμές τους. Όταν τα πειραματόζωα σταμάτησαν να παίρνουν την ουσία, το σπέρμα τους ανέκαμψε και τα ποντίκια ήσαν σε θέση να παράγουν φυσιολογικούς απογόνους. Μετά από 6 εβδομάδες καθημερινής χορήγησης της ουσίας, το σπέρμα των ποντικιών μειώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 90%, ενώ μόνο το 5% από το υπόλοιπο μπορούσε να «κολυμπήσει» κανονικά. Μετά από τρεις μήνες, κανένα από τα αρσενικά ποντίκια δεν ήταν σε θέση να γονιμοποιήσει. Η ικανότητα γονιμοποίησης επανήλθε όμως πλήρως σε όλα τα αρσενικά πειραματόζωα έναν έως δύο μήνες μετά τη διακοπή λήψης της ουσίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Μπράντνερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell, ανέφεραν ότι η ουσία παράγει μία ταχεία και αναστρέψιμη μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους, με έντονες επιπτώσεις για τη γονιμότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εύκολο να δημιουργηθεί ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, κυρίως εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε φάρμακο να υπερβεί τον υπάρχοντα φυσικό φραγμό ανάμεσα στο αίμα και στο σπέρμα (ώστε να μην περνάνε παθογόνοι μικροοργανισμοί) και να καταφέρει να φθάσει έτσι μέσω του αίματος στα κύτταρα που παράγουν το σπέρμα στους όρχεις.

Η νέα ουσία με την εργαστηριακή ονομασία JQ1 είναι ένα μόριο που αναστέλλει τη δράση μίας πρωτεΐνης, της BRDT, η οποία είναι ουσιώδης για τη γονιμότητα, με συνέπεια το σπέρμα να είναι πλέον κατά πολύ αραιότερο και μικρότερων δυνατοτήτων, λόγω της δραματικά μειωμένης κινητικότητάς του. Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι επειδή η συγκεκριμένη ουσία όχι μόνο είναι αποτελεσματική, αλλά έχει πλήρως αναστρέψιμη επίδραση, χωρίς μάλιστα να επιδρά αρνητικά στο επίπεδο της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης που καθορίζει τον βαθμό σεξουαλικής διάθεσης. «Δεν έχει υπάρξει κανένα νέο αναστρέψιμο αντισυλληπτικό για τους άνδρες από την εποχή που δημιουργήθηκε το προφυλακτικό», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η ουσία –μετά από περαιτέρω βελτίωσή της και δοκιμές σε άνδρες (για να ελεγχθούν η ασφάλεια του φαρμάκου και τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες)– θα μπορούσε να μετατραπεί σε μορφή χαπιού, όπως τα γυναικεία αντισυλληπτικά, και να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των ανεπιθύμητων γεννήσεων. Να σημειωθεί ότι περισσότερες από 100 εκατ. γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου