Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Συρία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις σε Δαμασκό και… Νέα Υόρκη!

Κλιμακώνονται όλο και πιο πολύ οι μάχες και οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη Συρία μεταξύ των ανταρτών και των υποστηρικτών του καθεστώτος του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ. Στη Δαμασκό διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων 16 μηνών που διαρκεί η εξέγερση, και μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι.
Ο χθεσινός απολογισμός των νεκρών ήταν ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της εξέγερσης. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αργά χθες το βράδυ, ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 109 άμαχοι, 93 στρατιώτες και 46 μαχητές της αντιπολίτευσης και λιποτάκτες. Οι μάχες ανάμεσα στις τακτικές δυνάμεις και τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επικεντρώθηκαν στη Δαμασκό, αλλά συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Χομς, Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χαμά, σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Είναι ο πιο βαρύς απολογισμός που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες», διαβεβαίωσαν εκπρόσωποί της. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί κι άλλο.
Χθες, δεκάδες άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και του συριακού στρατού φέρονται αν σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν με οπλοπολυβόλα και εκρηκτικά στο κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στη Δαμασκό. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το καθεστώς χάνει όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, πλέον όλη η μεθόριος στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Ωστόσο, όποια και να είναι η κατάσταση στη μεθόριο, οι δυνάμεις του Άσαντ φαίνεται ότι είναι ακόμα αρκετά ισχυρές στην πρωτεύουσα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο συριακός στρατός «εκκαθάρισε» τη συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, από τους αντάρτες, ύστερα από σφοδρές μάχες. Όπως όλες οι πληροφορίες που μεταδίδονται και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και ειδικά οι αριθμοί των νεκρών που δίνουν οι αντάρτες, έτσι και αυτή είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί.
Την ώρα που οι συγκρούσεις στη Συρία λαμβάνουν όλο και πιο άγρια μορφή και εξελίσσονται ουσιαστικά σε εμφύλιο πόλεμο, κλιμακώνεται και η διπλωματική «μάχη» για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν χθες εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που είχε σκοπό να αυξήσει την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «απογοητευτικό».
Να σημειωθεί πάντως ότι το σχέδιο του ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων στη Συρία που απορρίφτηκε τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του «βέτο» της Ρωσίας και της Κίνας, είχε στόχο να δοθεί το «πράσινο φως» για μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη χώρα αυτή, όπως εκτιμά σήμερα η εφημερίδα της Κίνας «Λαϊκή Ημερησία». Η εφημερίδα αυτή είναι όργανο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος! Η εκδοχή αυτή απορρίφτηκε αμέσως από τις χώρες της Δύσης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου