Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο για την πρόληψη του AIDS!

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την υγεία για πρώτη φορά ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου Truvada για την πρόληψη του ιού HIV (Human Immunodeficiency Virus), που προκαλεί το AIDS.
Το φάρμακο αυτό μπορούν να λάβουν όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) καθώς και εκείνοι που πρόκειται να έχουν σεξουαλική επαφή με άτομα φορείς του υιού, όπως δήλωσε η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία FDA. Έρευνες έδειξαν ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV κατά 73%.
Από την άλλη, ορισμένοι επαγγελματίες αλλά και ομάδες που δραστηριοποιούνται στις έρευνες κατά του HIV δεν συμφώνησαν με την έγκριση του. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς και ότι θα αρχίσουν να παίρνονται συχνότερα ρίσκα. Φοβούνται ακόμα ότι ιός θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του στα φάρμακα.
Σε δήλωσή της, η FDA τονίζει ότι το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης του HIV, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικών καθώς και τακτικών ελέγχων για την εμφάνιση του.
Τον Μάιο, μια συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας συνέστησε την έγκριση για το χάπι. Το Truvada, έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του FDA εφόσον λαμβάνεται μαζί με αντιρετροϊκά φάρμακα από άτομα φορείς του υιού. Το συγκεκριμένο χάπι έχει εγκριθεί και από την Βρετανία αλλά για τη θεραπεία και όχι για την πρόληψη του HIV.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου