Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η αυλαία για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

 

Με μια λιτή τελετή ανοίγει αυλαία το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σήμερα στις 20.30 στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον. Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία Holy Motors του γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ / Leos Carax.

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Το 53ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο σινεφίλ ελληνικό κοινό φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος κουρδικής καταγωγής δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο Γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα αφιερώματα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο τους.

Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του Capital.

Οι ελληνικές ταινίες που θα διαγωνισθούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα (15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο) θα είναι οι «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου