Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η επικίνδυνη γελοιότητα του ντιμπέιτ

Αλγεινή εντύπωση, αν όχι αηδία, προκαλεί η διάσταση που έχουν δώσει τα ΜΜΕ –ειδικά τα κανάλια, αλλά και ορισμένες εφημερίδες– στο θέμα του… ντιμπέιτ. Το αν θα διεξαχθεί τελικά ή όχι η περιβόητη τηλεμαχία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα και αν ναι, με ποιους όρους, και, σε μικρότερο βαθμό, αν θα διεξαχθεί μια δεύτερη όπου θα συμμετέχουν και τα… μικρά κόμματα (γεια σου Ευάγγελε Βενιζέλο!) φαίνεται ότι έχει εξελιχτεί τις τελευταίες μέρες στο μέγιστο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας – από κοινού με τις άναρθρες κραυγές, τις οιμωγές και τα σκουξίματα όλων εκείνων των βαλτών και των φερέφωνων που ωρύονται ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα επισύρει στη χώρα μας τουλάχιστον τις 10 πληγές του Φαραώ!
Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι νέο. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Πλέον όμως παράγινε, κατάντησε αηδία! Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος επί των «μεγάλων ονομάτων» της δημοσιογραφίας που παρελαύνουν στα δελτία των ειδήσεων ότι οι πολίτες χάνουν τον ύπνο τους από την αγωνία αν τελικά θα απολαύσουν την αναμέτρηση των δυο (ή και περισσότερων) πολιτικών αρχηγών; Φαντάζομαι ότι κανένας τους δεν το πιστεύει αυτό. Χαζοί και ανίκανοι δεν είναι (πλην ενός, πολύ γνωστού, στο ΓΝΩΣΤΟ κανάλι!), δεν χρειάζονται μαθήματα δημοσιογραφίας. Μα αν δεν είναι ανίκανοι και δεν το πιστεύουν, γιατί το προβάλουν καθημερινά επί τουλάχιστον ένα τέταρτο;
Ναι, το ντιμπέιτ είναι ένα θέμα. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Αξίζει να ενημερωθούν οι πολίτες ότι τελικά δεν θα γίνει (αν δεν γίνει), επειδή τα επιτελεία των δυο αρχηγών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Αλλά μέχρι εκεί! Δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιότητα το συγκεκριμένο θέμα. Το αν ο εκπρόσωπος του τάδε ζήτησε τα Α και το Β και το Γ, και δεν μπόρεσε να τα βρει με τον εκπρόσωπο του δείνα στο Δ, στο Ε ή στο… Ω, ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να ενδιαφέρει κανέναν, και ειδικά όταν όλη αυτή η παραφιλολογία διεξάγεται σε επίπεδο «διαρροών» και «δημοσιογραφικών πληροφοριών» – για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστες μπορεί, ενίοτε, στα στόματα κάποιων γνωστών εντεταλμένων, να είναι!
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή προβλήματα απείρως μεγαλύτερα και βρίσκεται εξαιτίας του Μνημονίου στο χείλος του γκρεμού, είναι σίγουρα ύποπτη η επιμονή ορισμένων να στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινού σε ένα τόσο ανούσιο θέμα όσο η διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Πλέον δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλει ότι αυτοί που (υποτίθεται ότι) πρέπει να πληροφορούν την κοινή γνώμη, προσπαθούν να την παραπληροφορήσουν με τον πιο επικίνδυνο τρόπο: δείχνοντάς της αντί του δάσους, ούτε καν ένα δέντρο αλλά μόνο ένα μικρό κλαδάκι του.

Κ. Ν.

Περισσότερα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας στο: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου