Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η Τρόικα πιέζει για αποκρατικοποιήσεις


Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της «τρόικας» μετά τις τελευταίες ειδήσεις και τη φημολογία που επικρατεί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα» και σύμφωνα με πηγές της τρόικας, σχόλια όπως αυτό του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη ότι δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ, καθώς και το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις (όπου γίνεται μία προσπάθεια να απαλυνθούν ορισμένα σημεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως π.χ η διατήρηση της κυριότητας του κράτους επί των δικτύων) θεωρούνται ως προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να υποχωρήσει από τους στόχους που έχουν τεθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Επιπλέον, εκφράζεται πολύ μεγάλη ανησυχία για πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί κινήσεων της κυβέρνησης για τον διορισμό ημετέρων σε διάφορες θέσεις. «Πρόκειται για επιστροφή σε πρακτικές παλαιού τύπου που βλέπουμε έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση», τονίζουν πηγές της τρόικας, έχοντας προφανώς υπόψη τους τόσο τις αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα, όσο επίσης και στις υπόλοιπες που σχεδιάζονται σε ΔΕΚΟ ή και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Εκφράζουν παράλληλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα έχει πλέον μάθει ότι «αυτό ακριβώς το είδος νεποτισμού και δημιουργεί δυσπιστία στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα», καταλήγουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι κινήσεις παρακολουθούνται πολύ στενά.
Ειδικότερα πάντως για τις αποκρατικοποιήσεις, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη και ανακοινώσεις όπως αυτή που σχεδιάζεται για την Πέμπτη, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, περί επίσπευσης των διαδικασιών και διεύρυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η Αθήνα επιδιώκει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο στον τομέα αυτόν. «Χρειάζονται πράξεις, όχι ανακοινώσεις και κενές υποσχέσεις», τονίζουν πηγές της τρόικας, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία υποχώρηση από τους συμφωνηθέντες στόχους των αποκρατικοποιήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Πηγή: www.tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου