Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής σε κλίμα διχασμού και σύγκρουσης


Μέσα σε κλίμα απόλυτης σύγκρουσης ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – μια σύνοδος στην οποία έχουν κολλήσει την «ταμπέλα» της «κρισιμότερης στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι στην βελγική πρωτεύουσα με στόχο να λάβουν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που αναμένουν να προκύψει μια πραγματική λύση, καθώς σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, οι εκκλήσεις κυρίως των χωρών του Νότου για στήριξη και βοήθεια δεν εισακούονται από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, που σκληραίνει τη στάση της.
Οι προκαταρκτικές δηλώσεις των ηγετών, που περιορίστηκαν σε αοριστίες και γενικολογίες, εντάσσονταν στο ίδιο πλαίσιο όπως πάντα, και οι ίδιοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, και αύριο πολιτική ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε την ισχυρή και σταθερή Ευρώπη του αύριο», πρόσθεσε ενθουσιώδης η καγκελάριος.
Όμως, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε χθες συναγερμό προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να δανείζεται με τα επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργασθεί μέχρι τη νύκτα της Κυριακής αν χρειασθεί για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.
Ωστόσο, παρά τα τεράστια προβλήματα ακόμα και ισχυρών οικονομιών της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε προκλητικά προχθές ότι η έκδοση ευρωομολόγων –λύση που προκρίνουν σχεδόν όλοι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία όμως σκοντάφτει στην πεισματική άρνηση της Γερμανίας– δεν πρόκειται να γίνει όσο αυτή είναι ζωντανή!
Οι πιέσεις που δέχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά η Μέρκελ έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που λαμβάνει όλο και πιο μεγάλες και επίφοβες διαστάσεις, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου. Το αποτέλεσμα: ο πήχης των προσδοκιών από τη Σύνοδο έχει κατέβει δραματικά. Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν χθες ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα επιλύσει την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.
Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της ΕΕ, καθώς «διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου