Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα συνάντηση των τριών αρχηγών - Προσπάθεια για σύγκλιση απόψεων


Να προχωρήσουν στη λήψη των αποφάσεων για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ φέρεται έτοιμος να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στην συνάντηση που θα έχουν στις 19:30 στο μέγαρο Μαξίμου. «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, δεν έχουμε άλλο χρόνο», αναμένεται να πει ο Αντώνης Σαμαράς.

Πρώτος στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να ξεπεράσει δύο σημαντικά «αγκάθια» που αποτελούν τις «κόκκινες» γραμμές της κυβερνητικής συμφωνίας και αφορούν τις απολύσεις και τις οριζόντιες περικοπές.

Ο πρωθυπουργός στηρίζει πολλά στο αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση του υπουργού οικονομικών με την τρόικα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι το νέο μοντέλο εφεδρείας θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Παράλληλα το ενδεχόμενο της κατάργησης των δώρων φαίνεται να απομακρύνεται και το πιθανότερο σενάριο είναι οι κλιμακωτές μειώσεις των συντάξεων κάτω από τα 700 ευρώ. Αν περάσουν αυτές οι δύο προτάσεις, τότε συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πως θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη.

Ωστόσο, ερωτήματα προκάλεσε σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη το χρονικό σημείο που επέλεξε η ΔΗΜΑΡ για να παρουσιάσει τα δικά της ισοδύναμα μέτρα. «Δύο μήνες συζητάμε για τα μέτρα γιατί δεν τα έδιναν νωρίτερα;» αναρωτιόντουσαν με νόημα.

Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην σημερινή συνάντηση καθώς όπως τονίζουν οι συνεργάτες του «αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον».

Σημειώνουν επίσης πως όσο δεν λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις τόσο πιο μακριά πηγαίνει χρονικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ τα οποία περιμένει η κυβέρνηση «ως μάννα εξ ουρανού», προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να αρχίσει όπως έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε καμία κίνηση αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση. Όλα πάνε πίσω» έλεγε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού μεταφέροντας την έντονη ανησυχία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρά το γεγονός ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να διαταράξει την κυβερνητική συνοχή. Γι΄ αυτό τον λόγο και ενώ θα επιθυμούσε στην σημερινή συνάντηση να «κλειδώσουν» τα μέτρα δεν θα είναι αρνητικός σε μία ακόμη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς αν και πιστεύει πως «η καθυστέρηση είναι σε βάρος της χώρας μας».


Πηγή: real.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου