Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Επί τάπητος το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων για να κλειδώσουν τα νέα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για «καλή συνάντηση», ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη σύσκεψη είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα και δόθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου οδηγίες για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Κατά τη συνάντηση, η τρόικα έθεσε επί τάπητος όλα τα μέτρα που θεωρεί ότι βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» και επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δημιουργήσει τριγμούς στην κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και αρχικά ο στόχος ήταν σήμερα, Τετάρτη, να πραγματοποιηθεί η καταληκτική συνάντηση για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ μεταξύ τρόικας και υπουργού Οικονομικών, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, δεδομένων των απαιτήσεων που προβάλλουν οι δανειστές.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει για την ορθότητα των μέτρων που προτείνει, αλλά -όπως έχει δηλώσει και ο Γιάννης Στουρνάρας- «οι συζητήσεις είναι δύσκολες, καθώς και τα μέτρα είναι δύσκολα».

Η τρόικα αμφισβητεί ή απορρίπτει μέτρα ύψους 2 - 6 δισ. ευρώ από τα προτεινόμενα και έχει ζητήσει σειρά διευκρινίσεων, τις οποίες αναμένεται να δώσει στη συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο, πέραν της τρέχουσας εβδομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να αναβληθεί για λίγες ημέρες και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου θα ενταχθούν τα περισσότερα από τα μέτρα.

Πηγή: tanea.gr


Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου