Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς συμφωνία η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ. Οι αρχηγοί δεν κατέληξαν στην οριστικοποίηση του καταλόγου των μέτρων.

«Ανάπτυξη και νέο παραγωγικό μοντέλο» ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την κοινωνία και όχι να την βασανίσει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. «Η συζήτηση με την τρόικα θα συνεχιστεί» συμπλήρωσε. Οι κ κ. Βενιζέλος και Κουβέλης απορρίπτουν κάθε συζήτηση για αλλαγή στα εργασιακά θέματα καθώς και για απολύσεις στο Δημόσιο. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

Πρώτος εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κουβέλης, που δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως ο ίδιος εμμένει στα όσα έχει διατυπώσει για το θέμα των μέτρων η ΔΗΜΑΡ.

«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια διαλυμένη κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς την τρόικα.

Ως προς τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν μπορούν, τα όσα φέρεται να ζητά η τρόικα, «να εφαρμοστούν περαιτέρω στα ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα» ενώ τέλος, για τις απολύσεις στο δημόσιο που επίσης φέρεται να ζητά η τρόικα, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις των φορέων, αλλά και ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν».

«Πάρα πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών θέτουν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε πως «για εμάς δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων». Για τα εργασιακά, επισήμανε πως «δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου». Τέλος επανέλαβε ότι θεωρεί δεδομένη την παράταση στα τέσσερα χρόνια της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία αποτελεί, όπως είπε, «το μυστικό» για τα ισοδύναμα νέου τύπου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα εργασιακά. Αναφερόμενος στο Eurogroup της Παρασκευής στη Λευκωσία, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα είναι αφιερωμένο περισσότερο στην περίπτωση της Ισπανίας παρά στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι στις 8 Οκτωβρίου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας.

Πηγή: tanea.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου