Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ποδηλατοκίνηση σε όλη τη Θεσσαλονίκη


Εκπαιδευτικά παιχνίδια, περιηγήσεις σε διαδρομές στην πόλη και άλλες δράσεις προβλέπονται σε πρόγραμμα για τη διάδοση της ποδηλατοκίνησης, που διοργανώνει το γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, από σήμερα μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα κοινόχρηστα ποδήλατα που διαθέτει το ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις του Greenwave Festival (13 - 16 Σεπτεμβρίου) και της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16 - 22 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ποδηλατική περιήγηση στους ποδηλατόδρομους της πόλης. Η εκκίνηση θα γίνει από το χώρο του Greenwave Festival (στο χώρο των πρώην αναψυκτηρίων απέναντι από τη ΧΑΝΘ), δίπλα στο Θέατρο Κήπου.

Εξάλλου, από σήμερα μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τα ποδήλατα του ΑΠΘ για να συμμετάσχουν σε χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και καταγραφής των χαρακτηριστικών τους (χρόνος κίνησης, βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας).

Από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνει αξιολόγηση των ποδηλατικών διαδρομών (εντός και εκτός ποδηλατόδρομου), που χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη και του επιπέδου ποδηλατικής πολιτικής, τόσο από τις αρμόδιες αρχές όσο και από τις τυπικές και άτυπες ποδηλατικές ομάδες της πόλης. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί έρευνα ικανοποίησης ποδηλατών σε σχέση με τα υπάρχοντα μέτρα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, τα ποδήλατα του ΑΠΘ θα είναι διαθέσιμα στην Αγίας Σοφίας για δωρεάν βόλτες στην πόλη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο.


Πεζοδρομήσεις

Στο μεταξύ, η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών έχει φέτος κεντρικό, συντονιστικό ρόλο στη μεγάλη, ετήσια γιορτή των πεζών και των ήπιων μέσων κυκλοφορίας, που δεν είναι άλλη από την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας. Ετσι, σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και το ΣΑΣΘ αποφασίστηκαν πεζοδρομήσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου με το 2ο Φόρουμ Κινητικότητας που διοργανώνεται από το ΣΑΣΘ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστούν: την Τετάρτη με γιορτή πεζόδρομου στην οδό Αγίων Αναργύρων της 3ης δημοτικής κοινότητας και με πεζοδρόμηση της οδού Αρχαιοτήτων στην ίδια δημοτική κοινότητα, την Πέμπτη με εξόρμηση μαθητών στα πεζοδρόμια της Τριανδρίας και με απογευματινή (5 - 10) πεζοδρόμηση της οδού Ανατολικής Θράκης στην 4η δημοτική κοινότητα, την Παρασκευή με απογευματινή (5 – 10) πεζοδρόμηση των οδών Ζαμπελίου και Καρακάση στην 5η δημοτική κοινότητα, όπου θα παίξουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, θα γίνει παρουσίαση κοσμημάτων από το εργαστήρι της 5ης δημοτικής κοινότητας, επίδειξη γκράφιτι και η εκδήλωση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη διατροφή τους».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το επόμενο Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, με ολοήμερο αποκλεισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των ταξί από το ιστορικό κέντρο στην 1η δημοτική κοινότητα. Μέσα στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη, Λεωφόρο Νίκης, Νικολάου Γερμανού και Αγγελάκη θα κινούνται μόνο τα λεωφορεία και θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου