Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ολλανδία: Οι νικητές των εκλογών «αρχίζουν δουλειά» άμεσα


Αφού επικράτησαν άνετα στις βουλευτικές εκλογές της χώρας οι φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δεσμεύθηκαν να εργασθούν εντατικά από σήμερα κιόλας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Αύριο αρχίζουμε δουλειά», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε μπροστά στους ενθουσιασμένους οπαδούς του κόμματός του και πρόσθεσε: «Πρέπει να σχηματισθεί μία σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν στην Ολλανδία και θα εργασθώ γι΄αυτό μαζί σας, για να βγει η Ολλανδία ισχυρότερη από την κρίση».

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, το υψηλότερο στην ιστορία του κόμματός του, ο Μάρκ Ρούτε είναι το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία, ενώ η Ολλανδία θα παραμείνει στην υπό τη Γερμανία συμμαχία της δημοσιονομικής λιτότητας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Παρά τις διαφορές απόψεων της ολλανδικής κοινής γνώμης απέναντι στη λιτότητα, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι οι Φιλελεύθεροι θα συμμαχήσουν με τους Εργατικούς, οι οποίοι θεωρούνται πιο κοντά στις γαλλικές θέσεις υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, για να σχηματίσουν κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Φιλελεύθεροι και Εργατικοί εξασφαλίζουν 80 από τις 150 έδρες της κάτω Βουλής, αλλά είναι πιθανόν να στραφούν και προς το μικρό κόμμα του κέντρου D66 για να εξασφαλίσουν μία άνετη πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν 41 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο (έναντι 31 το 2010), οι ευρωπαϊστές Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ 39 έδρες (έναντι 30 το 2010), σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι εντατικές τις επόμενες ημέρες, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Πολύ πίσω από τα δύο μεγάλα κόμματα, οι ευρωσκεπτικιστές σοσιαλιστές του Εμίλ Ρέμερ εξασφαλίζουν 15 έδρες, όσες και οι ακροδεξιοί του Γκερτ Βίλντερς, που θα αρκεσθούν στο ήμισυ σχεδόν των 24 εδρών που είχαν εξασφαλίσει το 2010. Απευθυνόμενοι σε ένα κοινό εχθρικό απέναντι στη βοήθεια προς την Ελλάδα και στους «γραφειοκράτες» των Βρυξελλών, Φιλελεύθεροι και Εργατικοί αναγκάσθηκαν να ανεβάσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους τόνους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, τα δύο παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν σταμάτησαν να επισημαίνουν ότι η Ολλανδία, η πέμπτη οικονομία της ευρωζώνης, είναι
εξωστρεφής και δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρώπη.


Ικανοποιημένος ο Γκίντο Βεστερβέλε
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη νίκη των ολλανδών φιλελεύθερων στις βουλευτικές εκλογές, η οποία ενισχύει την Ευρώπη, ενώ το λαϊκιστικό στρατόπεδο βγαίνει αποδυναμωμένο, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ενίσχυση της Ευρώπης και αποδυνάμωση των λαϊκιστών και των εθνικιστών», υπογράμμισε σε σύντομη ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος είναι μέλος του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

«Μετά τις σημαντικές αποφάσεις αυτών των τελευταίων ημερών, πρέπει να επωφεληθούμε για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε ισχυρή για το μέλλον σ' αυτό την εποχή της παγκοσμιοποίησης», πρόσθεσε.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου