Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσιμο Eurogroup για τις ελληνικές επιδιώξεις


«Επί της ουσίας στην Λευκωσία θα παιχτεί η σούπερ δόση των 32 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στο Eurogroup όλα τα νέα μέτρα και θα πρέπει να εξηγήσει σε όλους τους παρευρισκόμενους γιατί η τρόικα απορρίπτει κάποια από αυτά. Επίσης, πρέπει να ανακοινώσει ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις».

Την επισήμανση αυτή κάνει πηγή της τρόικας η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει την Παρασκευή στην μεγαλόνησο. Την Πέμπτη το βράδυ στην Λευκωσία θα βρίσκονται όλοι.

Από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με «άτυπο αρχηγό» τον Β. Σόιμπλε έως τους κεντρικούς τραπεζίτες ,με επικεφαλής τον Μάριο «Σούπερ» Ντράγκι , τον Ολι Ρεν και την ίδια την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκαρντ. Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ακόμα οι τρεις της τρόικας κ. Τόμσεν, ο Μαζούχ και Μορς καθώς θα παρουσιαστεί το πόρισμα από τις μέχρι τώρα επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση.

«Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να μιλήσουν οι τροϊκανοι. Η όλη κουβέντα με τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει από την κ. Λαγκαρντ, τον κ. Ρεν και τον κ. Σοιμπλε» εξηγεί η ίδια πηγή. «Οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν την περίφημη παράταση εάν δεν δουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ» τονίζουν στην Αθήνα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα όμως στην Αθήνα έχει φτάσει η πληροφορία ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε, παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχτεί ότι τώρα γίνεται σωστή δουλειά, εν τούτοις σκέφτεται να παίξει κατενατσιο. Έτσι λέγεται ότι «θα υιοθετήσει ένα μέτωπο σκληρής γραμμής σε συνεργασία με άλλους υπουργούς της ευρωζώνης (Αυστρία, Ολλανδία) ώστε να μην αφήσουν την Ελλάδα να πάρει ανάσα και να πράξει όλα όσα έχει υποσχεθεί». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα λένε ότι «μπορεί το Eurogroup να είναι άτυπο και η Ελλάδα να είναι … δεύτερο θέμα πίσω από την Ισπανία, όμως επί της ουσίας εκεί θα παιχτούν τα πάντα».

Στην Λευκωσία είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν όλα τα καυτά θέματα του πακέτου των 11,5 δις ευρώ. Θα τεθούν ούτως η άλλως από τους ίδιους του ευρωπαίους. Έτσι για παράδειγμα θα συζητηθούν απολύσεις και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και επιπλέον έσοδα από την φοροδιαφυγή και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η όλη διαπραγμάτευση παραμένει σε εξέλιξη και υπό αυτό το πρίσμα αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η «τύχη» της ελληνικής προσπάθειας ενδεχομένως και να κριθεί τελεσίδικα στο αμέσως επόμενo Εurogroup, στις 8 Οκτωβρίου.



Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου