Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΑΔΑΕ: Ήξεις αφήξεις για την παρακολούθηση 50.000 τηλεφώνων

Η Αρχή δεν αναφέρει τον ακριβή αριθμό των «νόμιμων συνακροάσεων»



Την απάντηση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών προκάλεσε το δημοσίευμα του «Βήματος» για την παρακολούθηση τουλάχιστον 50.000 πολιτών από τα συστήματα νομίμων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι «η παρακολούθηση των 50.000 πολιτών ούτε αναφέρεται ούτε προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής, ούτε επίσης προκύπτει από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΔΑΕ».

Σημειώνεται ότι στο ρεπορτάζ του «Βήματος»προσδιοριζόταν με σαφήνεια ότι στην εκθεση της η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι «στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (σ.σ. αύξηση περίπου 70% σε σχεση με την προηγούμενη χρονιά)».

Στο ρεπορτάζ διευκρινιζόταν ακόμη ότι ο αριθμός των 50.000 παρακολουθήσεων πολιτών προκύπτει από την απλή παραδοχή ότι «σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων». Η παραδοχή αυτή προκύπτει από εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, καθώς επίσης και δεκάδων νομικών που ενημερώνονται μέσω δικογραφιών για παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν μαζικές άρσεις απορρήτου επικοινωνιών πολιτών.

Η ΑΔΑΕ στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ποιός είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου