Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΤ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τα ομόλογα παρουσία Γιούνκερ


Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς αναμένεται η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος για την επαναγορά κρατικών ομολόγων για να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών, όπως η Ισπανία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα, μια υπόσχεση που έδωσε πριν από ένα μήνα.

Παρόν θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ευρωπαίοι πολιτικοί παρακολουθούν περιστασιακά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά δεν παρίστανται στη συνέντευξη Τύπου που συνηθίζει να παραχωρεί κατόπιν ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για τη νομισματική πολιτική.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, στη συζήτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν την Τετάρτη πηγές που μετείχαν σε συνάντηση της Μέρκελ και στελεχών του κόμματός της.

Ο Βάιντμαν αντιτίθεται στα σχέδια της ΕΚΤ για την αγορά χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βάιντμαν απείλησε με παραίτηση όσον αφορά αυτό το σχέδιο της ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια τον μετέπεισε η γερμανική κυβέρνηση.


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου