Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ουκρανία: Απορρίφθηκε η έφεση της Τιμοσένκο


Δεν έγινε δεκτή η έφεση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, με παρούσα και την κόρη της Ευγενία.
«Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η έφεση», είπε ο δικαστής Ολεξάντερ Γελφίμοφ για την Τιμοσένκο, η οποία εκτίει επταετή ποινή κάθειρξης, για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά όσον αφορά τη μεγάλη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία το 2009. Να σημειωθεί ότι η πάμπλουτη πολιτικός βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο του 2011, ενώ η καταδίκη της ανακοινώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2011.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη συν πρόστιμο 180 εκατομμυρίων δολαρίων συνιστά πολιτική δίωξη υποκινούμενη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έχουν ζητήσει επανειλημμένως την αποφυλάκισή της, ενώ η ίδια η Τιμοσένκο έχει καταγγείλει τη βάναυση κακοποίησή της κατά την διάρκεια της κράτησής της.

Η Τιμοσένκο (που επιθυμούσε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ) έχει καλέσει τους συμπατριώτες της να αγωνιστούν κατά του καθεστώτος Γιανουκόβιτς, τον οποίο χαρακτηρίζει ως το «απόλυτο κακό» λόγω της ακραιφνούς φιλορωσικής του στάσης. Πλέον, την εξέταση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Πριν από πέντε ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της Τιμοσένκο στο Κίεβο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της χώρας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην πρώην πρωθυπουργό.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και έναν χρόνο κορυφώθηκε με το σύνθημα «Ελευθερία για την Γιούλια» που φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο όπου άπλωσαν μια γιγαντιαία σημαία, μήκους 60 και πλάτους 40 μέτρων. Ωστόσο οι εποχές που η ωραία Γιούλια μπορούσε να κατεβάσει στους δρόμους εκατομμύρια Ουκρανούς φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, με σημείο καμπής την ήττα της στις εκλογές του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου