Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση: Εις αύριο τα σπουδαία της επιμήκυνσης

Για το Σεπτέμβριο –αν όχι για… αργότερα!– μετατίθεται ουσιαστικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από τους πιστωτές είναι σε πολύ αυστηρό ύφος και δεν αφήνουν… περιθώρια παρερμηνείας! Την ίδια στιγμή, τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα αναμένεται να έχουν σημαντικό κοινωνικό κόστος.
Το κλίμα παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας, και παρά την αλλαγή της κυβέρνησης και τις διακηρύξεις της ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και όσα έχουν συμφωνηθεί, οι δανειστές θέτουν θέμα αξιοπιστίας για την Ελληνική πλευρά. Αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, το οποίο συνάντησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος διαπίστωσε τις δυσκολίες που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η υποβολή αιτήματος επιμήκυνσης στην παρούσα χρονική περίοδος. Οι πιστωτές ζητάνε άμεσα αποτελέσματα και να δείξει έμπρακτα η κυβέρνηση, ότι εννοεί όσα διακηρύττει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το κατανοεί πλήρως και για αυτό στηρίζει απόλυτα τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος είδε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο πρώτα να τον αμφισβητεί επί της ουσίας και χθες να τον στηρίζει.
Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε σαφές και κατανοητό ότι πριν το Σεπτέμβριο η χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει απολύτως τίποτα! Επί της ουσίας, εκτιμάται ότι όλα θα εξαρτηθούν από το βαθμό αντίδρασης και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. «Να δούμε αποτελέσματα και μετά συζητάμε» είναι το μήνυμα των πιστωτών που αναμένεται να είναι πολύ σκληροί και στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων που θα προτάξει η κυβέρνηση.
Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να κερδίσει στην επόμενη φάση, με τη νέα έλευση της Τρόικας τη μάχη των ισοδύναμων μέτρων, τα οποία όμως, όπως λένε έγκυρες πηγές, «δεν θα είναι χωρίς κοινωνικό κόστος». Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι αυτά τα μέτρα να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις για την κοινωνία για να μην υπάρξουν αντιδράσεις….

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου