Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό ανοίγει πρόγραμμα του ΑΠΘ


Νέες θέσεις εργασίας και δημιουργία τριών νέων εταιριών για την πώληση και προώθηση της τεχνογνωσίας των οργανικών ηλεκτρονικών στο εξωτερικό καθώς και τη δημιουργία προϊόντων προκύπτουν από τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι παραπάνω δράσεις στις οποίες συνολικά συμμετέχουν 20 ελληνικές εταιρείες υπόσχονται το επόμενο διάστημα νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, δημιουργώντας ένα «ανάχωμα» στην Κεντρική Μακεδονία, σε ότι αφορά τη διαρροή εγκεφάλων.

Μέσω του προγράμματος RoleMak που ολοκληρώνει τη δράση του σε 23 μήνες και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχολογίας, αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις εργασίας ενώ ξεκινά και η πρώτη πιλοτική παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών μέσω του προγράμματος SMARTRONICS.

«Υπολογίζεται πως τα επόμενα δύο χρόνια, επτά καινούργια προϊόντα της νέας αυτής τεχνολογίας θα βγουν στην αγορά. Έχουμε το προβάδισμα στην τεχνογνωσία, πρέπει να περάσουμε στην εφαρμογή» εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος και του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης με αφορμή τη σημερινή συνάντηση ελλήνων και ξένων ερευνητών με θέμα την "Ανάπτυξη της Βιομηχανίας Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα".

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος Rolemak, το Εργαστήριο λεπτών υμενίων νανοτεχνολογίας και νανομετρολογίας του ΑΠΘ εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη και έχει ήδη εξοπλισθεί με μηχανήματα, κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Το RoleMak φέρνει Έλληνες και ξένους διακεκριμένους ερευνητές στη Θεσσαλονίκη και μετατρέπει το Αριστοτέλειο και το Τμήμα Φυσικής σε επίκεντρο έρευνας και αριστείας. Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων του δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αφού ήδη, μέχρι το τέλος του χρόνου, προκηρύσσονται 10 νέες θέσεις υποψήφιων διδακτόρων ειδικών στα Laser. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό καθώς η κοινοπραξία επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε πρόσφατα, προσφέρει 8-10 τέτοιες θέσεις εργασίας , ενώ το πρόγραμμα RoleMak άλλες 5-10 θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού" υπογραμμίζει ο κ.Λογοθετίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Εργο ROleMak, (Reinforce Organic Electronics Research Potential in K.Makedonia) έχει στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής και τεχνολογικής δυναμικής της Μακεδονίας στα οργανικά ηλεκτρονικά που αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας.

Ορισμένα παραδείγματα των εφαρμογών που βασίζονται στα νέα οργανικά ημιαγώγιμα και αγώγιμα υλικά και τις διαδικασίες ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας, είναι οι χαμηλού κόστους εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα και ενδυμασία με ενσωματωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου