Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανία: Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων για το 2013

Μ. Ραχόι: «Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, όπως ξεπεράσαμε κι άλλες στο παρελθόν».


Την ώρα που η Μαδρίτη γνώριζε έντονες ταραχές από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, χαιρέτιζε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη «την πλειονότητα» των συμπατριωτών του «που δεν διαδηλώνει».

«Επιτρέψτε μου εδώ στη Νέα Υόρκη να χαιρετίσω την πλειονότητα των Ισπανών που δεν διαδηλώνει, για την οποία δεν μιλούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν αποτελεί την πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία» δήλωσε χθες ο Ραχόι σε ομιλία που εκφώνησε σε διάσκεψη του Συμβουλίου Αμερικανικών Κρατών, η οποία είχε διοργανωθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτή αντιπροσωπεύει την τεράστια πλειονότητα των 47 εκατομμυρίων Ισπανών που ζουν στη χώρα. Αυτή η τεράστια πλειονότητα εργάζεται, όταν μπορεί, και δίνει τον καλύτερο εαυτό της» πρόσθεσε. Ο Ραχόι ζήτησε, παράλληλα, από τους συμπατριώτες του «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να μη συμβιβαστούν. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, όπως ξεπεράσαμε κι άλλες στο παρελθόν».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για το 2013. Ο πρωθυπουργός Ραχόι θα θεσπίσει περαιτέρω περικοπές, καθώς οι προσπάθειές του να μειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της Ευρωζώνης έχουν υπονομευθεί εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων.

Η Ισπανία διαπραγματεύεται τους όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοηθείας, το οποίο θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να μετριαστεί το δυσβάσταχτο κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προτείνει η ισπανική κυβέρνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μια νέα επιτροπή εποπτείας που θα έχει προταθεί από τις Βρυξέλλες, περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση, νέους φόρους για τις εκπομπές ρύπων και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και εξάλειψη ορισμένων φορολογικών απαλλαγών.

Οι μισθοί των Ισπανών δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν «παγωμένοι» το 2013, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έπειτα από μείωση 5% το 2010, δήλωσε παράλληλα μια συνδικαλιστική πηγή χθες, παραμονή της παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2013. «Μας ενημέρωσαν ότι ο μισθός παραμένει παγωμένος το ερχόμενο έτος» διευκρίνισε η πηγή του συνδικάτου CCOO, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα συνδικάτα και μέλη της ισπανικής κυβέρνησης. «Προς το παρόν το δώρο των Χριστουγέννων διατηρείται» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Ραχόι να ζητήσει το πακέτο βοηθείας είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων να ξεπεράσει το 6% για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα. Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης. «Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Μαδρίτη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον έλεγχο των οικονομικών και ότι ο Ραχόι δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος, ώστε να πάρει αντιλαϊκά μέτρα» σημειώνει το Reuters.

Επικριτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα μέτρα τα οποία προτείνει ο Ραχόι δεν έχουν ουσία, ενώ αποτυγχάνει να περιγράψει πειστικά πώς αυτά θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού.

«Στα χαρτιά μπορεί να φαίνεται ότι θα δουλέψει, αλλά θα είναι δύσκολο να καταστήσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, δεδομένου ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον στόχο του ελλείμματος. Θα είναι δύσκολο να πείσει τις αγορές» δήλωσε βουλευτής της ισπανικής κυβέρνησης.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου