Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Φτηνό πάρκινγκ για όλους τους κατοίκους του κέντρου


Χείρα βοήθειας... στους κατοίκους του κέντρου της πόλης, που αναζητούν απεγνωσμένα κάθε μέρα μία θέση στάθμευσης, δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι του κέντρου θα μπορούν να παρκάρουν τα ΙΧ τους σε τρία πάρκινγκ 2.000 θέσεων, πληρώνοντας χαμηλό αντίτιμο.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία της διοίκησης του δήμου με τρία πάρκινγκ: αυτό της ΧΑΝΘ, αυτό που λειτουργεί στο νέο δημαρχείο και το πάρκινγκ «Θερμαϊκός», στη συμβολή των οδών Συγγρού με Αμβροσίου. Συνολικά, τα πάρκινγκ αυτά είναι χωρητικότητας πλέον των 2.000 θέσεων.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση της τιμής της μηνιαίας στάθμευσης στα 75 ευρώ για όσους είναι κάτοχοι των ειδικών σημάτων Θ1 και Θ2. Ως αντάλλαγμα, ο δήμος προσφέρει απαλλαγή των ιδιοκτητών των ιδιωτικών πάρκινγκ από τα δημοτικά τέλη για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η συμφωνία, ενώ ειδική ρύθμιση θα προβλεφθεί και για το πάρκινγκ του νέου δημαρχείου (από το οποίο ο δήμος λαμβάνει ποσοστό επί των κερδών).

Στα 75 ευρώ

Η τιμή των 75 ευρώ το μήνα που θα ισχύει μόνο για τους κατόχους των σημάτων Θ1 και Θ2 θεωρείται ιδιαίτερα προνομιακή, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σήμερα όσοι παρκάρουν μηνιαία το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ της ΧΑΝΘ καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 190 ευρώ (για φουλ πακέτο), ενώ για το πάρκινγκ του δημαρχείου η τιμή ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Πρόκειται, στην ουσία, για μια ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνει ο δήμος σε όλους τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες πάρκινγκ, με αντάλλαγμα την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. «Τα στοιχήματα που προσπαθούμε να κερδίσουμε με αυτήν την προσπάθεια είναι αφενός να βάλουμε τα ΙΧ μέσα στα πάρκινγκ και να αυξήσουμε την πληρότητά τους, η οποία σήμερα δεν ξεπερνά το 40%, με κύριο στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου. Αφετέρου, θα πρέπει να γίνει αστυνόμευση των δρόμων γύρω από τα πάρκινγκ, αλλά και ''εξυγίανση'' του επαγγελματικού αυτού χώρου. Ο δήμος είναι ενήμερος τόσο για το φαινόμενο της ''κατάληψης'' δημόσιων θέσεων στάθμευσης από κάποιους ιδιοκτήτες πάρκινγκ, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι κάποια από αυτά τα ιδιωτικά πάρκινγκ δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τη διοίκηση του δήμου, με αφορμή τα παράπονα μόνιμων κατοίκων του κέντρου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται λόγω των έργων που υλοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη μετατροπή διάφορων δρόμων, όπως η Φιλικής Εταιρείας, η Σβώλου ή η Λώρη Μαργαρίτη, σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.

Έντονο ενδιαφέρον

Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά τα πάρκινγκ αυτά από πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση της τιμής.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια καλή κίνηση της διοίκησης του δήμου, αφού αφενός προσφέρει χαμηλή τιμή στους δημότες του, αφετέρου εξασφαλίζει και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους ιδιοκτήτες πάρκινγκ που θα θελήσουν να συμμετάσχουν», τονίζει στον «Α» ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών σταθμών αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης, Στέλιος Συμεωνίδης.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου