Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Επικυρώνονται σήμερα τα μέτρα…


«Πρέπει να βιαστούμε, γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια». Αυτή η σκέψη κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, για να «κλειδώσουν» τα μέτρα.

Στην κυβέρνηση επικρατούσε χτες έντονη κινητικότητα αλλά γίνονταν και υπόγειες συζητήσεις, εν όψει της συνάντησης των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 10.30 το πρωί. Κι αυτό, γιατί είναι κοινή η εκτίμηση ότι έχουμε φτάσει «στο παρά πέντε» και ότι το πακέτο των 13,5 δισ. πρέπει να συμφωνηθεί και στα δύο επίπεδα. Και σε κυβερνητικό αλλά και με την τρόικα. Όλα αυτά, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά: η Σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 8 Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 και 19 του μήνα.

Η έντονη κινητικότητα έχει να κάνει και με την εκτίμηση που υπάρχει σε πολλά επίπεδα της κυβέρνησης αλλά και της ΚΟ της ΝΔ ότι η παρατεταμένη συζήτηση των μέτρων έκανε κακό στην κυβέρνηση και ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα. «Η μετρολογία μας έβλαψε σημαντικά», παραδέχεται σήμερα έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το κατά πόσο η σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών θα επηρεάσει την ψήφιση των μέτρων.

«Ας δούμε πρώτα τα μέτρα και μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», έλεγε χτες βουλευτής που προβληματίζεται για τη στάση του. Ο ίδιος μετέφερε την εκτίμηση ότι, όσο πλησιάζει η τελική φάση των μέτρων, όλο και περισσότεροι βουλευτές αλλά και «γαλάζια» στελέχη είναι προβληματισμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι, κάτι που παραδέχονται άλλωστε σχεδόν όλοι.

Το δυσμενές κλίμα επιτάθηκε και από την υπόθεση Μεϊμαράκη. Γιατί μπορεί το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ να εκτιμά ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες, αλλά σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η επαναφορά της σκανδαλολογίας στη δημόσια κουβέντα πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. «Οταν στον κόσμο -καλώς η κακώς- επικρατεί η άποψη ότι οι πολιτικοί ''τα παίρνουν'', πώς θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε απερίσπαστα ένα τέτοιο σκληρό πακέτο μέτρων;», αναρωτιόταν «γαλάζιος» βουλευτής.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου