Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ποιες είναι οι θλιβερές ανατροπές στα εργασιακά

Μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές χθες στο θλιβερό πίνακα των εργασιακών και οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να συντάξουν τις διατάξεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι το πακέτο των μέτρων έκλεισε, δημοσιοποιώντας παράλληλα δυο αλλαγές στο ζήτημα των αποζημιώσεων των εργαζομένων λόγω απόλυσης σχετικά με τον μέγιστο χρόνο προειδοποίησης, ο οποίος από 3 μήνες ανέβηκε στους 4 μήνες, και το ποσό του μισθού που θα υπολογίζεται η αποζημίωση άνω των 12 μισθών, το οποίο από 1800 ευρώ έφτασε τα 2.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα η τελική συμφωνία περιλαμβάνει:

- Ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση θα περιοριστεί στους 4 από 6 μήνες ως ανώτατο όριο, ώστε να καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης.

- Το ύψος της αποζημίωσης δεν θα έχει καμία μεταβολή για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς. Το ίδιο όριο ισχύει και για τους νεοπροσληφθέντες.

-Μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυση τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Δηλαδή, εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσίας σήμερα, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη για τα επόμενα 4 χρόνια θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς, όσους θα έπαιρνε αν απολυόταν σήμερα κι όχι όσους θα έπαιρνε σε 4 χρόνια, δηλαδή 22 μισθούς.

- Η προσαύξηση μισθών λόγω συμπλήρωσης τριετίας δεν θα καταβληθεί έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

- Καταργείται το επίδομα γάμου, μειώνοντας κατά 10% το μισθό των χαμηλόμισθων.

- Τον Απρίλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού με τον τελευταίο λόγο να τον έχει το κράτος.

- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο μέσω κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.

- Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα.

- Αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων, το οποίο θα ξεκινά μια ώρα νωρίτερα ή θα ολοκληρώνεται μια ώρα αργότερα από τη λειτουργία του καταστήματος χωρίς να επηρεάζεται το 8ωρο.

-Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

- Καταργούνται όλες οι προεγκρίσεις που απαιτούνται για μία επιχείρηση όταν μεταβάλλεται κάτι που αφορά στον εργαζόμενο και απαιτείται μόνο κοινοποίηση.

Η ΓΣΕΕ

Απεργιακό τελεσίγραφο έστειλε χθες η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι η απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση της καθολικής ισχύος της εθνικής σύμβασης και του επιδόματος γάμου, ξεπερνά κάθε όριο θράσους και αυθαιρεσίας και προειδοποιώντας ότι, θα υπάρξει «θύελλα εργατικών και κοινωνικών αντιδράσεων».

Προκλητική και εκβιαστική χαρακτήρισε χθες η ΓΣΕΕ τη συμπεριφορά της Τρόικα, αλλά και την υποχωρητικότητα και ανοχή της Κυβέρνησης στις πλέον ακραίες απαιτήσεις τους στα εργασιακά θέματα. «Η τελευταία απαίτηση για κατάργηση του επιδόματος γάμου και κατάργηση της καθολικής (δηλαδή για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες) εφαρμογής των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων, ξεπερνά κάθε όριο αποθράσυνσης και αυθαιρεσίας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης γιατί ανέχεται και επιτρέπει να κατατίθενται και να συζητιόνται εκβιαστικά περικοπές και αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων», υπογράμμισε η ΓΣΕΕ. Σημειώνοντας ότι οι εν λόγω περικοπές « δεν εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους, παρά μόνο τα συμφέροντα και την υπερκερδοφορία των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών».

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου