Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Κυβέρνηση: Ισορροπίες σε… τεντωμένο σκοινί

Ασκήσεις επί χάρτου κάνει ο πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς του συνεργάτες εξετάζοντας ένα προς ένα όλα τα πιθανά σενάρια. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με οποιοδήποτε ρίσκο «με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον» όπως έχει τονίσει ο ίδιος κατ’ επανάληψη.

Ωστόσο, μέχρι και την τελευταία στιγμή θα προσπαθεί προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και ιδίως με την ΔΗΜΑΡ. «Αυτή την προσπάθεια την ξεκινήσαμε όλοι μαζί, με όποιες ιδεολογικές διαφορές και αν είχαμε. Δεν μπορούμε όμως τώρα να κάνουμε πίσω» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτη του, αμέσως μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας 24ώρες μετά την δήλωση του Πρωθυπουργού πήγε στην βουλή και σε συνεννόηση με το Μαξίμου τόνισε πως το πακέτο των μέτρων έκλεισε. Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα μας – μέσω της έκθεσης της τρόικας – πήρε διετή επιμήκυνση μέχρι το 2016.

Διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή

Με εντολή του πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Σταμάτης ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο υπουργός Επικρατείας, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, κάλεσε στο Μαξίμου τον Δημήτρη Χατζησωκράτη προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχει αλλαγή κλίματος από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. «Δυστυχώς δεν μας έχετε αφήσει πολλά περιθώρια για να συμφωνήσουμε» είπε ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ φέρεται να εξέφρασε την δυσφορία του για τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά.

Ψάχνουν τουλάχιστον 24 ψήφους

• Η ΝΔ μόνη της δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα, καθώς διαθέτει 127 βουλευτές – μετά τις δύο διαγραφές του Ν. Νικολόπουλου και του Ν. Σταυρογιάννη - χρειάζεται τουλάχιστον 24 ακόμη βουλευτές, στην περίπτωση που σύσσωμη η «γαλάζια» ΚΟ ψηφίσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.

• Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει 33 βουλευτές μπορεί να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό ακόμα και αν συμφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα συμφωνήσουν και οι βουλευτές του, καθώς αρκετοί έχουν δηλώσει πως θα τα καταψηφίσουν.

• Στην περίπτωση που τα βρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καταψηφίσει τα εργασιακά τότε αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών των δύο κομμάτων που τα ψήφισαν. «Πως είναι δυνατόν μετά να μετέχουμε όλοι στην ίδια κυβέρνηση και να υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων;» αναρωτιόταν με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.

Στην βουλή τα μέτρα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, που ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ στην βουλή. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός οικονομικών, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, ενώ τα εργασιακά θα κατατεθούν μαζί με τα προαπαιτούμενα όπως είναι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, διαθεσιμότητα δημοσίων υπάλληλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.α.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου