Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μετωπική σύγκρουση για τις εκλογές στο ΑΠΘ

Οι εκλογές για το συμβούλιο του ΑΠΘ, που ματαιώθηκαν χτες για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, αποτελώντας πεδίο οξείας αντιπαράθεσης. Μετά τη χτεσινή παρεμπόδιση της διαδικασίας από φοιτητές, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφιος, Γιώργος Κυριαζής, κατήγγειλε τη στάση των πρυτανικών αρχών υποστηρίζοντας πως δεν κάνουν τίποτα γι' αυτήν την κατάσταση. «Βλέπουμε μία παρεμπόδιση των ελευθεριών και δεν ευαισθητοποιούνται να καλέσουν τον εισαγγελέα», υποστήριξε ο κ. Κυριαζής.

«Το μόνο για το οποίο δε με κατηγόρησαν είναι ο καιρός, που είναι ακόμα καλός...», τόνισε ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Την ίδια στιγμή, μέλη του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κτίριο της Θεολογικής για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους δύο νόμους για τα ΑΕΙ.

Οι κάλπες για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης δε στήθηκαν χτες ούτε στο ΑΠΘ ούτε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να οριστούν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Αν αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια, τότε οι εκλογές θα γίνουν, βάσει της νομοθεσίας, με ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφο. Ωστόσο, το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αμφισβητείται και χαρακτηρίζεται «αντιδημοκρατικό» από καθηγητές, ενώ η χτεσινή αναβολή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνοδεύτηκε από καταγγελίες για μία «εξόφθαλμα διαβλητή διαδικασία».

Οι χτεσινές εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν στο ΑΠΘ διότι εμποδίστηκαν από μεγάλο αριθμό φοιτητών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών, στην οποία σημειώνεται ότι θα επαναληφθούν σήμερα, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., στα αμφιθέατρα Α, Β, Γ και Δ της Θεολογικής Σχολής.

Από νωρίς το πρωί φοιτητές με πανό συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής, καθώς φοιτητικοί σύλλογοι είχαν πάρει αποφάσεις για «μπλοκάρισμα» των εκλογών, καθώς και για καταλήψεις σχολών. «Ήρθαν μέλη της εφορευτικής, τους ανακοινώσαμε τις αποφάσεις μας και έφυγαν», ανέφερε φοιτητής, μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης. «Οι εκλογές αυτές συνιστούν ένα σοβαρό χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και στις συλλογικές δομές του», σημειώνεται σε ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων.

Έξω από το κτίριο της Θεολογικής συγκεντρώθηκαν επίσης και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ, δηλαδή του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών, για να εκφράσουν στην αντίθεσή τους στο νόμο Διαμαντοπούλου και τον εφαρμοστικό του, ενώ είχε προκηρυχτεί και 48ωρη απεργία χτες και σήμερα. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΣΔΕΠ είχε καλέσει τους πανεπιστημιακούς να απόσχουν «από την ''εκλογική'' διαδικασία, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων κάτω από τις νέες αυταρχικές δομές διοίκησης και δραματική επιδείνωση του εργασιακού τους περιβάλλοντος». Ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιάννης Κρεστενίτης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ηλεκτρονική ψηφοφορία υποστηρίζοντας πως δεν εξασφαλίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος της διαδικασίας. «Θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματική και βαθιά αντιδημοκρατική. Αυτοί που θα έχουν τον έλεγχο του συστήματος είναι μόνο οι τεχνικοί. Το μόνο που θα κάνει η εφορευτική επιτροπή είναι να ανακοινώσει τα αποτελέσματα», τόνισε ο ίδιος.

Μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης για τετράωρη στάση και διαμαρτυρία, συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το κτίριο της Θεολογικής χτες το πρωί. «Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 ουσιαστικά σπρώχνουν το δημόσιο, κατ' όνομα, πανεπιστήμιο σε όλο και πιο βαθιά λειτουργία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια», επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Κουρμούλης.

Οι εκλογές αυτές, που ματαιώθηκαν άλλες τρεις φορές την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, έχουν διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα πυροδοτώντας κόντρες και αντιπαραθέσεις. Μάλιστα, ορισμένοι καθηγητές κάνουν λόγο για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ».

Χτες το πρωί, στο χώρο έξω από τη Θεολογική, παραβρίσκονταν, εκτός των άλλων, καθηγητές και υποψήφιοι για το Συμβούλιο Διοίκησης, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την παρεμπόδιση της ψηφοφορίας. «Η διαφορά με τις προηγούμενες εκλογές είναι ότι τώρα έχει την ευθύνη το Πρυτανικό Συμβούλιο για την ψηφοφορία, το οποίο δεν κάνει τίποτα. Βλέπουμε μία παρεμπόδιση των ελευθεριών και δεν ευαισθητοποιείται να καλέσει τις εισαγγελικές αρχές», τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και υποψήφιος, Γιώργος Κυριαζής.

Ο πρώην αντιπρύτανης, επίσης υποψήφιος για το συμβούλιο, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, υποστήριξε πως αυτή δεν είναι κατάσταση ενός δημοκρατικού πανεπιστημίου και κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι μειοψηφίες επιβάλλονται με αυτόν τον τρόπο σε πλειοψηφίες. Την αρνητική εικόνα που τόσα χρόνια δημιουργούν μειοψηφίες στα πανεπιστήμια δεν μπορεί εντέλει να την ανατρέψει καμία ηρωική προσπάθεια των μελών ΔΕΠ, όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννακουδάκης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψηφοφορία θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο, «οπότε θα φανεί η πραγματική συμμετοχή, ή η πραγματική βούληση και επιθυμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτή η εικόνα του πανεπιστημίου».

Βάσει της προκήρυξης, οι ενεργοί φοιτητές του ΑΠΘ καλούνται να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στο συμβούλιο σήμερα, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., σε αίθουσες του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων να «μπλοκάρουν» και αυτές τις εκλογές. «Δεν μπορούν να βρουν φοιτητές για να στελεχώσουν την εφορευτική επιτροπή. Σε σύνολο 60.000 ενεργών υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι», υποστήριξε ο φοιτητής, μέλος της ΕΑΑΚ, Αποστόλης Ασπράγκαθος.

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου