Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Το «ξεχασμένο» Ολοκαύτωμα των Γερμανών

-->Με καθυστέρηση δεκαετιών τιμήθηκαν οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά που εξοντώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στη Γερμανία, υπενθυμίζοντας στους Ευρωπαίους ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν μειονότητες που ζουν στο περιθώριο.


Ένα μνημείο του Ισραηλινού καλλιτέχνη Ντάνι Κάραβαν θα θυμίζει στο εξής τη γενοκτονία των Ρομά, όπως αποκάλεσε πριν από τριάντα χρόνια ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, την εξόντωση 220.000 μελών της μειονότητας, ενώ ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 500.000. Το μνημείο στο πάρκο Τίργκαρτεν, απέναντι από το Ράιχσταγκ και κοντά στο άλλο, πιο γνωστό, για τα θύματα των Εβραίων, εγκαινιάστηκε χτες από τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, και την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Δυστυχώς είναι πολύ αργά για πολλούς από τους επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας, δήλωσε ένας από τους Ρομά που συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημασία της κίνησης για το «ξεχασμένο Ολοκαύτωμα», όπως το αποκαλεί. Οι Ρομά βρέθηκαν στο στόχαστρο του ναζιστικού καθεστώτος πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 και για την καταδίωξή τους είχε δημιουργηθεί ειδικό τμήμα από τον επικεφαλής των SS, Χάινριχ Χίμλερ.

Πάντως οι γερμανικές αρχές καθώς και εκπρόσωποι των Ρομά δε στάθηκαν μόνο στο παρελθόν, αλλά θέλησαν να υπενθυμίσουν με κάθε τρόπο ότι ο ρατσισμός εξακολουθεί να απειλεί τη μειονότητα. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις ακροδεξιές οργανώσεις και ομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Ρομά στη Γερμανία, Ρομάνι Ροζ, ενώ η Μέρκελ αναγνώρισε ότι η μειονότητα πλήττεται συχνά από την περιθωριοποίηση και την απόρριψη. «Τα μέλη της είναι αναγκασμένα να δίνουν αγώνα καθημερινά για τα δικαιώματά τους», επισήμανε η καγκελάριος, καλώντας τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση για τους Ρομά «σε οποιαδήποτε χώρα κι αν ζουν».

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου