Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στο έλεος του Θεού τα παιδιά του Παπαφείου

Στο έλεος του Θεού βρίσκονται 36 παιδιά που ζουν στο Παπάφειο ορφανοτροφείο, αφού η Πολιτεία φαίνεται ότι τα έχει ξεχάσει. Η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη, οδήγησαν τους προμηθευτές να κόψουν την πίστωση στο ορφανοτροφείο. Έτσι, τα παιδιά σιτίζονται, επειδή υπάρχουν κάποιοι φιλεύσπλαχνοι που προσφέρουν τρόφιμα, ντύνονται, επειδή κάποιοι χαρίζουν ρούχα, ενώ έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, επειδή υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι ασχολούνται μαζί τους.

Πολύτιμοι σύμμαχοι των παιδιών είναι οι μόλις 12 εργαζόμενοι στο ίδρυμα, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση, αφού προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών, από το φαγητό και την ένδυση, μέχρι την καθαριότητα και τη φύλαξη του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχουν άλλες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία του οικονομικού τμήματος του ορφανοτροφείου.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα συσσωρευμένα χρέη του ιδρύματος αγγίζουν σήμερα τα 350.000 ευρώ, ενώ τα 180.000 ευρώ τα οποία αποτελούν την ετήσια χρηματοδότηση του ορφανοτροφείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα», περιγράφει ο νομικός σύμβουλος του Παπαφείου, Αντώνης Οικονόμου. Ο ίδιος αναφέρει ότι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι όλοι οι προμηθευτές του ιδρύματος (φαγητό, καθαρισμός, φύλαξη κ.λπ.), ενώ στο ορφανοτροφείο δεν υπάρχει ούτε διευθυντής, αφού τον περασμένο Ιούνιο συνταξιοδοτήθηκε ο προηγούμενος και το υπουργείο Εργασίας (όπου πλέον υπάγεται το Παπάφειο) δε φρόντισε ούτε καν για την αντικατάστασή του.

«Ακόμη όμως και τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει πλέον η Πολιτεία για το Παπάφειο, δεν τα δίνει εγκαίρως. Τελευταία φορά δόθηκε κάποιο ποσό τον περασμένο Μάιο. Εκτοτε ουδέν», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου και προσθέτει: «Έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν χάρη στη φροντίδα των εργαζομένων και των εθελοντών, αλλά και των δωρητών».

Ο ίδιος εκφράζει το φόβο του για επιδείνωση της κατάστασης. «Υπάρχει μεγάλο χρέος στην Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ρυθμίσαμε. Όταν όμως αρχίσουν τα κρύα, τι θα κάνουμε; Το κτίριο είναι μεγάλο και καθόλου λειτουργικό. Πώς θα ζεσταθούν τα παιδιά; Και δεν είναι μόνο η ΕΠΑ, καθώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ», υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος του Παπαφείου. Καταλήγοντας, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για κάποια παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση, αφού είναι εγκαταλειμμένα. «Εδώ και χρόνια ζητάμε από τα υπουργεία εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δυστυχώς δε βρίσκουμε ανταπόκριση», λέει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, στο Παπάφειο, 12 εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν όλες τις δουλειές, αφού, λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν προσλήφθηκαν φροντιστές με συμβάσεις έργου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και η περίφημη φιλαρμονική του Παπαφείου, που μετρά 110 χρόνια ιστορίας και μέλη της έχουν στελεχώσει όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας, έμεινε χωρίς προσωπικό και αυτήν τη στιγμή λειτουργεί χάρη στους εθελοντές.

Στο Εθνικό Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς», όπως είναι το επίσημο όνομα του ιδρύματος, που λειτουργεί από το 1903, έχοντας φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες παιδιά, ζουν 36 αγόρια, ηλικίας 6 έως 20 ετών. Το ορφανοτροφείο έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 120 παιδιών. Ωστόσο, το 1962 είχε φτάσει να φιλοξενεί 450 παιδιά!

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου