Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Θυσίες δίχως τέλος για τους εργαζομένους ζητάει η τρόικα

Ούτε βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της για περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα δεν κάνει η τρόικα. Οι άγριες διαθέσεις της επιβεβαιώθηκαν και στη νέα συνάντηση που είχαν χτες οι επικεφαλής της με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Στη συνάντηση τέθηκαν για μια ακόμη φορά επί τάπητος η μείωση του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα, τρία είναι τα θέματα που επανέφεραν στο προσκήνιο οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, οι οποίοι ζητούν τα εξής:

1. Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου από την επιχείρηση.

2. Κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή έθεσαν θέμα για περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

3. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες και αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνάντηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, υποστήριξε ότι οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ώριμες για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο επίπεδο της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης, αλλά και οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας και το ύψος της αποζημίωσης.

Για τις αποζημιώσεις (οι οποίες, ως γνωστόν, μειώθηκαν κατά 50% με το νόμο 3863/2010) η τρόικα επιμένει και θέτει θέμα για:

1. το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.

2. Την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.

3. Το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες.

Πάντως, άγνωστο παραμένει κατά πόσο οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της συγκεκριμένης δόσης του δανείου ή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της επόμενης δόσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έκανε την έξης δήλωση: «Εγινε μία εκτενής συζήτηση για μείζονα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συζητήσαμε το θέμα του κατώτατου μισθού, το ζήτημα της αναβάθμισης και θωράκισης του ΣΕΠΕ καθώς και την αξιολόγησή του από το ILO, το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θέμα το οποίο μας απασχολεί και εμάς ως κυβέρνηση. Τέλος, τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει».

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου