Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στις 24 Οκτωβρίου οι εκλογές στο ΑΠΘ

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου αναμένεται να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, καθώς οι πρυτανικές αρχές προχώρησαν στην προκήρυξη των εκλογών. Πάντως, όπως υποστηρίζουν, το νέο νομοθετικό πλαίσιο δε συμβάλλει στην επίλυση των σημερινών προβλημάτων των ΑΕΙ, αλλά, μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα πανεπιστήμια οφείλουν να εφαρμόσουν το νόμο.

Οι αντιπαραθέσεις, οι διαδικαστικές εμπλοκές και οι κινητοποιήσεις είχαν οδηγήσει την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά στη ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ και στην παραίτηση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία είχε συγκροτηθεί για να τις διεξαγάγει, βάσει των διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου.

Τροποποιήσεις

Στην επιστολή παραίτησής της, τον περασμένο Μάρτη, η Οργανωτική Επιτροπή (αποτελούνταν από πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις) υπογράμμιζε ότι είχε φέρει εις πέρας όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, σε ό,τι αφορά οργανωτικά ζητήματα, «εν μέσω μέγιστων δυσκολιών, έντονων και εμφανών πρακτικών παρακώλυσης, συνεχών λοιδοριών, συκοφαντιών, απειλών, υπεξαγωγής των αρχείων της, καθώς και ασκήσεως βίας, που προκάλεσαν ακόμη και την αυτεπάγγελτη επέμβαση της εισαγγελικής αρχής». Στην επιστολή γινόταν επίσης αναφορά στην παρεμπόδιση της ψηφοφορίας από ομάδες φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι στο νόμο Διαμαντοπούλου, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων φέρουν πλέον την ευθύνη για την οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ προχώρησε στην προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου του ιδρύματος, οι οποίες θα διεξαχθούν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στα αμφιθέατρα Α, Β, Γ και Δ του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής. Η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 3 μ.μ. Επίσης, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση αποστολή ανοιχτής πρόσκλησης προς τους ενδιαφερομένους για τη θέση εξωτερικού μέλους (προέδρου ή μέλους) του συμβουλίου, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση υποψηφιότητάς τους έως και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου (3 μ.μ.).

Πρόσκληση αποστέλλεται και στους ενεργούς φοιτητές του ιδρύματος προκειμένου να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στο συμβούλιο του ΑΠΘ την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., σε αίθουσες του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Αντισυνταγματικές διατάξεις

Σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές υπενθυμίζουν ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων και οι Σύγκλητοι των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν σε κάθε ευκαιρία εκφράσει την αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Νόμο 4009/2011 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4076/2012, θεμελιακές ρυθμίσεις του οποίου αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, καθώς και στις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες. «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση θεσμοθετήθηκε ερήμην των πανεπιστημίων και δε συμβάλλει στην επίλυση των μεγάλων σημερινών προβλημάτων των ΑΕΙ, ούτε όμως και στην ακαδημαϊκή τους αναβάθμιση και προοπτική», σημειώνουν τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου και προσθέτουν: «Σε αυτό το πνεύμα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νομοθετικού αυτού πλαισίου. Μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών, τα πανεπιστήμια πάντως οφείλουν να εφαρμόσουν το νόμο».

Η προκήρυξη των εκλογών για το συμβούλιο του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, γίνεται «με την πεποίθηση ότι η ωριμότητα, η κριτική στάση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα θα διασφαλίσουν το δημόσιο χαρακτήρα και θα εγγυηθούν τις ακαδημαϊκές αξίες της αυτοδιοίκησης, της αξιοκρατίας και της εσωτερικής δημοκρατίας».

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου