Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Greenpeace: Ξεκινά εκστρατεία για τη διάσωση της Αρκτικής

Η Greenpeace ξεκίνησε χθες από τη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο+20 μια νέα εκστρατεία, στην οποία θα συμμετάσχουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, αστέρες της μουσικής και επιχειρηματίες, για να παραμείνει η Αρκτική ένα παρθένο καταφύγιο χωρίς πετρελαϊκές γεωτρήσεις και βιομηχανική αλιεία.
Σύμφωνα με την Greenpeace στην εκστρατεία αυτή –μια από τις πιο φιλόδοξες που έχει ξεκινήσει ποτέ– παίρνουν μέρος «εκατό προσωπικότητες από όλο τον κόσμο». Ανάμεσα στις προσωπικότητες αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Χιου Γκραντ, Έμιλι Μπλαντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέρεμι Άιρονς, οι επιχειρηματίες Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ντέιβιντ ντε Ρόθτσαϊλντ, οι σκηνοθέτες Πέδρο Αλμοδόβαρ, Στίβεν Φρίαρς, οι τραγουδιστές Άνι Λένοξ, Πολ Μακάρτνεϊ, Μπράιαν Άνταμς και η σχεδιάστρια Βίβιεν Γουέστγουντ.
«Αυτή τη στιγμή ο τεράστιος χώρος γύρω από τους πόλους ανήκει σε όλους μας, γιατί το διεθνές δίκαιο τον αναγνωρίζει ως διεθνή ύδατα», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Όμως καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και λιώνουν οι πάγοι, οι χώρες που γειτνιάζουν με την Αρκτική προωθούν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις «για να ανοίξουν την πόρτα στους πετρελαϊκούς ομίλους».
Σύμφωνα με τον Κούμι Ναϊντού, γενικό διευθυντή της Greenpeace International, «η Αρκτική είναι στόχος επιθέσεων και πρέπει να δράσουμε για να την προστατεύσουμε». «Μια απαγόρευση στις πετρελαϊκές γεωτρήσεις και στη μη βιώσιμη αλιεία θα ήταν μια μεγάλη νίκη», πρόσθεσε.
Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Shell αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες υπεράκτιες διερευνητικές γεωτρήσεις σε δύο περιοχές της Αρκτικής, κοντά στην Αλάσκα. Ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Gazprom αναμένεται επίσης να επέμβει στην Αρκτική φέτος. Η εκστρατεία της Greenpeace ξεκίνησε χθες, 21 Ιουνίου, καθώς είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Περισσότερες επιστημονικές ειδήσεις: http://lpyrgos-science.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου