Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: SOS για τις σπουδές σε ΑΠΘ και ΤΕΙ

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται τα πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και το ΑΠΘ, και σε ορισμένα τμήματα κινδυνεύουν να μη γίνουν υποχρεωτικά μαθήματα κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Από χτες μπήκε φρένο στην εξεταστική των σπουδαστών στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς οι μόνιμοι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από το εκπαιδευτικό τους έργο.


Τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ιδρύματα από το χειμερινό εξάμηνο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, περιέγραψαν εκπρόσωποι των διδασκόντων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε χτες στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Από τους 280 μόνιμους διδάσκοντες στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι 40 αποχωρούν στη σύνταξη και την ίδια στιγμή μειώνεται ο αριθμός των εκτάκτων. «Πέρυσι είχαμε 400 εκτάκτους και φέτος συζητάνε για λιγότερους από 100», επισήμανε ο γραμματέας του ΕΣΕΠ-ΤΕΙ (Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού), Γιώργος Παλάτος, υποστηρίζοντας πως η διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων δε θα γίνει καθόλου και οι σπουδές θα πάνε πίσω για αρκετούς φοιτητές, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύσουν και με διαγραφή, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Επιπλέον, από το χειμερινό εξάμηνο δε θα διανέμονται στους σπουδαστές οι σημειώσεις για τα εργαστηριακά μαθήματα, αλλά θα «ανεβαίνουν» στο ίντερνετ. «Αυτό σημαίνει ότι ο σπουδαστής θα πρέπει να τις εκτυπώνει», τόνισε εκπαιδευτικός του ΑΤΕΙ.

«Τμήματα κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν»

Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση έχουν οδηγήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε οικονομική ασφυξία, υπονομεύοντας τις βασικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ. «Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινδυνεύουν να μη λειτουργήσουν, ενώ σε άλλες ακαδημαϊκές μονάδες δε θα γίνουν υποχρεωτικά μαθήματα», τόνισαν εκπρόσωποι του ΕΣΔΕΠ, αναφέροντας ως αιτίες τη διακοπή των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό και την άρνηση της κυβέρνησης να διορίσει τους περίπου 900 εκλεγμένους, την τελευταία τριετία, πανεπιστημιακούς.

Εάν ισχύσει η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, τότε ένα μέλος ΔΕΠ που εκλέχτηκε στο τέλος του 2011 θα διοριστεί στο τέλος του 2018, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιάννης Κρεστενίτης. Η αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής, όπου υπάρχει μόνο ένας καθηγητής για τη διδασκαλία του Φορολογικού Δικαίου. Η φοιτητική μέριμνα (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση), σύμφωνα με τους καθηγητές, περιορίζεται δραστικά, με συνέπεια αριστούχοι φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Οι πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην περικοπή κατά 40% των ήδη μειωμένων μισθών τους, η οποία, όπως είπαν, δε στοχεύει, κατά κύριο λόγο, στην εξοικονόμηση δαπανών, αλλά στην οριστική απώλεια της αξιοπρέπειάς τους με αμοιβές από 950 έως 1.950 ευρώ. «Στερώντας μας την αμοιβή που θα μας επιτρέπει να εκτελούμε την αποστολή που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, η κυβέρνηση αναγκάζει μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών να αναζητήσει συμπληρωματική απασχόληση εκτός του πανεπιστημίου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, ο οποίος έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο.

«Στον αέρα» η εξεταστική στο ΑΤΕΙ-Θ

Σήμερα «κατεβάζει» ρολά το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας τους, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των διδασκόντων. Στο μεταξύ, από χτες διακόπηκε η εξεταστική των σπουδαστών, αφού ο Σύλλογος των μονίμων εκπαιδευτικών (ΕΣΕΠ) αποφάσισε να προχωρήσει από χτες σε αποχή διαρκείας από το εκπαιδευτικό έργο. Προηγήθηκε ψηφοφορία και σε σύνολο 240 διδασκόντων οι 109 ψήφισαν υπέρ της αποχής, 50 κατά και τέσσερις λευκό. Ο ΕΣΕΠ του ΑΤΕΙ-Θ συμμετέχει επίσης στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία, καλώντας τους διδάσκοντες σε προσυγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Οι καθηγητές του ΑΤΕΙ αρνούνται να αποδεχτούν το συνεχές «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», καθώς και την περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους κατά 20%. «Με τις νέες μειώσεις οι καθηγητές Εφαρμογών (4η βαθμίδα) θα πέσουν κάτω από τα 1.000 ευρώ», υποστήριξε ο κ. Παλάτος.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου