Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δ. Θερμαϊκού: «Μπλόκο» στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

-->«Μπλόκο» στο διαγωνισμό που διεξάγεται σήμερα στο δήμο Θερμαϊκού για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων θα επιχειρήσουν εργαζόμενοι, μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ο συγκεκριμένος δήμος είναι ο όγδοος στην κεντρική Μακεδονία που «ανοίγει την πόρτα» σε ιδιώτες, στον τομέα των υπηρεσιών Καθαριότητας, με τους εργαζομένους να κάνουν λόγο για στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης των δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την απόλυση των υπαλλήλων, στο πλαίσιο και των απαιτήσεων της τρόικας.


Χτες, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Διαμαρτυρήθηκαν για τις επιπτώσεις των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, αλλά και για τις περικοπές στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι να απειλούνται με «λουκέτο». Ηδη, οι δημοτικοί υπάλληλοι υφίστανται περικοπές της τάξης του 40% με 50% στις αποδοχές τους, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 2.500 εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης πληρώνονται με αρκετούς μήνες καθυστέρηση (ενδεικτικά, στον Εύοσμο, οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση έχουν να πληρωθούν εδώ και 18 μήνες).

«Η λογική με την οποία κινείται σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η λογική της ιδιωτικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, απαξιώνονται σταδιακά οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, με στόχο την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιώτες. Αυτό που θέλουν είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι να βγάζουν μόνο πιστοποιητικά θανάτου», τόνισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης.

Δεν εγκρίθηκε

Σύμφωνα με τον κ. Μοναστηρίδη, 35 δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη μπει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τμήματος των υπηρεσιών Καθαριότητας. Οκτώ από αυτούς βρίσκονται στην κεντρική Μακεδονία, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης επιχείρησε μεν να αναθέσει σε ιδιώτη το τμήμα της επισκευής των απορριμματοφόρων και του λοιπού εξοπλισμού, πλην όμως ο διαγωνισμός δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι δήμοι που έχουν ήδη προσπαθήσει (εκ των οποίων κάποιοι τα κατάφεραν ήδη) να εμπλέξουν ιδιώτη σε κάποιο κομμάτι της Καθαριότητας είναι οι δήμοι Λαγκαδά (δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία), Πυλαίας - Χορτιάτη (σε ιδιώτη η αποκομιδή στο Χορτιάτη), Χαλκηδόνας (σε ιδιώτη η δημοτική κοινότητα Χαλκηδόνας και τα γύρω χωριά), Θερμαϊκού (σήμερα ανοίγουν οι προσφορές των ενδιαφερομένων), Προποντίδας Χαλκιδικής (για ένα χρόνο ιδιώτης στην Τρίγλια και την Καλλικράτεια), Κασσάνδρας Χαλκιδικής (σε ιδιώτη η αποκομιδή των απορριμμάτων), Αριστοτέλη Χαλκιδικής (σε ιδιώτη η αποκομιδή σε κάποιες περιοχές) και Σερρών (σε ιδιώτη η αποκομιδή στις περιοχές γύρω από τον κεντρικό δήμο).

«Προτείναμε επανειλημμένως στους δημάρχους να υποβάλουμε κοινό αίτημα στην κυβέρνηση για να απελευθερωθούν οι προσλήψεις στις υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικές, δηλαδή στην Καθαριότητα, στον Ηλεκτροφωτισμό, στο Πράσινο. Οι δήμαρχοι, όμως, επιμένουν στη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό και επομένως είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε ιδιώτη. Η αλήθεια είναι ότι το σκουπίδι έχει πολύ χρήμα σε όλα τα στάδια», σχολίασε ο κ. Μοναστηρίδης.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου