Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κιλκίς: Για 14η χρονιά πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας

Ταξίδι στη φαντασία...

Αυτοί που «κινούν τα νήματα» αλλά… στην κυριολεξία, αυτοί που τροφοδοτούν τη φαντασία, ζωντανεύουν κούκλες και φτιάχνουν ιστορίες, οι γνωστοί σε όλους κουκλοπαίκτες, συγκεντρώνονται στο Κιλκίς για να δώσουν το δικό τους «καλλιτεχνικό παρών». Αφορμή; Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας που φέτος διοργανώνεται για 14η χρονιά.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 9 Οκτωβρίου η πόλη του Κιλκίς θα γίνει το επίκεντρο της δημιουργικής έκφρασης αλλά και της ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων, καλλιτεχνών και θεατών.

«Πρόκειται για μια διοργάνωση που δείχνει ότι στο χώρο του κουκλοθέατρου η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει ενδιαφέροντα πράγματα και αυτό γιατί είναι γεμάτη νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Χουάνχο Κοράλλες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εδώ κάνουμε μια αρχή, μια πολλή δυνατή αρχή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα πρωινά μαθητές από όλα τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα παρακολουθούν παραστάσεις κουκλοθέατρου και παντομίμας ενώ το απόγευμα θα δίνονται παραστάσεις για το ευρύ κοινό.

«Η ανταπόκριση που έχει όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ είναι εντυπωσιακή. Είναι κάτι που κι εμένα τον ίδιο με ξάφνιασε», επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του δήμου Κιλκίς, Αναστάσιος Αμανατίδης και συμπλήρωσε: «Δεν ήμουν σίγουρος, αν ένα τέτοιο φεστιβάλ θα ήταν κοντά στην κουλτούρα μας, στην παράδοση και στην ιδιοσυγκρασία του τόπου. Τελικά η θέρμη με τη οποία ο κόσμος το αγκάλιασε με έκανε να πειστώ». Εξάλλου, όπως
υπογράμμισε και ο γάλλος πρόξενος Κριστόφ Λε Ριγκολέρ, «το κουκλοθέατρο διευκολύνει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την τέχνη και επιτρέπει στους ενήλικες για να επιστρέψουν στη φαντασία».

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν θίασοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ισπανία, Το Ισραήλ, την Αργεντινή και το Περού. Το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ, συγκεντρώνονται στο Κιλκίς περίπου 115 νέοι Έλληνες κουκλοπαίκτες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να συζητήσουν για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και να επιμορφωθούν περαιτέρω για το αντικείμενό τους.

Άλλωστε, στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης θα συμμετάσχουν διευθυντές γνωστών διεθνών φεστιβάλ και περίφημων σχολών του εξωτερικού, διακεκριμένοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως Φινλανδία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κορέα, Βουλγαρία και Πολωνία.

Στο πλαίσιο της φετινού φεστιβάλ θα διεξαχθούν σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, γονείς, και Masterclasses για κουκλοπαίκτες, στην πλειονότητά τους δωρεάν.

Παράλληλα, με τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου Κιλκίς θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με ιστορικές αναφορές, πρακτικές πληροφορίες και θεατρικά αντικείμενα από τους ελληνικούς θιάσους που παρουσιάζονται.

Μια ακόμη ξεχωριστή δράση είναι αυτή του κοινωνικού θεάτρου το οποίο στοχεύει στο να αναδείξει και να καλλιεργήσει τη θεατρική τέχνη ως εργαλείο για κοινωνικό - εκπαιδευτική παρέμβαση. Μια ομάδα εφήβων θα προσεγγίσει με τους εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές το θέμα των «εξαρτήσεων» από ναρκωτικές ουσίες, αναδεικνύοντας φυσικά το μήνυμα της απόδρασης από αυτές.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της EUNIC Θεσσαλονίκης (Goethe Institut Thessaloniki, Institut Francaise de Thessalonique, British Council of Thessaloniki, Ισπανικό Σύνδεσμο “Garcia Lorca). Συμμετέχουν επίσης, διεθνείς ειδικοί του χώρου από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία την Ιταλία, την Ισπανία την Ελλάδα αλλά και μαθητές από το Κιλκίς και τη Γερμανία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί θεατρική παράσταση, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στο θέατρο "Άνετον" στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο, όπου εκπρόσωποι φορέων και ομάδων από τη Βόρεια Ελλάδα θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων σκηνοθετών οι οποίοι θα αναφερθούν στο ρόλο του θεάτρου ως μέσου για την επίλυση κοινωνικών θεμάτων.

Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, στην Πλατεία Ειρήνης, στους χώρους των τμημάτων καλλιτεχνικής παιδείας του ΟΠΟΝΓΑ (πλατεία Κήπου) και σε σχολεία της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των παραστάσεων φιλοξενούνται στο site www.kilkis-festival.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου