Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Με κατάχωση κινδυνεύει ο ναός της Αφροδίτης



Θα καταχωθούν προσωρινά τα αρχαία κατάλοιπα ναού, που βρέθηκαν στο οικόπεδο επί των οδών Δημητρίου Καραολή και Αντιγονίδων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσής του. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η ανάδειξή τους, καθώς το ειδικό κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην παραπάνω γνωμοδότηση συμφώνησαν όλα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που συνεδρίασε χτες, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο στις γειτονικές πολυκατοικίες, μετά και την υποχώρηση τμήματος του πεζοδρομίου λόγω διάβρωσης του εδάφους. Η κατάχωση των αρχαίων καταλοίπων για την προστασία τόσο των περιοίκων όσο και για το ίδιο το μνημείο κρίθηκε απαραίτητη, όπως όμως τονίστηκε από τις Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, πρόκειται για τελείως προσωρινό μέτρο.

Η διαδικασία κατάχωσης του σημαντικού μνημείου, που βρέθηκε στην Περιοχή των Ιερών, όπως είναι γνωστή στους αρχαιολόγους, ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από την αρμόδια ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ωστόσο η έντονη αντίδραση των κατοίκων τη σταμάτησαν. Γι’ αυτό και το θέμα ήρθε στο ΚΑΣ.

Η «νεότερη» ιστορία του ναού ξεκίνησε το 1936, όταν πρωτοανακαλύφθηκε για να καλυφθεί στη συνέχεια από οικοδομή που χτίστηκε από πάνω του. Με την κατεδάφιση του κτιρίου το 2000, ο ναός ξαναβγήκε στην επιφάνεια, όχι όμως ολόκληρος, καθώς μέρος του βρίσκεται κάτω από τις όμορες πολυκατοικίες, ενώ η σε βάθος αποκάλυψή του απαιτεί ανασκαφές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν, μαζί με την ανάδειξή του, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Μέχρι τότε τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο ναός έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, που βιάστηκαν να το «βαφτίσουν» ναό της Αφροδίτης –μάλιστα έχουν φτιάξει και σχετική κίνηση στο facebook που ζητούν τη διάσωσή του-, ωστόσο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αυτό δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, τα αρχιτεκτονικά του μέλη μεταφέρθηκαν από άλλη περιοχή, πιθανότατα δε χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία των αυτοκρατόρων, της θεάς Ρώμης και του Δία.

Η άποψη ότι πρόκειται για ναό της Αφροδίτης προήλθε από παλιά μελέτη, που υποστήριζε ότι ο ναός της θεάς μεταφέρθηκε από την αρχαία Αίνεια (σημερινή Μηχανιώνα), όμως πρόκειται για πρόταση που δεν έχει τεκμηριωθεί.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου