Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

«Πράσινη αγροτική κοινότητα» το Δωρικό Αλεξανδρούπολης


Πρόταση για μετατροπή της δημοτικής κοινότητας Δωρικού σε «Πράσινη αγροτική κοινότητα» με μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας υπέβαλε χθες ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Η πρόταση, προϋπολογισμού 14,3 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά το «Πρόγραμμα Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Ιωάννης Φαλέκας, συγκριτικό πλεονέκτημα της πρότασης του δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Τραϊανούπολης μέσα από τη δημιουργία δικτύου τηλεθέρμανσης.

Τόνισε, δε, ότι προϋπόθεση του προγράμματος αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές στα σπίτια τους, όπως η εγκατάσταση τηλεθέρμανσης, φωτοβολταϊκών στις σκεπές, θερμομόνωσης, κουφωμάτων, αλλά και στην καθημερινότητα τους για παράδειγμα να ανακυκλώνουν και να μετακινούνται με τα 20 ηλεκτρικά ποδήλατα που θα προμηθευτεί ο δήμος.

Υπό την προϋπόθεση ότι το Δωρικό θα επιλεγεί για το πρόγραμμα, ο δήμος θα προμηθευτεί τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα: Δύο απορριμματοφόρα, ένα για συμβατικά και ένα για ανακυκλώσιμα απορρίμματα, μικρό εννιαθέσιο λεωφορείο και αγροτικό αυτοκίνητο.

Ο κ. Φαλέκας υπογράμμισε ότι ο δήμος προωθεί παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Ειδικότερα, έχει εξασφαλίσει την αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 20 σχολεία, καθώς και για την θέρμανση του δημοτικού κολυμβητηρίου με αντλίες θερμότητας. Όπως εξήγησε, το κολυμβητήριο θα θερμαίνεται από γεώτρηση που θα γίνει στην αυλή του, θα εφαρμοστεί δηλαδή η τοπική γεωθερμία.

Τέλος θα εγκατασταθεί σε περιοχή της πόλης σύστημα τηλεδιαχείρισης του δημοτικού φωτισμού με ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα εξασφαλίζει ότι μειώνεται η ζήτηση ρεύματος νωρίς το πρωί ή το απόγευμα πριν νυχτώσει.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου