Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το Λούβρο «μετακομίζει» στη Θεσσαλονίκη


Έργα από το Λούβρο, ένα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου, θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της.


Θα πλαισιώσουν μάλιστα όχι μία αλλά πέντε εκθέσεις, καθώς θα αποτελούν τα κεντρικά εκθέματα στα ισάριθμα μουσεία της Θεσσαλονίκης, τη γνωστή «Κίνηση των 5Μ». Οι εκθέσεις στα πέντε μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) πραγματοποιούνται υπό τον γενικό τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη». Αποτελούν το αντίδωρο του γαλλικού μουσείου για τη μεγάλη έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο 2011 ως τον Ιανουάριο 2012 στο Λούβρο με εκθέματα από συλλογές Εφορειών Αρχαιοτήτων και μουσεία της Μακεδονίας.

«Το Λούβρο που υποδέχτηκε τη μεγάλη έκθεση για τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, ανταποδίδει στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την τόσο σημαντική επέτειο για την πόλη, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας. Η παρουσία μάλιστα του διευθυντή του Λούβρου Henri Loyrette στα εγκαίνια των εκθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου 2012, δείχνει τη σημασία που δίνει στο γεγονός», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσε το πράσινο φως για τις δύο από τις εκθέσεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αρχαιότητες.

Η πρώτη έχει τίτλο «Η Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 12 Οκτωβρίου 2012 ως τις 17 Ιανουαρίου 2013. Η έκθεση πλαισιώνεται γύρω από τη Λειψανοθήκη του 12ου με 13ου αι. που προέρχεται από τη συλλογή του Λούβρου και αποτελεί σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας, το οποίο τον 14ο αιώνα δέχτηκε περικόσμηση δυτικού τύπου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό και σπάνιο δείγμα της ώσμωσης των δύο παραδόσεων.

Τα υπόλοιπα 17 έργα ανήκουν σε συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου, διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες και μια εισαγωγή η οποία αναφέρεται στη σπονδυλωτή έκθεση «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».

Από τις ενότητες, η πρώτη αφηγείται την ιστορία του σταυρού από την πρώιμη αρχαιότητα ως την καταχώρησή του ως συμβόλου του Χριστιανισμού, η δεύτερη αναφέρεται στον σταυρό ως καλλιτεχνικό στοιχείο της χριστιανικής τέχνης στη Δύση αλλά και της βυζαντινής/μεταβυζαντινής στην Ανατολή, η δε τρίτη εστιάζει στη λειψανοθήκη, το κύριο έκθεμα, καθώς και σε μια βυζαντινή εικόνα του 17ου από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με παράλληλο θέμα -τον «Θρίαμβο του Σταυρού».

Η δεύτερη έκθεση με έργα από το Λούβρο θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός». Θα έχει την ίδια διάρκεια με την προηγούμενη, δηλαδή ως τις 17 Ιανουαρίου 2013, ωστόσο η έκθεση με τα ελληνικά μόνο έργα θα συνεχιστεί ως τις 15 Μαΐου 2013.


Στόχος της είναι να δείξει τη σύνδεση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με τον ευρωπαϊκό και τον νεοελληνικό Διαφωτισμό που οδήγησε στην αφύπνιση και στον αγώνα αυτοδιάθεσης των λαών. Τα κεντρικά εκθέματα από το Λούβρο θα είναι δύο προτομές, μία του Βολτέρου και μία του Ζαν-Ζακ Ρουσό, έργα του Ζαν - Αντουάν Χουντόν και τα δύο, καθώς και ένα μετάλλιο που απεικονίζει τον Λουδοβίκο ΙΕ’ του Jacques - Nicolas Roettiers de la Tour. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης έργα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου-Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και ένα άγαλμα από την ομάδα φιλοσόφων της επικούρειας σχολής, αρμοδιότητας ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το οποίο θα δανειστεί -με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ- στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την περίσταση.

Οι ενότητες της έκθεσης είναι τέσσερις, με την πρώτη να αναφέρεται στις κοινές πνευματικές καταβολές και πολιτιστικές αξίες που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας -τα τρία έργα από το Λούβρο θα συμπεριλαμβάνονται σ' αυτή την ενότητα-, η δεύτερη θα αναφέρεται στην εικόνα των ελληνικών αρχαιοτήτων μέσα από τους Γάλλους περιηγητές του 19ου στην Ελλάδα -θα εκτεθούν και εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και τέσσερα χαρακτικά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου-, η τρίτη θα μιλάει για το Κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού -10 έργα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής θα την εμπλουτίζουν-, η δε τέταρτη ενότητα θα αφηγείται την επίδραση του Διαφωτισμού στην Ελλάδα -μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται δύο λιθογραφίες από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Οι υπόλοιπες εκθέσεις που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο με εκθέματα από το Λούβρο είναι οι εξής:

  • «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η πρόσληψη των αρχαιοελληνικών μύθων από τους δυτικούς παρουσιάζεται μέσα από 81 έργα μεγάλων δημιουργών, όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς και ο Ρέμπραντ.
  • «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δύο φωτογράφοι, ο Ιταλός Mimmo Jodice και ο Γάλλος Jean Christophe Ballot παρουσιάζουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την πορεία της 10ετούς ανακαίνισης του Λούβρου.
  • Nan Goldin «Scopophilia» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων από τη συλλογή του Λούβρου που τράβηξε η καλλιτέχνης Ναν Γκόλντιν, «συνομιλούν» με έργα της από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου